Den senaste tiden har den mest kända kryptovalutan bitcoin rasat i värde. Vi har pratat med bitcoin-proffset Tove Andersson för att lära oss allt om det digitala guldet, och några saker du måste tänka på innan du börjar spekulera med pengar. Mer
Tänk på det här innan du investerar i bitcoin – ”Det finns inga genvägar till snabba pengar”
Efter ett rekordhalvår för bitcoin faller nu den mest kända kryptovalutan dramatiskt i värde. Tappet kommer efter att Kina, som står för en stor del av världens bitcoinutvinning, flaggat för att införa stränga straff för bolag eller personer som utvinner bitcoin. En annan anledning sägs vara att Teslas VD, Elon Musk, gjort en tvärvändning – från att för några månader sedan sagt att det kommer bli möjligt att köpa Teslabilar med bitcoin, till att nyligen meddela att företaget inte kommer acceptera bitcoinbetalningar på grund av energi- och miljöproblematiken. Men redan i februari varnade Finansinspektionen för att investera i kryptovalutor, då de menar att konsumentskyddet är otillräckligt och tillgångarna omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt.
Gjorde stycket här ovan dig helt matt? Kanske tänker du: vad är ens kryptovalutor? Och vad har Kina med saken att göra? Om du vill veta mer men känner dig som en rookie på bitcoin (och kanske på ekonomi överlag!) behöver du inte leta längre. Vi har nämligen pratat med bitcoin-proffset Tove Andersson för att reda ut alla frågetecken.
Tove har lämnat reklambranschen för kryptovärlden, och ägnar sig åt att göra den mer tillgäng för alla – och i synnerhet för kvinnor. Sedan hon började intressera sig för kryptovalutor 2016 har hon startat både Facebookgruppen KryptoGäris och Instagramkontot @cryptobabe_official, där hon lär oss allt vi behöver veta om det digitala guldet. Hon menar att kryptovärlden just nu har en väldigt ”manlig energi”, något som hon själv vill verka för att förändra.
– Jag vill föra in ett lugn och en voice of reason. Om man googlar krypto idag är det ganska hetsigt, mörka färger och intensivt – och väldigt mycket ”köp, sälj, köp, sälj”. Jag anser att man spelar på en känsla hos människor, nästan en rädsla att man ska missa tåget.
Tänk på det här innan du investerar i bitcoin och kryptovalutor
Visst kan det kännas lockande att hoppa på tåget innan det lämnar stationen, men enligt Tove finns det en hel del saker att tänka på innan man investerar i bitcoin. Hon menar att det är en spännande värld att lära sig om – men påpekar att man bör investera sin tid för att lära sig om kryptovalutor innan man investerar sina pengar.
– Ett nybörjartips är att bara investera pengar som man har råd att förlora. Man ska inte ta lån och investera, utan se till att ha pengar till ditt eget liv innan du börjar spekulera med pengar.
Tove menar att det är viktigt att ha en buffert med pengar som inte är investerade.
– Det är det första man ska göra! Bygg upp din ekonomi så att du kan klara av om kylen går sönder, om du blir sjuk eller om du behöver byta jobb. Jag tycker att man borde ha tre månadslöner på ett konto innan man börjar spekulera med sina pengar.
Steg nummer två är enligt Tove att göra upp en strategi, att planera sin investering och sin tid. Enligt henne finns det några saker att ta ställning till innan man investerar i krypto.
– Investerar jag över tre till fem års tid för att jag tror att krypto kommer öka i värde under de här åren? När vill jag sälja? Och hur mycket tid vill jag lägga på mina investeringar?
Tove menar att ju mer tid man lägger på sin investering, desto bättre förutsättningar har man att ta ut en vinst. Hon säger att det inte finns några genvägar till att tjäna snabba pengar, och de som mot förmodan tjänar stora pengar på kort tid gör det för att de har erfarenhet av branschen.
– Min vän i Berlin berättade om sin startup. Jag trodde på honom och hans team, och investerade ungefär 400 dollar. Ett tag senare skrev han ”Du borde kolla, det har gått väldigt bra för oss”, och då hade de pengarna blivit 24 000 dollar. Så det händer, men det händer för att jag har varit i den här branschen i sex år och jag har även investerat andra 400 dollar-investeringar som är värda 100 idag. Jag trodde på teamet, men räknade också med att jag skulle kunna förlora pengarna. Så jag vill verkligen att man har rätt mindset, att man går in i det med en lärande attityd. Allt går inte så snabbt som det kan verka. Det är bra om man först investerar sin tid om man vill investera en större summa.
