in

Ny studie: Att snooza gör dig mer snabbtänkt (äntligen lite goda nyheter!)

snooza morgonen positivt
Bildkälla: Andisheh A / Unsplash

Tycker du om att dra dig lite extra när alarmet ringer på morgonen? Grattis – du gör helt rätt! Ny studie visar nämligen att det är bra att snooza. Mer

Länge har vi morgontrötta fått höra att det är dåligt att snooza, att det kommer sätta en negativ ton på hela dagen och att sömnkvaliteten rubbas. Men nu är motsatsen äntligen bevisad! En ny studie från Stockholms universitet visar att det faktiskt inte behöver vara dåligt att snooza och det inte bidrar till koncentrationssvårigheter under dagen – snarare kan snoozandet faktiskt vara bra för oss.

Att snooza gör oss mer snabbtänkta

Om du är en av dem som gillar att trycka på snooze-knappen det första du gör på morgongen så har vi goda nyheter! Forskare vid Stockholms universitet har för första gången undersökt hur vanligt det är att snooza och vilken påverkan det har på hjärnan. Genom studien har man faktiskt kommit fram till att lite extra tid i sängen resulterar i att vi blir mer snabbtänkta på morgonen.

– Sammantaget visar studien att en halvtimmes snoozning inte har några negativa effekter på nattsömn eller sömntröghet, känslan av att inte ha kommit igång ordentligt på morgonen. Om något såg vi snarare en del positiva utfall, såsom en minskad sannolikhet att behöva vakna ur djupsömn, säger Tina Sundelin som forskar om sömn vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

– När deltagarna fått snooza var de också lite mer snabbtänkta precis när de gått upp, fortsätter hon.

Du slipper vakna ur djupsömn

I studien deltog drygt 1700 människor som svarade på frågor om morgonrutiner. Resultatet visade att många personer snoozar regelbundet, och funktionen lockar främst unga vuxna och kvällsmänniskor.

Det var även 30 personer som regelbundet snoozade som fick sova i Stockholm universitets sömnlabb två gånger. Under en morgon fick de snooza i en halvtimme och då visade det att sömnen som helhet knappt påverkades. De sov ändå i ungefär 20 minuter under den perioden.

Om du snoozar behöver du inte vakna ur djupsömn och testpersonerna presterade senare bättre på kognitiva tester när de hade gått upp. Det kunde heller inte hittas några negativa effekter på humör, sömnighet eller mängden kortisol i salivet.

Så, om du tycker om att trycka av alarmet några extra gånger på morgonen är det fritt fram att fortsätta med det!