in

Här är SPF-ämnet som snart förbjuds inom EU (läs det här innan du köper ny solkräm!)

spf
Bildkälla: Freepik

Snart förbjuds ett hormonstörande ämne i SPF-produkter – här är vad du ska hålla koll på när du köper nytt solskydd inför sommaren. Mer

Att kosmetiska produkter kan innehålla hormonstörande ämnen är vida känt, men visste du att några av dem fortfarande finns kvar på marknaden? Inom EU pågår just nu en granskning, där en expertpanel undersöker 24 ämnen som används kosmetiska produkter, och som kan ha en möjlig hormonstörande effekt. Några av dessa ämnen är UV-filter, som i sin tur används i SPF- och solskyddsprodukter.

För fyra av dessa UV-filtren är utredningen redan klar. I tre fall justerades haltbegränsningen, det vill säga att ämnena fortfarande får användas, men i lägre halter än tidigare.

–  Granskningen visade alltså att om man använder ämnena enligt de nya haltbegränsningarna är de säkra, säger Sofia Bodare som är utredare på Läkemedelsverket.

I det fjärde fallet förbjöds dock ämnet helt.

– Förbudet börjar gälla fullt ut den 1 maj 2026 och industrin fasar därför ut ämnet från sina produkter nu.

Här är ämnet som snart försvinner från marknaden

Ämnet det handlar om heter 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC), så håll lite extra utkik när du handlar SPF-produkter inför sommaren eftersom solkrämer med detta ämne fortfarande kan finnas på marknaden.

– Utfasningen innebär att solskydd med 4-MBC kan finnas till försäljning fram till 1 maj 2026. Den tid som har givits industrin att fasa ut produkter med 4-MBC är satt med riskbedömningen i åtanke. Förbudet mot 4-MBC innebär inte att ämnet nödvändigtvis är farligt, utan det är en följd av att det i dagsläget inte finns tillräcklig kunskap för att avgöra vilken halt som är säker att använda.

För tre ämnen, benzophenone-4, benzophenone-5 och ethylhehyl methozyxycinnamate, pågår granskningen fortfarande. Om ämnena fortsatt kommer vara godkända i nuvarande halter, förbjudas eller haltjustetas återstår att se.

– Haltbegränsningarna är satta med god marginal, så även om det skulle bli en justering av tillåten halt framöver på de återstående UV-filtren är det sannolikt ingen fara alls att använda dem i de nuvarande halterna.