in

Kritiken mot Bachelor-kyssen: bisexualitet framställs helt fel

bach1

En kyss mellan två kvinnliga deltagare i Bachelor har väckt starka reaktioner bland tittare. Anledningen? Folk menar att kyssen bara handlade om att få killarnas uppmärksamhet.

– Bakåtsträvande, onödigt och förnedrande mot bisexuella personer som tittar, säger tittaren Emelie Geijer.
Mer

Nyligen valde flera tjejer att hoppa av årets säsong av Bachelor. En av dem är Sophie Arvebrink, som under senaste rosceremonin berättar om beslutet och att det grundar sig i att hon inte fått tillräckligt mycket tid med killarna.

Men det är det som händer sedan som skapat debatt. Efter beskedet vänder hon sig till resten av tjejerna, tackar för den här tiden, och blickar sedan mot deltagaren Emely Ek. Sedan hör man en förinspelad röst från ett tidigare samtal mellan tjejerna: ”Ska vi köra en lite rolig grej?”

Emely går fram till Sophie och säger: ”alltså vi hade en sketch planerad, men asså mina känslor är fucking här uppe så…”. Sedan kysser de varandra.

Och det är just den kyssen som väckt reaktioner bland tittarna. Några menar att den bara används som ett verktyg för att väcka uppmärksamhet hos killarna, och liknande kritik har lyfts i podden Rosceremoni, där avsnitten diskuteras.

För att förstå varför behöver vi spola tillbaka bandet lite. I eftersnacksprogrammet, Tjejerna berättar allt, får tittarna se smygfilmat material från en fest där Sophie och Emely flirtar med varandra och slutligen hånglar.

bach

När scenerna diskuteras säger Emely att ”killarna stod i vardagsrummet och så började vi strula lite grann, och jag bara: jag hoppas de ser det här nu, ser de vad de gör med oss?. Typ, det är lugnt, vi behöver inte gå på dejt, vi får action ändå.”

Tittare: bi- och homotjejer sexualiseras ofta av killar

VeckoRevyn har pratat med tv-tittare om vad inslaget väckt för känslor hos dem.

– Som tjej som gillar tjejer sexualiseras min sexualitet ofta av killar, säger tittaren, som vill vara anonym.

Hon menar att om man är ute på krogen, även om det är en gayklubb, är det inte ovanligt att få kommentarer från killar om hur ”hett” det är.

– Jag tror att detta är något som alla bi- och homotjejer upplevt och att det är i högsta grad oönskat. Att då se någon som uppmuntrar till just detta blir väldigt olustigt och känns nästintill kränkande mot alla bi/homo där ute, säger tittaren som vill vara anonym.

Bachelor-fanet Emelie Geijer: De förstärker negativa stereotyper

En annan tittare, Emelie Geijer, berättar att hon i egenskap av en tjej som gillar att dejta andra tjejer, kände sig irriterad, arg, lite ledsen och besviken när hon såg inslaget. Framför allt eftersom hon är ett stort fan av Bachelor.

– Det är enligt min åsikt den i särklass bästa reality-serien som produceras i Sverige och den ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Även om de inte har öppet sagt det så har jag hittills tolkat Bachelor som ganska framåt jämställdhetsmässigt, det känns som en relativt PK och feministisk reality jämfört med till exempel Paradise Hotel eller liknande serier. Därför blev jag så paff och besviken över att det var just i Bachelor som detta hände.

Emelie Geijer tycker att inslaget är problematisk eftersom det göder de negativa stereotyper som finns om bisexuella personer, så som till exempel att bisexuella tjejer bara hånglar med varandra för uppmärksamhet eller för killars njutning.

Den anonyma personen som VeckoRevyn har pratat med är inne på samma spår, och menar att bisexualitet framställs helt fel i programmet. Hon påpekar också att det finns ytterligare en scen i Bachelor som bidragit till den känslan. Det handlar om avsnittet där killarna frågas ut, och då får frågan om de skulle ha något emot om deras partners var bisexuella.

