in

Har du ett för stort bekräftelsebehov? Så kan du hantera det!

bekräftelsebehov ensam tjej bild
Bild: Anthony Tran/Unsplash

Söker du bekräftelse i den grad att du mår dåligt av det? Här är tipsen för hur du ändrar ditt tankesätt och ser till att självkänslan växer! Mer

Du har precis lagt upp en ny bild på din Instagram. En like. Två. Tre. Du uppdaterar ständigt noteringarna för att se när de rullar in. Bekräftelsen av alla som gillar din bild känns bra. Men bara en stund. 

Att jaga bekräftelse brukar starta som någonting logiskt, man vill ha ett kvitto från personerna i sin närhet att man duger. Det är normalt att söka bekräftelse från sin omgivning och det får en att må ganska bra. Men, sökandet efter bekräftelse kan lätt gå överstyr och leda till ångest. Att ständigt fråga sin partner om hen fortfarande älskar en eller tjejkompisen om bilden du precis lagt ut på Instagram verkligen är tillräckligt fin, kan bli jobbigt både för dig själv och för dem. Och känslan som vi strävat så mycket efter blir kärnan till själva problemet.

Men varför är det så viktigt att just den där killen gillar din senaste bild? Eller att den där coola tjejen på jobbet ser på din story att du också har ett liv? Och hur vet man egentligen om man har ett överdrivet bekräftelsebehov? Och vad kan man göra åt saken? Psykologen Jenny Klefbom svarar!

Vad är bekräftelsebehov?

– Olika människor har olika definition av vad bekräftelsebehov är. Jag tänker att det är en släkting till prestationsbaserad självkänsla. Prestationsbaserad självkänsla går ut på att man måste vara duktig hela tiden och prestera för att kunna trivas med sig själv. Att ha ett överdrivet stort bekräftelsebehov är lite samma sak, fast man behöver då få berömmet utifrån. Det räcker liksom inte med att ens egen grundmurade bild av sig själv ska vara nog. Det är som att man har en lite svag självkänsla som behöver fyllas på utifrån hela tiden med andras uppfattningar om en själv.

Vad är orsaken till att man har ett överdrivet bekräftelsebehov?

– Jag tror att det är otroligt individuellt, men att man i grund och botten är osäker på sig själv och om man duger som man är. Det kan också bero på faktorer på olika nivåer. På individnivå, gruppnivå och samhällsnivå. På gruppnivå kan det vara att man ingår i en kompisgrupp eller ett annat socialt sammanhang med väldigt hårda regler och kontroll på vad som duger och inte duger. Då blir det viktigt att anpassa sig för att passa in. Om det till exempel verkligen inte är okej att komma med smutsigt hår eller osminkad, då blir det viktigt att hela tiden vara på topp. Vi har också en massa normer i samhället om hur saker ska vara. För att man ska kunna må bra gäller det att kunna fila på de normerna lite grann. Man kan inte leva upp till allting.

Jenny Klefbom berättar om bekräftelsebehov
Jenny Klefbom/Pressfoto

Vad är symtomen för ett överdrivet bekräftelsebehov?

– Att hela tiden känna en osäkerhet kring hur man ska vara och vad man ska göra och att hela tiden checka med sin kompisgrupp vad som är okej är tecken på överdrivet bekräftelsebehov. Det kan vara allt ifrån om man kan se ut på ett visst sätt, vilka kläder man borde ha på sig och vilken frisyr man ska klippa, till vilken utbildning man borde gå eller vilka kompisar man ska ha. Sen hjälper inte sociala medier direkt till heller…

Har sociala medier en del i det här?

– Ja, sociala medier och influencers förmedlar så många budskap och om man är ung och osäker är det lätt att man tar till sig det med hull och hår. Och det ska man inte göra! Just sociala medier har gjort att även de som är väldigt starka i sig själva har skaffat sig bekräftelsebehovsvanor på något sätt. Man har bland annat börjat räkna likes, det kanske inte betydde så mycket i början men det har blivit som en ny måttstock som man följer.

Finns det några fördelar med att ha ett stort bekräftelsebehov?

