Det har gått fem år sedan Metoo och rörelsen som ville förändra världen. Irena Pozar är VeckoRevyns chefredaktör och nu kommer hennes bok om revolutionen som aldrig blev av.
– Jag hoppas att den ska få oss att se nyktrare på metoo-rörelsen och vad den faktiskt var, utan att behöva lägga till massa brasklappar eller använda ord som “häxjakt”, säger hon. Mer
Hösten 2017 vittnade många kvinnor om sexuella övergrepp de blivit utsatta för, upprop startades och revolutionen spreds som en löpeld över hela världen. Men har vi tagit till vara på kvinnornas berättelser? Var alla upprop värt vad det kostade? Har världen blivit en bättre plats?
Irena Pozars nya bok Backlashen: Metoo och revolutionen som stoppades handlar om den motreaktion vi nu upplever. Där förövare tystar kritiska röster, där brottsoffer inte vågar anmäla övergrepp och där kvinnor riskerar att anmälas för förtal om de berättar om vad de blivit utsatta för.
Varför ville du skriva den här boken?
– För att jag ville försöka förstå vad som har hänt de senaste åren, och varför den backlash som har uppstått har blivit så stark och vunnit mark på så bred front.
Vad vill du att boken ska bidra till?
– Jag hoppas att den ska få oss att se nyktrare på metoo-rörelsen och vad den faktiskt var, utan att behöva lägga till massa brasklappar eller använda ord som “häxjakt”. Jag hoppas verkligen också att de kvinnor som offrade mycket av sig själva för att berätta ska känna sig sedda, och veta att vi inte har glömt dem och det de gjorde.
Behöver vi verkligen prata mer om Metoo?
– Ja, mycket mer! Vi är långt ifrån klara.
Vad minns du själv från Metoo-hösten?
– Det var en enormt känslosam tid. Samtidigt som jag kände mig så otroligt stark och revolutionär, så var jag också väldigt ledsen och trött. Det var tufft att se skildringar och vittnesmål om sexuellt våld vart man än vände sig. Det kostade att berätta, och att lyssna. Jag hoppas det var värt det.
Vad menar du med “revolutionen som stoppades”?
– Det är en beskrivning av den backlash, eller motreaktion, som uppstått och som alltid uppstår när kvinnorörelsen vinner mark. Samhället har en tendens att vilja stoppa och trycka tillbaka verklig förändring, ibland märks det knappt – men ibland blir det väldigt tydligt.
Kommer du skriva mer böcker? Om vadå?
– Oj, det har jag knappt vågat tänka på. Det var svårt! Och jag var länge osäker på om det ens skulle bli en bok. Men kanske, men först ska jag ta en paus från långa texter.
Hur känns det att den äntligen är ute?
– Jag är skräckslagen, men också lättad. Nu är det liksom inte längre min, utan läsarens. Det finns något skönt i att kunna släppa den kontrollen.
Du kan köpa Backlashen : Metoo och revolutionen som stoppades hos Adbliris. Läs mer och köp här.