Gör din egen research och sätt en strategi innan du investerar
Innan man investerar menar Tove att det också är viktigt att fråga sig själv varför man vill investera i kryptovalutor, och att man inte bara gör det för att alla andra verkar gör det.
– Varför tror jag på kryptovalutor över tid? Är det bara för alla köper nu? Om man köper bara för att alla andra köper, då kommer man sannolikt att sälja när alla säljer. Det brukar inte vara en bra idé, för då köper man när det går upp lite och säljer när det går ner. Då förlorar man sannolikt pengar. Istället kan man tänka ”jag tror att det här kommer att stiga över tid, jag håller när det går upp och när det går ner”.
– För den som vill vara mer aktiv så kan man lära sig om daytrading och aktivt köpa och sälja med hjälp av verktyg som identifierar mönster för när det kan vara bra att sälja och köpa. Då är det smart att börja med små summor så att kan man lära sig utan att det kostar så mycket.
Men kom ihåg att även när det gäller små summor pengar ska du bara investera det som du har råd att förlora. Ett annat nybörjartips är att dela upp sin investering över tid, till exempel att investera lite varje månad.
– Då kan man följa vad det är som sker, om det är något som ändrar sig kring regleringar eller teknologin. Om det är något som förändras som har med bolagets värde eller själva potentialen att göra, då kan man flytta sin investering. Men annars bör man följa sin initiala plan för när man tänkt sälja, så att man inte blir emotionell med sin investering och säljer för att kursen rasar temporärt, vilket den gör då och då när det kommer till krypto. Man kan också sälja lite grann och ta ut en liten vinst.
Tove säger att man kan investera en liten summa varje månad istället för en stor summa vid ett tillfälle. De allmänna rekommendationerna är också att dela upp sina investeringar, istället för att bara satsa på exempelvis en fond, en aktie eller en kryptovaluta.
Efter att Kina flaggat för att göra det straffbart att utvinna bitcoin har, som tidigare nämnt, kryptovalutans värde sjunkit. Men hur går det egentligen till när man utvinner bitcoin? Man kan säga att det är lite som att gräva guld, och för att hitta guldet måste du vara ett riktigt proffs på att lösa matematiska problem. Den användare som löser det matematiska problemet bidrar till nya enheter av valutan – och får i belöning en viss summa nyskapade bitcoin. Det krävs en hel del el och energi för att göra detta, vilket är anledningen till att utvinningen många gånger kritiserats för att vara en stor miljöbov – och till att Kina nu vill göra det straffbart att ägna sig åt detta.
Ha koll på det här om du vill köpa bitcoin
Förutom att hålla koll på när regler för kryptovalutan ändras, finns det andra varningsflaggor att se upp för. Om du känner att kryptovärlden är något som du vill ge dig in i är det bäst att investera genom väletablerade plattformar och kryptovalutor.
– Om man är nybörjare och vill investera i kryptovalutor kan en bra början vara att göra det i väletablerade coins, som exempelvis bitcoin och ethereum, antingen via Avanza eller Coinbase.
Finns det något särskilt du tycker att man ska se upp för?
– Man ska aldrig skicka pengar till någon som vill investera åt en, det kan vara ett försök till scam. Om någon av dina vänner skriver ”jag behöver pengar, kan du skicka bitcoin till mig”, då kan det vara så att kontot blivit hackat, så då kan man ju först be dem ringa upp över video till exempel, säger Tove.
Vad är bitcoin?
Det sägs ofta att bitcoin är ett digitalt guld. Ett guld som alltså inte finns i fysisk form, utan är en kryptovaluta som kan användas utan mellanhänder och skickas var som helst över hela världen. Bitcoin skapades 2009 av Satoshi Nakamoto, vilket troligtvis är en pseudonym, som ville göra betalningar enklare mellan användare på internet – utan inblandning från en tredje part som exempelvis bank, stat eller företag.
Vad har bitcoin för värde?
I skrivandets stund är 1 bitcoin värd 323 696,16 svenska kronor.