in

Här är årets tema i Musikhjälpen

Musikhjälpen tema 2024
Foto: Phillip Hatcher-Moore/UNICEF

”Alla har rätt att överleva sin graviditet” blir årets tema i Musikhjälpen.

– Temat är livsviktigt! Varannan minut dör en kvinna i världen kopplat till graviditet och förlossning, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen. Mer

Årets upplaga av Musikhjälpen närmar sig med stormsteg. Mellan den 9 och 15 december kommer programmet sändas från Stora torget i Sundsvall och i år riktas ljuset på mödradödligheten i världen. Under parollen ”Alla har rätt att överleva sin graviditet” kommer pengar samlas in för att säkerställa kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa.

Mellan 2000 och 2015 minskade mödradödligheten i världen, men sedan bröts trenden. Varannan minut dör en kvinna till följd av graviditet och förlossning. Tonårstjejer är extra utsatta – osäkra aborter och komplikationer vid graviditet är två av de främsta dödsorsakerna bland tjejer mellan 15 och 19 år.

– Världens höga mödradödlighet är en undanskymd katastrof som pågår i skuggan av allt fler och utdragna krig och konflikter som till exempel just nu i Mellanöstern eller på den afrikanska kontinenten, särskilt söder om Sahara, och i Afghanistan, säger Kristina Henschen och fortsätter:

– Den drivs även på av klimatkatastrofer, fattigdom och diskriminering som gör att gravida inte får tillgång till den vård de behöver. Men med enkla medel, som kontroller under graviditeten och att få föda med utbildad personal, kan många dödsfall förebyggas.

kristina 1
Kristina Henschen. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Mödradödligheten är särskilt hög i låg- och medelinkomstländer där det finns en bristande tillgång till vård. Många tvingas föda hemma, och i krigs- och konfliktdrabbade länder kan sönderbombade vägar göra det svårt för kvinnor som behöver akut mödravård att ta sig fram.

Hit går pengarna som samlas in under veckan

De pengar som samlas in under veckan kommer gå till projekt runtom i världen, ofta i humanitära kriser som krig och konflikter. På dessa platser handlar det om att öka tillgången till vård före, under och efter förlossningen, berättar Henschen.

– Att stärka de hälsosystem som kan hantera svåra komplikationer och ge akut förlossningsvård. Eller bättre vård efter födseln för att se till att både barnet och mamman mår bra. Det kan också handla om att erbjuda säkra aborter, vilket minskar risken för skador och dödsfall. Det är också viktigt med förebyggande arbete med fokus på flickor och unga kvinnor som blir gravida alldeles för tidigt och själva är barn, de löper en stor risk. Även de som lever med funktionsnedsättning är en mycket sårbar grupp.

Det är endast Radiohjälpens redan godkända och kontrollerade partnerorganisationer som kan ansöka om stöd till sina projekt. Du som vill engagera dig i frågan kan redan nu starta en egen digital insamlingsbössa här.