Solskydd på sprayflaska är smidigt att ha med sig ut i solen. Men applicerar du den inte på rätt sätt kan solsvedd hud snart vara ett faktum. VeckoRevyn listar allt du behöver veta om solskydd på spray!
Så solar du säkert med spray!
Solskyddsprodukter finns i créme-, gel- och sprayform och innehåller ämnen som gör att solstrålarna reflekteras bort från huden istället för att tränga ner i den och skada den. Exempel på sådana ämnen är zinkoxid och titanoxid. En del solskydd innehåller också kemiska ämnen som absorberar solstrålarna och oskadliggör dem i huden.
Varför ska man använda solskydd?
SVAR: För att solens UV-strålar tränger ner i huden och orsakar att huden åldras i förtid, blir rynkig och tappar elasticitet. På sikt kan dessa solskador också ge allvarligare konsekvenser, som hudcancer. Vissa forskare är dock mycket kritiska till solskyddsprodukter, eftersom de menar att det inte är bevisat att användandet av dem skyddar mot hudcancer. När hudens eget varningssystem inte fungerar (du blir inte lika röd och bränd lika fort med en solskyddsprodukt) blir det svårt att själv inse att du tillbringat för mycket tid i solen.
Ju högre solskyddsfaktor, desto längre kan jag pressa i solen. Eller hur?
SVAR: Ja och nej. Solskyddsfaktorn, som brukar förkortas spf, anger hur mycket UVB-strålning som släpps igenom på huden. Spf 2 släpper till exempel igenom 50 procent av UVB-strålarna, medan spf 4 släpper igenom 25 procent. Se teoretiskt sett kan du stanna ute i solen med en spf 4 än en produkt med spf 2 inna du bränner dig. Men samtidigt måste du komma ihåg att det är UVA-strålar som orsakar soleksem och irritationer i huden, inte UVB. Och även om solskyddet i din creme kan vara högt mot UVB-strålarna så kan skyddet mot UVA-strålarna vara betydligt lägre.
Vad ska jag tänka på när jag använder solskydd på spray?
SVAR: Att dosera produkten lika noga, och använda lika mycket, som om du hade smöjt in dig med en solcreme. De flesta av oss applicerar alldeles för lite solskydd. Den rekommenderade dosen för en vuxen människa är faktiskt ca. 40 ml, eller 6 teskedar, för ansiktet och hela kroppen. Risken med en solspray är att du doserar mindre, eftersom den har en lättare konsistens och lägger sig som en tunnare film på huden än en creme. Överdosera därför när du använder spray!
Förbered dig rätt inför solandet!
x Smörj eller spraya dig med solskyddsfaktor åtminstone en halvtimme innan du går ut i solen. Se också till att du väntar åtminstone fem minuter med att klä på dig, annars är risken stor att det mesta av solskyddet fastnar i dina kläder som lämnar din hud oskyddad.
x Peelad hud ger en jämnare solbränna, det vet de flesta av oss. Men att peela huden samma dag som du tänkt sola är däremot en dålig idé, eftersom alltför hårdhänt peeling kan skrapa bort det översta lagret på din hud och göra att solstrålarna kan tränga djupare och orsaka större skador. Peela hellre kvällen innan!
x Att sola med parfym är ingen hit. De innehåller nämligen alkohol som kan ge pigmentförändringar på huden, vilket kan vara stört omöjligt att få bort.