in

Så får du extrajobbet!

Så får du extrajobbet!

En ny termin är på gång, och extrajobben är eftertraktade för att dryga ut studentkassan. Hur går man tillväga och vad ska man tänka på när man söker extrajobb? VeckoRevyn ringde upp arbetsförmedlaren Ulla Järlsäter för att få svaren.

Mer

dragarejobb

Om man vill ha ett extrajobb, och redan har sökt på cafét runt hörnan och stans klädbutiker utan fördel, vart vänder man sig då?
– Jobb i säljbranschen, som telefonförsäljare, går utmärkt att kombinera med studier eftersom arbetstiderna ofta är flexibla och företagen gärna tar emot unga arbetssökande. På Arbetsförmedlingens rekryteringscenter, Expo, kan man som arbetssökande närvara vid rekryteringsträffar. Expo har kontakt med rekryterare som kommer dit på träffar för att leta nya anställda. Rekryteringsträffar finns för flera olika branscher, och som ungdom närvarar man med fördel på rekryteringsträffar för telefonförsäljningsjobb och serveringsjobb.

När man kommit så långt som till en arbetsintervju är det viktigt att man är väl förberedd.
– Jag möter många ungdomar som kommer en kvart försent med mp3n påslagen, kepsen på sned och utan en tanke på utskrivna Cv:n och arbetsintyg. Att dyka upp hel och ren, med ansökningshandlingar och framförallt i tid är oumbärligt om man vill ha ett jobb. Dyker du upp i tid och hälsar med ett fast handslag och ögonkontakt har du kommit en bra bit på vägen mot jobbet. Första intrycket är otroligt betydelsefullt, berättar Ulla Järlsäter, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen.

När jag kommit så långt att jag har ett jobberbjudande – hur vet jag då att jag får rätt lön och arbetsvillkor för mitt jobb?
–    Facken finns till för alla arbetande, även fast du inte är medlem.  På deras hemsidor kan du hitta personer att kontakta vid frågor, allmän information och framför allt kollektivavtal som visar vilken lön du ska ha för ditt jobb. Även om din arbetsgivare inte har något eget avtal med facket ska du inte behöva arbeta för en lön som ligger under kollektivavtalet.
–    Ska man börja ett fast arbete rekommenderar jag att man redan efter första dagen anmäler sig till facket. Det kan vara värt att betala några kronor för att få deras stöd om man skulle bli av med arbetet.
 

ordlista

A-kassan: A-kassan är en arbetslöshetsförsäkring som betalar 80 % av din lön om du skulle bli arbetslös. När du är ansluten och har ett jobb betalar du en avgift varje månad i minst ett halvår innan du  kan få ut hjälpen.
Fackförening (”fack”): I fackföreningen samlar anställda inom en viss bransch för att tillsammans kunna ställa krav på arbetsgivaren. Det är vanligt att man inom facket kämpar för saker som löner, arbetsförhållanden och anställningsvillkor.  Även fast du inte är en betalande medlem i facket kan du ha stor hjälp av dem och deras hemsidor.
Kollektivavtal: Ett avtal mellan arbetsgivare och fackförening som behandlar lönefrågor och anställningsvillkor.
Rekryterare: Rekryteraren har som jobb att hitta framtida anställda, och det är alltså den personen du möter när du söker ett specifikt jobb.
 

check

1. Hel och ren. Tänk till lite när du väljer kläder inför arbetsintervjun, hur skulle du vilja att din blivande anställda klädde sig? Shortsen, mössan och den trasiga t-shirten får stanna hemma.

2. Ansökningshandlingar. Ha alltid med dig ett välskrivet CV och arbetsintyg från tidigare jobb.

3. Ögonkontakt. Svälj nervositeten och ge rekryteraren ett stadigt handslag och hälsa med ett leende och ögonkontakt. Göm inte bort att säga ditt namn, tydligt!

4. Var förberedd. Ta reda på saker om tjänsten du söker till och företaget som rekryterar. Förbered gärna några frågor om arbetet att ställa till rekryteraren som visar att du är intresserad och driven.

anvanddbart

Arbetsförmedlingen Expo, här finns kalendarium för rekryteringsträffar!
Arbetsmiljöverket, allt om arbetsförhållanden
CV-guide
Facket för service och kommunikation
Handelsanställdas förbund
Hotell- och restaurangfacket
Om arbetslöshetsförsäkring
Ungdomsstyrelsen, om ungdomars rätt .
Unionen