En viss produkt från hudvårdsmärket Skinome har skapat förvirring i tjejgrupper på sociala medier. Varför? Jo, den verkar innehålla bröstmjölk. Vi antar att du har en del frågor så låt oss reda ut dem tillsammans! Mer
Bröstmjölk i svensk hudvård – men varför?
- Artikeln i korthet:
- Skinomes Probiotic Concentrate innehåller Lactobacillus reuteri, en mjölksyrabakterie som ursprungligen finns i bröstmjölk.
- Lactobacillus reuteri har visat sig ha hälsofördelar, bland annat för mag- och tarmbesvär och immunförsvar hos bebisar.
- På huden kan den hjälpa till att förbättra hudtextur, reducera rodnad, porstorlek, samt minska rynkor och fina linjer, enligt hudvårdsmärkets kliniska studier.
- Probiotiska produkter är inte en ersättning för medicinsk behandling. Vid allvarliga hudproblem som eksem är det viktigt konsultera en hudläkare.
- Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI och faktagranskas av VeckoRevyns redaktion.
Bröstmjölk? Från människor? Eller från en ko? Men då borde det stå bara mjölk, eller? Produkten Probiotic Concentrate från Skinome väcker en del funderingar – den innehåller nämligen ”över 100 miljarder levande mjölksyrabakterier från bröstmjölk”. Men är det liksom actual bröstmjölk och i så fall – från vem?
Vi bad Johanna Gillbro, som är hudexpert på Skinome, att reda ut alla våra frågetecken.
– Vi använder Lactobacillus reuteri i vårt Probiotic Concentrate. Det är en mjölksyrabakterie med antiinflammatorisk effekt, ursprungligen funnen i bröstmjölk.
Men det är inte all bröstmjölk som innehåller denna probiotiska bakterie. För flera år sedan gjordes en analys av bröstmjölk från mödrar i USA, Sverige, Israel, Sydafrika, Danmark, Japan, Peru och Sydkorea. Forskare upptäckte då att den högsta andelen av bakterien fanns i peruanska kvinnors bröstmjölk, berättar Gillbro.
– Den bakterie vi använder idag är utvanns från en peruansk kvinnas bröstmjölk för 34 år sedan. Denna bakterie har sedan odlats och använts, tack vare sina fantastiska egenskaper.
Det finns forskning som visar att Lactobacillus reuteri har positiv effekt på hälsan, bland annat när det gäller olika typer av mag- och tarmbesvär, och att bakterien finns i bröstmjölk kan hjälpa bebisens immunförsvar att utvecklas och tarmsystem att mogna. Lactobacillus reuteri kan därför hittas i produkter till små barn, till exempel Sempers droppar.
Så funkar Lactobacillus reuteri i hudvård
Men vad gör mjölksyrabakterien för huden egentligen? Enligt Skinomes kliniska studier kan bakterien ge effekt även när den appliceras på huden, istället för att intas oralt. Studierna har visat fina resultat på torr, irriterad och eksembenägen hud, men även på normal hud.
– Såsom jämnare hudtextur, mindre rodnad, reducerad porstorlek och minskat antal rynkor och fina linjer.
Lactobacillus reuteri överlever på huden i 24 timmar, men vissa applicerar produkten oftare än så. Enligt Johanna Gillbro finns det inga risker med det, men det finns en annan sak som är viktig att tänka på när det kommer till den här ingrediensen.
– Det som krävs för att mjölksyrabakterierna ska hålla sig levande är att de hålls kylt. Produkten kan vara utanför kylskåpet i cirka två veckor, sen rekommenderas att man ställer den i kylskåpet för att maximera effekten av probiotikan.
Av de studier som Skinome genomfört har det inte upptäckts några risker med att applicera bakterien på huden, men som med all hudvård är det viktigt att introducera nya ämnen lite i taget, så att du lägger märke till hur just din hud reagerar.
- Kom ihåg att hudvård inte kan ersätta läkemedelsbehandling. Om du har eksem eller andra hudproblem ska du söka hjälp hos en hudläkare.