in

Männen vinner (och kvinnorna förlorar) på regeringens nya budget

man
Bildkälla: Freepik

Rika män är de stora vinnarna i regeringens nya budget. VeckoRevyn listar några punkter där männen tjänar på budgeten, medan kvinnorna förlorar. Mer

1. Sänkta skatter gynnar rika män

Regeringens nya höstbudget innehåller satsningar för 60 miljarder kronor. Nästan hälften går till sänkta skatter. Lägst blir skatterna för de som tjänar mest – och den typiska höginkomsttagaren i Sverige är en 48-årig man.

2. Mindre pengar välfärden

Vård, omsorg och skola får mindre pengar än tidigare – från 16 miljarder 2024 till 7,5 miljarder i nya budgeten för 2025. Detta riskerar att slå mot kvinnor på två sätt: dels nyttjar kvinnor hälso- och sjukvården i högre utsträckning än män, och dels är välfärdsyrken kvinnodominerade. I en debattartikel i Aftonbladet skriver fem fackförbund inom välfärden att de är ”besvikna på att de enorma utmaningar som välfärden står inför inte prioriteras i regeringens budget” och att de ser hur ”barnskötare, elevassistenter och lärare varslas om uppsägning när kommunbudgetarna inte går ihop”.

3. Tillägget på bostadsbidraget tas bort

Det är tuffa tider för Sveriges barnfamiljer – för bara några dagar sedan rapporterade Kronofogden att allt fler barnfamiljer vräks. För att stärka familjerna har regeringen tidigare infört ett tillfälligt tilläggsbidrag som ska gälla året ut. I den nya budgeten förlänger regeringen bidraget till den 30 juni 2025, men i januari kommer det trappas ner (tillägget kommer då bli på 25 procent av ordinarie bostadsbidrag, jämfört med 40 procent som det är idag). Även denna punkt riskerar att drabba kvinnor mest – bland de familjer som fick bidraget förra året var 60 procent ensamstående kvinnor och 11 procent ensamstående män.