in

Så snabbt kan du få en hyreslägenhet i din kommun

bostad
Bildkälla: Freepik

ANNONS FRÅN HSB. En alldeles egen bostad är en dröm för många! Men hur ska man gå tillväga för att nå den drömmen, egentligen?

– Fler borde bospara, det är en sådan simpel grej som knappt kräver någon ansträngning men kan leda till något riktigt bra, säger Teodor von Arndt, som fått en hyresrätt via HSB.
Mer

När Teodor var nyfödd började hans mormor bospara åt honom. Därför kunde han som 20-åring flytta till en egen hyresrätt i Årsta i Stockholm.

– Målet är att i framtiden köpa en bostadsrätt så jag fortsätter spara till en kontantinsats. Men just nu är det perfekt med en hyresrätt!

För dig som går i samma tankar som Teodor har HSB en smart lösning! Du kan nämligen spara till kontantinsatsen via HSB Bospar, och samtidigt få förtur till hyresrätter runt om i Sverige. För 500 sparade kronor varje månad får du max bosparpoäng (5), men du bestämmer själv om du vill spara mer eller mindre. Ett bosparande fungerar som vilket sparande som helst (det är alltså dina pengar på kontot!) men med möjligheten att få förtur till en hyresrätt.

Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Här kan du få en fin lägenhet på kort tid

Chansen att få en riktigt drömmig hyresrätt blir såklart större för varje år som du bosparar aktivt (så om du har barn och möjlighet att bospara åt dem redan nu – gör det!). Men det är faktiskt inte alls omöjligt att få en fin lägenhet, även om du inte har flera års bosparande bakom dig. 

Om man vill få en hyresrätt i någon av storstäderna, som Stockholm, Göteborg eller Malmö, krävs ett dedikerat bosparande. Men på andra håll i landet är det betydligt enklare.

I Jönköping fick en medlem en fyra för 55 bosparpoäng, vilket motsvarar lite mindre än ett års sparande. I Sundsvall fick en person en lägenhet för sina 8 poäng – och i Malmö går det faktiskt att få en etta efter drygt ett halvårs bosparande.

Här kan du se hur snabbt det kan gå att få hyresrätt i just din kommun

Teodor, vad är det bästa med att ha en egen bostad?

– Friheten. Jag får bestämma själv när jag ska laga mat och vad jag ska äta. Jag behöver inte ta hänsyn till någon annan, vilket också var lite jobbigt första tiden eftersom jag kände mig lite ensam, men efter ett tag kändes det bara väldigt skönt. Känslan av att jag kan komma och gå hur jag vill är obeskrivlig. Ingen mamma eller pappa som bestämmer. Och jag får själv avgöra när jag ska städa.

HSB:s bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och fs.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.