Överfallsvåldtäkter och skräck blev vardag för kvinnorna i Umeå under millennieskiftet. Nu har SVT gjort en dokumentär om den ökända Hagamannen – och vi har samlat allt du vill veta om fallet och hans liv idag. Mer
Berättelsen bakom SVT-dokumentären – så lever Hagamannen idag
Han har kallats för Sveriges värsta serievåldtäktsman, avtjänat 14 år i fängelse för en rad brott och gått under namnet Hagamannen i medierna. Just nu sänds en ny SVT-dokumentär om Niklas Lindgren, som Hagamannen egentligen heter, och hans brott mot kvinnor och tjejer som skakade en hel stad.
Hagamannen blir dokumentär på SVT 2023
SVT har gjort en dokumentärserie som sänds i oktober 2023. I den skildras brotten han begått, polisens jakt på förövaren och DNA-beviset som leder till den efterföljande domen.
När har dokumentären premiär?
Dokumentären består av 5 avsnitt, där det sänds ett avsnitt varje söndag och det första avsnittet släpps den 1 oktober.
Vad gjorde Hagamannen?
Umeå var till en början en trygg och säker plats under 90-talet. Men en man och en händelse kom att skaka om hela staden. En kvinna blev plötsligt överfallsvåldtagen i stadsdelen Haga och det var bara startskottet på brotten.
Under en höstnatt 1999 attackerades tre kvinnor under loppet av en timme. Oron bland de kvinnliga invånarna växte samtidigt som serievåldtäktsmannen fortsatt var på fri fot. Ytterligare två kvinnor blev överfallna, innan mannen spårlöst försvann och polisen tappade tråden. Det gick fem år och sakta började kvinnorna i Umeå slappna av, men 2005 blev en kvinna överfallen och våldtagen under Tegsbron i centrala Umeå. Den gången var Hagamannens sikte inställt på att döda.
Hagamannens straff – vad blev han dömd för?
Under våren 2006 greps och häktades Niklas Lindgren. Han erkände sex överfall och rättegången ägde rum i Umeå tingsrätt. Han blev dömd till 14 års fängelse och rätten fann honom skyldig till mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt. Han dömdes även att betala skadestånd på totalt cirka 850 000 kronor till målsägandena.
Hur var hans uppväxt?
Under den rättspsykiatriska undersökningen fick Niklas Lindgren svara på en rad frågor om uppväxten och levnadssituationen. Och kort och gott svarade han att han har haft ett ”perfekt” liv.
Han växte upp tillsammans med sin mamma, pappa och två bröder. Vidare hade han inga problem med att få vänner och det skedde ingen mobbning, enligt Aftonbladet.
– Han var lärarnas gullegris, berättade en skolkamrat, till tidningen under tiden förundersökningen ägde rum.
Vad hade han för jobb?
Niklas Lindgren greps mitt under en vanlig arbetsdag. Han jobbade som bilplåtslagare på en bilverkstad och när han skulle gå på sin lunchrast tog polisen honom. Arbetsplatsen var mansdominerad och ingen av kollegorna kunde ana att det var han som var den omtalade Hagamannen.
– Det här känns fruktansvärt. På morgonen kom han till jobbet och var precis som vanligt, sa en tidigare kollega till Hagamannen, till Expressen efter gripandet.
Har Hagamannen familj, fru och barn?
Hur Niklas Lindgrens familjesituation ser ut idag vet vi inte, men vid gripandet hade han fru och två barn.
När släpptes han fri och vad gör han idag?
Sommaren 2015 blev Niklas Lindgren villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Då hade han spenderat 9 år på Skogomeanstalten, vilken är Sveriges största anstalt för sexualbrottslingar. Nu lever han på okänd ort med skyddad identitet.
Han blev misshandlad efter fängelset
Efter att Niklas Lindgren blev villkorligt frigiven tog det inte lång tid förrän han blev överfallen och misshandlad. Tre män blev åtalade för grov misshandel, men de friades i Haparanda tingsrätt. I videon nedan hör du Hagamannen prata om misshandeln.
Har Hagamannen gjort ett namnbyte?
Det är möjligt att Niklas Lindgren har gjort ett namnbyte, men det är inga uppgifter som är offentliga.
Vill du veta mer om fallet? Här är 4 tips
Om du redan har sett klart SVT:s dokumentär och är intresserad av att veta mer om fallet kommer här lite tips på dokumentärer och böcker.
- P3 Dokumentär Hagamannen
- Dokumentär: Jag var där – Hagamannen
- Boken ”Hagamannen: så våldtogs en stad” av Terese Cristiansson
- Boken ”777:e mannen: polisens jakt på Hagamannen” av Camilla Andersson och Anders Boström