Med ett kreditkort som har cashback går det att få ”pengar tillbaka” på inköp av allt från läppstift till löparskor. Så här fungerar korten. Mer
Pengar tillbaka på varje köp: Din guide till cashback-kreditkort
Cashback är en populär funktion som finns på ett flertal kreditkort. I korthet innebär det att en del av inköpssumman betalas tillbaka via lägre fakturabelopp på kommande månadsfaktura. Ett sätt att spara pengar på shoppingen.
Cashback på allt – eller i vissa butiker
De kreditkort som har cashback kan delas in i två olika kategorier. Den ena kategorin ger cashback på nästan samtliga kortinköp som sker. Det spelar därmed ingen roll om köpet gäller drivmedel på OKQ8 eller ett par jeans på Jeansbolaget. Begränsning kan däremot finnas för exempelvis köp av spel och tobak.
Dessa kort ger vanligtvis tillbaka cirka 0,5% av det belopp som betalats med kortet. Om köp med kortet sker på totalt 10 000 kronor en månad ges därmed 50 kronor tillbaka. Korten kan även ha begränsning för hur stor cashback som kan tjänas per månad eller år.
Den andra kategorin av kreditkort ger cashback hos anslutna butiker. De bästa kreditkorten inom denna kategori har samarbete med över 300 E-butiker. För att få pengar tillbaka på dessa inköp räcker det däremot inte att betala med kortet. Det krävs att kortinnehavaren går till E-butiken via kortföretaget ”cashbackportal”.
Dessa kort ger vanligtvis 2 – 15 % tillbaka på inköpen. Med ett genomsnitt på 8% kommer inköp på 10 000 kronor en månad ge 800 kronor tillbaka. Dessa kreditkort har inte någon begränsning för hur mycket pengar som går att få tillbaka. Se ytterligare skillnader mellan olika cashbackkort här.
Pengar tillbaka via fakturan
I butiken kommer produktens ordinarie pris betalas. Det är även den summan som kommer att synas på kvittot. Återbetalningen av pengar sker nämligen via månadsfakturan där samtliga kreditkortets transaktioner presenteras. Med vissa kort kan det däremot ta upp till två månadsfakturor innan intjänad cashback visas.
Ofta syns det som en extra transaktion på kreditkortet. Men istället för att krediten utnyttjas så är det noterat som ett ”plussaldo”. Har exempelvis 10 000 kronor spenderats, och 800 kronor cashback tjänats, en månad kommer alltså månadsfakturan att totalt bli på 9200 kronor.
Tre exempel på kreditkort med cashback
För att illustrera hur cashbackkort kan fungera i praktiken presenteras här tre olika kreditkort inom denna kategori. Tre kort med olika regler och nivåer inom deras förmånsprogram och som på olika sätt ger pengar tillbaka. Genom att förstå förmånsprogrammen går det att maximera intjäningen från dem. Se sex tips på hur du kan optimera kortanvändning för att spara pengar här.
Re:member flex
Re:member flex är det kreditkort i Sverige med störst cashbackprogram. Kortföretaget har samarbete med över 300 webbutiker och ger upp till 25 % i cashback. Den vanligaste nivån är däremot 2 – 15 %. För att få pengar tillbaka behöver inloggning ske på re:member reward och därefter butikslänken följas till den butik där inköp önskas ske.
Det kan variera lite över tid vilka butiker som är anslutna och nivån på hur mycket som tjänas på inköp. Under 2024 gick det exempelvis att få tillbaka 10% hos Hudoteket, 8% hos Clarins och 12 % hos DOZ Apotek. Ingen övre gräns finns för hur mycket pengar som går att få tillbaka. Se samtliga butiker och dess cashback här.
Norwegiankortet
Med Norwegiankortet går det att välja mellan att tjäna flygpoäng, som används hos flygbolaget Norwegian, eller cashback som används som pengar. Detta tjänas på samtliga kortinköp och motsvarar 0,5% av köpbeloppet. Det är alltså enklare att tjäna cashback, än med re:member flex, men procentsatsen är betydligt lägre.
Intjänad cashback används för att delbetala månadsfakturan. Det sker däremot inte automatiskt utan kortinnehavaren kan välja när värdet är så stort att det känns värt att utnyttja tillfället till lägre månadsbelopp. Med detta kort finns en gräns på 500 kronor i cashback per år.
Gekåskortet
Gekåskortet kan ses som en ”bubblare” på denna lista. Kortet ger nämligen bonus och inte cashback. Skillnaden är att det inte ges pengar tillbaka som direkt minskar fakturabeloppet utan istället bonuspoäng som omvandlas till en värdecheck som används i varuhuset Gekås. För de som ibland åker till det enormt stora varuhuset blir det ändå ett sätt att få ”pengar tillbaka”.
Med kreditkortet ges 1% tillbaka via dessa värdecheckar. Någon övre gräns finns inte. Det är därmed högre än vad Norwegiankortet ger tillbaka men begränsningen är att värdet enbart går att nå via varuhuset Gekås i Ullared. Se mer om kortets bonusfunktion här.
Som visas finns alltså olika cashbackprogram som ger tillbaka pengar på olika sätt. Dessutom är det skillnad på hur mycket som tjänas med de olika korten. Vilket kort som är bäst beror framförallt på var inköp sker mest.