in

Instagram gör miljoner tonåringars konton privata – och ger föräldrarna mer makt

insta
Bildkälla: Freepik

Nu inför Meta ”tonårskonton” på Instagram, där alla användare under 18 år får begränsningar. Mer

Nu inför Instagram nya säkerhetsåtgärder för att skydda unga användare, rapporterar CNN. Från och med nästa vecka kommer alla konton där användarna är under 18 år att automatiskt att bli privata konton. De unga kommer även begränsas i vilka de kan skicka meddelanden till.

Föräldrar får makt över tonåringars Instagram-konton

Syftet är att föräldrar ska få bättre kontroll över sina barns aktivitet på plattformen. Föräldrar kommer att kunna begränsa användning av appen under natten och sätta tidsgränser för hur mycket appen kan användas dagtid. De kommer även kunna kontrollera vilka konton deras barn skriver med och övervaka innehållet som visas, rapporterar The Guardian.

Barn under 16 år måste ha föräldrars tillstånd för att kunna ändra vissa inställningar. Användare mellan 16 och 18 år kommer kunna göra ändringarna själv.

Instagram har tidigare fått kritik från föräldrar

Satsningen ”Teen Accounts” införs efter att Meta har fått kritik från föräldrar för att inte göra tillräckligt för att skydda unga användare. Kritiken handlar bland annat om att Meta inte alltid kan verifiera att det är en förälder som övervakar kontot och för att vissa tonåringar ljuger om sin ålder. En ny AI-teknik har utvecklats för att kunna identifiera felaktigt angivna födelsedatum.