Vad beror dålig andedräkt på och hur vet man om man har det? Vi listar orsakerna till dålig andedräkt och hur du kan bli av med den. Mer
Har du dålig andedräkt? Ta reda på det och förbygg med några enkla knep
Att ha dålig andedräkt, också kallt halitosis, kan vara riktigt jobbigt både för dig och personerna i din omgivning. Som tur är så kan man oftast behandla den väldigt enkelt.
Hur vet man om man har dålig andedräkt?
Du kan enkelt testa själv om du har dålig andedräkt genom att göra olika test:
- Test 1: Slicka på ovansidan av handen, väntar tills salivet torkat och luktar på handen. Det sägs vara en bra indikator för hur din andedräkt luktar.
- Test 2: Använd en bit bomull och torka försiktig längst tungan och lukta på den. Luktar den? Då luktar din mun också.
- Test 3: Ta en sked och vänd den ner mot tungan och skrapa den försiktigt mot tungan och lukta på den. Om det blir en beläggning på skeden kommer det troligtvis att lukta illa.
Om inte någon av de här metoderna känns bra eller tillräckligt pålitligt kan du ju faktiskt fråga en vän eller familjemedlem. Det kan vara jobbigt att fråga, men då vet du i alla fall.
Vad beror dålig andedräkt på?
Alla får dålig andedräkt ibland, som efter en lunch som innehöll mycket vitlök eller när man glömt tandborstningen. Men om du känner att du har dålig andedräkt trots att du höll dig ifrån vitlöken finns det många andra orsaker till dålig andedräkt, däribland ingår:
- Dålig munhygien
- Hormonförändringar
- Att röka eller snusa
- Att man är torr i munnen
- Att du har bakterier på tungan
- Att du äter mediciner
I de allra flesta fall beror dålig andedräkt på att man inte tar väl hand om sin munhygien. Visste du att var åttonde svensk hoppar över att borsta tänderna minst en gång i veckan? Ew! För att undvika dålig andedräkt ska du se till att inte vara en av dem!
Hur blir man av med dålig andedräkt?
För att bli av med dålig andedräkt finns det många enkla knep som man kan ta till. Här listar vi tio sätt att bli av med dålig andedräkt.
1. Investera i en eltandborste
Ungefär halva Sveriges befolkning använder en vanlig tandborste när de borstar tänderna. Ett effektivt sätt att förbättra sin munhygien är att slänga bort den vanliga tandborsten och investera i en eltandborste. En eltandborste minskar plack och rengör djupare bättra än vad en vanlig tandborste gör.
- En eltandborste som ordentligt rengör tänderna, bidrar till ett friskare tandkött och avlägsnar plack från Oral B. Läs mer och köp här.
- En effektiv eltandborste som säljs till bra pris från Oral B. Läs mer och köp här.
- En praktisk tandborste som skyddar tandköttet och har flera smarta funktioner från Oral B. Läs mer och köp här.
2. Byt ut tandborsten regelbundet
Det är många som slarvar med att skaffa en ny tandborste eller borsthuvud med jämna mellanrum. Tandborsten eller borsthuvudet bör bytas ut minst varannan eller var tredje månad. Byt gärna också ut det efter att du varit sjuk, bakterier kan nämligen sitta kvar på tandborsten efter att man exempelvis haft magsjuka.
3. Drick mer vatten
Att dricka vatten har många hälsofördelar, däribland bättre munhygien! Om du är uttorkad producerar kroppen mindre saliv än vanligt och för att munnen ska hålla sig fräsch är saliv viktigt. Så fyll på vattenflaskan och drick!
4. Lägg till tandtråd och tungskrapa till din tandvårdsrutin
Förutom att borsta tänderna morgon och kväll, är det också bra för andedräkten att använda tungskrapa och tandtråd. Genom att avlägsna bakteriebeläggningar från tungan bidrar tungskrapan till att minska dålig andedräkt. Tandtråden minskar plack i munnen.
- Tungskrapa från Apoteket. Läs mer och köp här.
- Tandtrådsbyglar från Apoteket. Läs mer och köp här.
- Tandtråd från Apoteket. Läs mer och köp här.
5. Låt bli att röka och snusa
När du röker eller snusar kan tobaksrester fastna i munnen och leda till att du får dålig andedräkt. Att röka eller snusa kan också leda till andra problem i munnen, så som tandlossning. Att låta bli tobaken är helt klart det bästa alternativet för att lösa problemet, men om man inte vill det så är det en bra idé att borsta tänderna efteråt.
6. Var försiktig med vissa livsmedel
Vissa livsmedel och drycker kan påverka andedräkten kortsiktig. Om du ska på en dejt eller hänga med kompisar kan det vara en bra idé att vara försiktig med livsmedel som:
- Kaffe
- Lök
- Vitlök
- Starka ostar
- Alkohol
- Om du äter en kolhydratsfattig kost eller fastar kan det också göra att du får sämre andedräkt.
Färska örter och kryddor som dragon, basilika, mynta, persilja och koriander sägs däremot hjälpa mot dålig andedräkt!
7. Gurgla munskölj
Munskölj kommer åt där tandborsten inte gör det, förebygger plackbildning på tänderna och motverkar dålig andedräkt. Men var försiktig då bakteriefloran i munnen kan påverkas om man använder det för mycket munskölj. Det är tillräckligt att gurgla tre gånger i veckan. Det sägs också att du kan gurgla med kokosolja för att få en fräschare mun – och dessutom vitare tänder, men bevis för det saknas.
- Mild munskölj som förebygger karies från Flux. Läs mer och köp här.
- Effektiv och uppfriskande munskölj som motverkar plack från Listerine. Läs mer och köp här.
- Vårdande munskölj som förhindrar dålig andedräkt från SB12. Läs mer och köp här.
8. Diska vattenflaskan ofta
Brukar du dricka ur samma glas, kopp eller vattenflaska varje dag? Se då till att diska den med jämna mellanrum! Det är lätt att missa att diska koppen som står på skrivbordet eller vattenflaskan som alltid ligger i träningsväskan. Men de fylls snabbt av bakterier, så se till att diska!
9. Tugga sockerfritt tuggummi
Du får bättre andedräkt av tuggummits smaksättning och när du tuggar tuggummi produceras även saliv som hjälper till att hålla munnen ren.
10. Skippa inte tandläkarbesöken
Vi vet, att gå till tandläkaren kan verkligen vara sååå tråkigt (och dyrt), men inte lika tråkigt som att upptäcka att ingen vill sitta bredvid dig på bussen för att de känner av din tandlossning… Din tandläkare kan hjälpa dig att hålla koll på andedräkten och se att allt är som det ska i munnen!
Hur kan jag förebygga dålig andedräkt?
Du kan förebygga dålig andedräkt genom att ta hand om din munhygien dagligen, tugga sockerfritt fluortuggummi och dricka vatten regelbundet. Var noga med att ta hand om din mun och dina tänder!
Om du inte får bort beläggningar som du har i munnen, är väldigt torr eller har en konstant dålig andedräkt är det dags att du hör av dig till din tandläkare.