in

Fotbollsstjärnan engagerar sig för Zambias flickor – nu är det DIN tur!

frid

ANNONS FRÅN PLAN INTERNATIONAL. Mer än var fjärde flicka i Zambia tvingas gifta sig innan hon fyller 18 år. Samtidigt är fattigdomen utbredd och hjälpbehovet stort. Men det finns också hopp om en bättre framtid.

– Jag har lärt mig att det finns en enorm potential för att skapa förändring, berättar fotbollsstjärnan Fridolina Rolfö, som nyligen gjort en resa till landet ihop med Plan International.
Mer

Fridolina Rolfö är en av världens främsta fotbollsspelare, men hon är också ambassadör för Plan International. I början av sommaren reste hon till Zambia, där barnrättsorganisationen arbetat med att stärka flickors rättigheter i över 30 år. 

– Det är avgörande att engagera sig för flickors rättigheter eftersom det handlar om att ge dem möjligheten att växa och utvecklas fritt, utan rädsla för diskriminering eller övergrepp. Genom att stödja flickors rättigheter skapar vi en mer jämställd och rättvis värld för alla, säger Fridolina Rolfö.

Plan International jobbar i flera olika delar av världen. I just Zambia ligger ett stort fokus på att skydda barn från våld, se till att de får gå i skolan och att stoppa barnäktenskap – i landet tvingas nämligen mer än var fjärde flicka att gifta sig innan hon fyller 18 år. På plats besökte Fridolina Rolfö bland annat ett center som fungerar som en klinik, där barn och unga kan få rådgivning och viss läkarvård. 

zambia
Barnmorskan Ivy och Fridolina Rolfö.

– Under resan upplevde jag flera minnesvärda ögonblick som berörde mig djupt. Ett av dessa ögonblick var när jag hade ett samtal med en barnmorska som delade en hjärtskärande historia om att bistå en 5-årig flicka som hade fallit offer för våldtäkt och lidit svåra skador. Trots att flickan kommer att bära men för livet, var det trösterikt att se att hjälpen fanns tillgänglig i byn genom engagerade barnmorskor och psykologer som frivilligt arbetar för samhällets bästa. Det var medmänsklighet i dess finaste form, säger hon och fortsätter:

– Ett annat minnesvärt ögonblick var när en flicka på ett barnhem flydde från sin by på grund av hot om tortyr på grund av sitt utseende. Idag befinner sig flickan på en trygg plats på barnhemmet med skyddad identitet, spridande glädje omkring sig. Att se henne känna sig trygg och lycklig fyllde mitt hjärta med hopp och glädje.

fridolina r

Vill inspirera unga tjejer att följa sina drömmar

Som en av världens bästa spelare vet Fridolina vilken positiv inverkan fotbollen kan ha – det är på planen som drömmar föds. I Zambia besökte hon en skola och spelade matcher med det lokala skollaget. Hon besökte också ett barnhem där flickor som lever på gatan får möjlighet att leka, lära sig läsa och såklart – spela fotboll. 

– Fotbollen spelar förhoppningsvis en betydande roll i mitt engagemang. Ett av mina mål med resan var att inspirera de unga tjejerna jag mötte och visa att det är möjligt att nå sina drömmar. Det fina med fotboll är att den talar inget språk, det spelar ingen roll vad du har för religion, ursprung, etnicitet eller sexuell läggning. Genom fotbollen kunde vi skapa en stark koppling och dela glädjen och passionen för spelet, vilket var en fantastisk upplevelse.

fridolina

Vad tar du med dig från resan till Zambia?

– Jag har lärt mig att det finns en enorm potential för att skapa förändring. Ofta krävs ekonomiskt stöd, men lika viktig är utbildning som ger kunskap att driva samhällsförändringar framåt. 

I samband med Zambia-resan startade Fridolina Rolfö en egen insamling för barn på flykt. Engagemanget har varit stort, hittills har över 280 000 kr samlats in. Pengarna går till barn som lever i krigs- och konfliktdrabbade områden och till barn som är på flykt undan hunger och svält. Klicka här för att bidra – du kan rädda liv!

Så kan du vara med och kämpa för en jämställd värld

Bli Flickafadder hos Plan International! Då gör du skillnad för flickor världen över som lever under de tuffaste förhållanden, varje månad.

Du bidrar till att:

  • förhindra barnäktenskap och förebygga tidiga graviditeter
  • stoppa våld, sexuella övergrepp och könsstympning
  • fler flickor får gå i skolan

Klicka här för att läsa mer.