– Killarna gjorde då glada miner och bara ”ehhh nej” och alla tjejer gapskrattade.

– Alltså, ser man denna scenen förstår man att det som antyddes var att killarna bara tycker det är nice om deras tjej gillar tjejer. Typ som att de själva kan få ut något sexuellt av det, säger hon.

hej 2

”Osmakligt av produktionen”

Tittaren anser också att det är anmärkningsvärt att ingen i produktionen fångat upp denna synvinkel, och att det är osmakligt att de marknadsfört säsongen genom att i pressmeddelanden skrivit att ”oväntade kärleksrelationer uppstår i huset”, som ett sätt att locka tittare.

Men deltagaren Sophie Arvebrink håller inte med om att kyssen mellan henne och Emely Ek var ett sätt att få uppmärksamhet.

– För mig var inte kyssen ett sätt att väcka uppmärksamhet hos killarna. Jag tänkte bara göra det som en rolig grej och för att jag ville göra det. Men jag kan ju inte tala för Emely och varför hon gjorde det, säger hon.

Vad tänker du om kritiken?

– Ärligt så vet jag inte. Jag tycker att man kan få skoja om allt, även sexualitet. Det var inte så att jag tänkte på hur bisexualitet skulle framställas när jag kysste henne. Och vi har kyssts många fler gånger som inte blivit filmat, så det var ju inte så att det inte var på riktigt.

Emely: ”Sketchen blev duktigt påhejad av produktionen”

I ett sms till VeckoRevyn hänvisar Emely Ek till ett instagraminlägg där hon bemöter kritiken. Där står det att hon och Sophie ganska snabbt kände av en kemi.

”Ja, jag är bisexuell, nej jag är inte bi-curious och tycker att det är en kul grej att skämta om eller att det är en grej för män att sexualisera”, skriver hon.

Hon menar också att deras ”sketch”, att de skulle kyssas om någon fick lämna, blev ”duktigt påhejad av produktionen”. Detta eftersom produktionen tyckte att det var en kul grej, enligt Emely.

”Ni andra tjejer som stod vid podiet vet att Sophie, efter att ha valt att lämna, stod där en stund innan jag till slut gick ner. Helt ärligt, jag hade ONT i magen. Jag kände att det ABSOLUT inte var läge. Men jag ville inte svika Sophie eftersom vi hade haft en typ av deal att om någon av oss åker ut så kysser vi varandra på röda mattan. Inget blev som det var tänkt”.

I ett sms till VeckoRevyn skriver Martin Nygren, exekutiv producent för Bachelor att: ”Händelsen var ett spontant infall som tjejerna fick under inspelningen och inget produktionen påverkade på något sätt”.

På frågan om vad de tycker om kritiken att bisexualitet framställs på ett felaktigt sätt, och att kyssen var ett sätt att väcka uppmärksamhet hos killarna svarar TV4 att: ”Hur tjejerna upplevde situationen överlåter vi till dem att kommentera.”

Tittaren Emelie: Längtar efter queera personer i Bachelor

Som ett medskick till produktionen har Emelie Geijer några önskemål om framtiden för serien hon annars håller så varmt om hjärtat.

– Jag har länge längtat efter dagen då det är med queera personer i Bachelor och liknande program.

Hon berättar om en säsong av Bachelorette Australien, där huvudpersonen var bisexuell, så hälften av deltagarna var tjejer och hälften killar.

– Det var väldigt underhållande att se. Det finns alldeles för lite reality-tv i Sverige som fokuserar på queera personer: det enda vi egentligen har är Drag Race. Så om tjejerna genuint var intresserade av varandra hade det varit jätteintressant att se och ett helt nytt och fräscht/spännande take, säger hon och fortsätter:

– Men så som tjejerna, och produktionen i efterhand, framställde det nu så kändes det mer bakåtsträvande, onödigt och förnedrande mot bisexuella personer som tittar. Jag blev förvånad och besviken över att ingen sa ifrån om det ens i Tjejerna avslöjar allt.