in

Därför ska vi i Sverige bry oss om rätten till fri abort

debatt artikel
Bildkälla: Lucia / Unsplash

DEBATT. ”Det finns de som hävdar att en abort enbart ska vara laglig efter en våldtäkt. Men med det resonemanget måste man komma ihåg att man argumenterar för att kvinnan enbart har rätt att bestämma över sig själv efter att någon utövat våld mot henne”, skriver Matilda Ekeblad, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Mer

Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter. Rätten till utbildning var i världen du än föds, rätten att inte giftas bort mot sin vilja, rätten att bestämma över sitt eget liv och rätten till sin egen kropp. På en del platser runt om i världen är detta inte självklart, och det sistnämnda har varit uppe på agendan mer än vanligt den senaste tiden. Så varför ska svenskar bry sig om rätten till fri abort när alla riksdagens partier står bakom dagens lagstiftning?

Över 90 miljoner kvinnor förbjuds göra abort på grund av lagstiftningen i det land de bor. Bara en tredjedel av världens kvinnor har enligt lag rätt till abort och bara en kort flygresa från Sverige hittar vi Polen där abortlagarna ska inskränkas ännu mer. Att det här sker år 2020 är absurt och gör mig galen.

Svart på vitt visar all fakta att ett förbud inte leder till färre aborter. Istället blir aborterna osäkra och bidrar till att tusentals kvinnor dör till följd av föråldrad lagstiftning. Flickor och kvinnor dör för att de inte vågar söka vård om de får komplikationer efter en abort i länder där abort är förbjudet. Den som utför aborten riskerar även långt fängelsestraff. Abort är inte ett brott och ska inte leda till bestraffning. Dessutom slår ett förbud främst mot kvinnor och flickor som lever i fattigdom, de som inte har råd att söka sig utomlands för professionell hjälp. 

Men det är inte bara i diktaturer och auktoritära regimer som motståndarna finns. Jag såg häromdagen dokumentären ”America’s War on Abortion”, som visar vardagen för personal och patienter på abortkliniker i USA. Jag fylldes av förtvivlan när jag fick se att det krävs volontärer som eskorterar kvinnorna in till klinikerna och att läkarnas största rädsla är att bli skjutna när abortmotståndarna står utanför och skriker att de hoppas kvinnorna blir våldtagna. Även här i Sverige finns motståndet. I veckan möttes förbipasserande och patienter av ordet ”barnamördare” i röd text på Studentgyn i Uppsala.

Aborter och rätten till trygga aborter handlar i grund och botten om en kvinnas rätt till sin egen kropp. Det här borde vara en rättighet som är okränkbar, men så är inte fallet. Det finns de som hävdar att en abort enbart ska vara laglig efter en våldtäkt. Men med det resonemanget måste man komma ihåg att man argumenterar för att kvinnan enbart har rätt att bestämma över sig själv efter att någon utövat våld mot henne. Att vi fortfarande, världen över, under år 2020 inte fattar att kvinnor är kapabla att fatta egna beslut är anmärkningsvärt. När ska kvinnor börja behandlas som just människor?

Men det finns hopp och ljusglimtar. I Argentina driver nu presidenten på för att införa fri abort. Irland har gått från att ha en av Europas strängaste lagstiftning till att tillåta aborter fram till den tolfte graviditetsveckan, och är kvinnans hälsa hotad är det möjligt även senare. I Italien har man slopat det tidigare kravet om att en kvinna måste vara inskriven på sjukhus i tre dagar för att få genomgå en abort. Även Nordirland och Nordmakedonien har liberaliserat sin lagstiftning och utökat rätten till fri abort.

Den svenska abortlagstiftningen är något vi ska vara stolta över och något vi aldrig får ta för givet. Runt om i världen dör kvinnor för något vi tycker är en självklarhet. Så varje gång någon i din närhet, på sociala medier eller på kafferasten pratar om att inskränka aborträtten – ryt ifrån. Inte bara för din egen skull utan för alla kvinnors rätt att få bestämma själv. Abort är inte ett brott därför borde även vi i Sverige bry oss om rätten till fri abort.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

röster muf
debatt roster ruta