in

MUF: ”Sluta klanka ner på unga kvinnor som investerar på börsen”

Matilda Ekeblad
Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

DEBATT. Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande, Matilda Ekeblad, skriver att fler kvinnor borde investera på börsen – och att vi måste sluta klanka ner på de kvinnor som intresserar sig för aktiemarknaden. Mer

I en ledartext på Aftonbladet uttrycker skribenten Jonna Sima sin oro över att kvinnor är intresserade av pengar och sparande. Hennes oro ligger inte i att var femte kvinna idag inte har råd att skilja sig eller att kvinnor äger hälften så mycket som män – utan att Molly Guggenheimer, en ung, driven och samhällsintresserad kvinna, intresserar sig för finansbranschen “istället för politiken eller i en mer samhällsnyttig verksamhet”. I en tid när fler kvinnor borde investera i börsen och skaffa sig fuck off-kapital så vill återigen personer från vänstern att de ska rätta sig in i ledet, sluta förverkliga sina drömmar och istället bli beroende av staten. 

Simas retorik är skrattretande. Att skriva att det är synd att en ung driven kvinna tagit aktiemarknaden med storm, i stället för att engagera sig i en samhällsnyttig verksamhet visar bara på Simas förakt gentemot unga kvinnors vilja att ta ansvar för sin egen privatekonomi och att göra karriär.

Till skillnad från Sima är jag av uppfattningen att vi borde lyfta fram unga kvinnor som lyckats inom aktievärlden. De är förebilder för andra unga kvinnor som kanske inte vågat eller kunnat investera tidigare. Genom att fler kvinnor investerar ökar den ekonomiska jämställdheten i samhället. Dessutom, tro det eller ej, så kan man faktiskt vara intresserad av både börsen och samhällsviktiga frågor samtidigt. Det finns inget motsättning där. Jag törs lova att flera av mina medlemmar har ett medlemskap i både Unga Aktiesparare och Moderata Ungdomsförbundet samtidigt. 

Vänsterns förvrängda bild av att investeringar på börsen är något fult och bara något som “överklassen” ägnar sig åt måste få ett stopp. Idag intresserar sig allt fler unga i aktier och fonder, men fortfarande äger kvinnor mindre än män. Av Sveriges 2,1 miljoner privata aktieägare var 1,3 miljoner män och 830 000 kvinnor år 2020. Det innebär att nästan sex av tio aktieägare är män och denna fördelning har nästintill varit oförändrat de senaste tio åren enligt Euroclear. Vilket återigen tyder på att vi måste få fler kvinnor att investera. Dels för att de ska äga sitt kapital men också för att öka deras möjlighet att påverka bolagens arbete.

Om flera kvinnor blir aktieägare kommer fler kvinnor få möjligheten att skaffa sig ett fuck off-kapital. Ett frihetskapital som gör att man kan undvika beroendesituationer. Ägande ger makt och frihet att bestämma över sitt egna liv. Av Simas text att döma verkar hon inte vara medveten om att sju av tio uppger att ekonomin kan vara en anledning till att de stannar kvar i en destruktiv relation.

Att äga sitt kapital är inte bara viktigt för att inte fastna i en beroendesituation utan också för att skaffa sig en trygg ekonomi. Det är genom att spara och låta sina pengar växa som många unga har råd att köpa sin första bostadsrätt eller klara av oväntade utgifter. Till exempel om man skulle stå arbetslös under en tid. 

Vi måste göra det enklare för unga personer att investera sina pengar. För att göra det måste kunskapsspridningen om privatekonomi bli bättre i både skolan och i samhället. Fler behöver bli medvetna om vilka fördelar och risker det finns med att investera på börsen. Dessutom borde skatterna på sparande sänkas. 

Så länge som vi klankar ner på unga kvinnor som investerar så kommer vi aldrig att komma framåt med jämställdheten. Att fler unga än någonsin är intresserade av sin egen privatekonomi hoppas jag gör den äldre generationen stolt. 

Till Sima och den samlade vänstern, jämställdhet handlar till mångt och mycket om pengar. Fler borde spara mer, bli som Molly Guggenheimer och bli medlem i Unga Aktiesparare. Det skulle alla tjäna på. 

Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet 

debatt roster ruta