in

Folklistans Sara Skyttedal: ”Krossa gängen genom att legalisera cannabis”

Sara Skyttedal från Folklistan
Bildkällor: Pressbild på Sara Skyttedal /Folklistan samt genrebild från Unsplash.

Rädda liv, minska stigma och krossa gängen – det är anledningarna till att Sara Skyttedal vill avkriminalisera narkotikabruk och legalisera cannabis. Hon ser framför sig ett Systembolaget för cannabis. Mer

Över en natt blev den dåvarande KD-politikern Sara Skyttedal ansiktet ut för ”en mer human narkotikapolitik” och legalisering av cannabis, när hon i en intervju berättade att droger hjälpte henne när hon var på botten. Skyttedal, som då satt i Europaparlamentet för Kristdemokraterna, mötte hård intern kritik och släppte frågan – ett tag. När hon i april med buller och bång tillsammans med den före detta socialdemokraten Jan Emanuel lanserade Folklistan, ett nytt parti (eller en “valsamverkan”, som de själva kallar det) inför EU-valet i juni, var det många som undrade: är det nu Sverige får ett parti som verkligen driver frågan om avkriminalisering och legalisering? 

Svaret blev: nej. 

 – Störst påverkan på narkotikapolitiken har vi på nationell nivå i Sverige, inte i EU, säger Sara Skyttedal till VeckoRevyn. 

Ska jag tolka det som att du vill driva frågan nationellt, kanske rentav att Folklistan ställer upp i riksdagsvalet 2026? 

– Vi tar ett val i taget nu. Vilka frågor som kommer i eventuella kommande val tar vi sen.

– Men jag som politisk företrädare för Folklistan i EU kommer att rösta för det som jag kallar för en mer human narkotikalinje. 

Och vad innebär det?

– Det handlar om att minska narkotikans skadeverkningar. I Sverige har vi väldigt hög narkotikadödlighet jämfört med andra europeiska länder. Jag tycker det är rimligare att vi ska ha en nollvision om narkotikarelaterade dödsfall än en vision om ett narkotikafritt samhälle. 

Det gör man genom att förbättra missbruksvården och att minska stigmat genom att avkriminalisera brukandet av all typ av narkotika. Legaliseringen ska däremot bara gälla cannabis, tycker Skyttedal.

Men det är inte bara för den enskilda individen som dessa förändringar behövs. Skyttedal ser en reformerad narkotikapolitik som ett viktigt medel för att krossa gängen. 

– Vi har just nu möjlighet att slå ut den organiserade brottsligheten genom att vi legaliserar cannabis. 

I Skyttedals Sverige säljs cannabis-produkter över disk på ett Systembolag-liknande sätt. På pappret är Tyskland med sin nya narkotikalagstiftning en förebild. Sedan 1 april i år är det där tillåtet för vuxna att inneha 25 gram cannabis för eget bruk och förvara ytterligare 50 gram i hemmet samt äga tre stycken cannabisplantor.

– Nu är det upp till bevis! Vi får utvärdera om ett tag hur det går för dem, men på pappret ser det bra ut och det är bra att de börjar försiktigt. 

Den än så länge ganska stora majoritet som är emot legalisering använder ofta argument om risk för normalisering och ökat bruk, vad tänker du om det? 

– Det är klart att det finns problem med narkotika, cannabis inkluderat. Det är en substans som folk kan få skador av, just därför är det viktigt att diskutera hur man på bästa sätt reglerar det. 

– Samtidigt är skadorna i regel inte så stora, drogen är relativt vanlig – och så länge den är olaglig betyder det att folk som brukar cannabis hamnar i ett socialt utanförskap. 

Det har spekulerats i att en anledning till att frågan om legalisering inte tar större plats hos Folklistan beror på din parhäst Jan Emanuel, som är emot?

– Vi har olika syn på den svenska lagstiftningen, men jag tillåts driva den frågan både i EU och här inom ramen för vårt samarbete. 

Vad konkret kan man göra inom EU när det gäller frågan om narkotika, något vill du väl göra?

 – Framförallt handlar det om att EU inte ska lägga sig i andra länders narkotikapolitik. Alla länder måste utifrån egna förutsättningar och medborgarnas cannabisbruk kalibrera sin egen politik.

En sista fråga. När du fortfarande var företrädare för Kristdemokraterna lovade du Ebba Busch att inte knarka. Har du hållit det löftet?

– Hahah, jag är ju en fri människa nu men ja, det löftet är inte så svårt att hålla.


  • Folklistan har hittills presenterat 6 av 10 frågor de ska driva:
  • Skrota asylrätten
  • Skicka brottslingar i fängelse utomlands
  • Förbättra det europeiska djurskyddet
  • Rädda svenska modellen från EU
  • Rädda fiskbestånden i Östersjön
  • Riv upp landsbygdsfientlig lagstiftning

  • Vilka består Folklistan av idag?
  • Sara Skyttedal (fd KD)
  • Jan Emanuel (fd S) 
  • Johan Nissinen (fd SD)
  • Peter Söderlund (fd MP)
  • Hans Palo (fd S)
  • Amilia Stapelfeldt (fd M) 
  • Utöver dessa finns ytterligare drygt 250 kandidater som skrivit upp sig på Folklistans öppna lista inför EU-valet.