– Alla har ju bekräftelsebehov, det är inte något sjukdomstillstånd. Vi är ju jättesociala varelser och vi är väldigt relationsinställda. Så det är verkligen inte konstigt att det är viktigt för oss att andra uppskattar en. Har man inget bekräftelsebehov så är man nästan omöjlig att leva med skulle jag säga, då bryr man ju sig inte om vad andra tycker för fem öre. Det finns någonting sunt i att kolla upp att man inte sårar andra, att man har kommit till glädje och såna grejer. Att man inte bara agerar utifrån sin egen uppfattning hela tiden. Så det finns ju någonting sunt i det. Det är när man har ett överdrivet bekräftelsebehov som det kan bli lite hindrande för att man ska kunna må bra.

Vad gör jag om jag har ett stort bekräftelsebehov i mitt förhållande?

– Det kan vara väldigt jobbigt att vara partner med någon som har ett stort bekräftelsebehov. Hela relationen blir som att man hela tiden måste fylla på sin partner med någonting. Och då finns det kanske inte så mycket utrymme för en själv att någon gång får vara svag och ledsen om man är den här partnern. För det är helt tydligt att i den här typen av ojämlika relationer har små möjligheter att överleva i längden, det blir helt enkelt för ojämlikt. Personen med det stora bekräftelsebehovet behöver söka stöd någon annanstans än från sin partner. Man får ju inte göra om sin relation till en terapeutisk relation. Visst man ska vara ett stöd för varandra, man ska trösta varann, men när det bara är en som hela tiden är ett stöd för den andra blir det inte bra. Man måste hitta strategier för att själv kunna fylla på sitt förråd av självförtroende och självkänsla.

5 tips för att komma över ett överdrivet bekräftelsebehov

Att jämt behöva extern bekräftelse kan bli sjukt påfrestande och riktigt ångestladdat. Här kommer fem tips för att jobba på att minska bekräftelsebehovet och känna hur din självkänsla får ta plats istället!

Tips på hur man minskar sitt bekräftelsebehov
Bild: Tyler Nix/Unsplash

1. Bli medveten om du har ett överdrivet bekräftelsebehov som kan vara ohälsosamt

Steg ett är att faktiskt ta sig en funderare på om man har ett bekräftelsebehov som kan ha gått överstyr. Har du ett stort bekräftelsebehov och vad kan det bero på? När du väl är medveten om att du söker bekräftelse på ett sätt som du inte mår bra av kan du börja bearbeta dig själv inifrån. Man kan ju bara jobba bort ett problem om man vet att det är där.

2. Sluta överkonsumera yttre bekräftelse

Nu gäller det att ställa om sitt fokus och leva i nuet istället för att vara helt fast vid sina sociala medier-konton.

– Man pratar om att ha skärmtid för sina barn, men det borde man ha för sig själv också! En stor grupp i samhället idag har bara glidit in i det här med att man kollar och man kollar och man lägger ut bilder och man räknar likes… I det här fallet handlar det kanske inte så mycket om att fundera över sin självkänsla, då handlar det bara om att bryta beteendet. Sluta kolla så ofta. Lägg inte tre timmar på att fixa en bild på dig själv. Ändrar man beteendet kommer känslorna förändras på köpet. Ju mer tid man lägger på att försöka få beröm av andra, desto mer blir man beroende av det. Man blir så som det man ägnar sig åt. Man behöver kanske bestämma sig för att istället vara ute i naturen, umgås med sitt husdjur eller leka med ett småsyskon. Vad som helst förutom att jämföra sig med andra på nätet, säger Jenny Klefbom.

Detta gäller såklart också när det kommer till bekräftelse i verkligheten också.


“An amazing thing happens when you stop seeking approval and validation: You find it.” – Mandy Hale

3. Fundera på vad du själv tycker

Stanna upp och fråga dig “vad tycker jag själv egentligen?” Tycker du att du skulle passa skitbra i page? Eller att det känns helt rätt att köpa de där jeansen? Gör det då! Låt inte ditt behov av att tillfredsställa vad alla andra tycker och tänker hindra dig från att vara ditt sanna jag.

– Man behöver framförallt stå upp för det man tycker lite mer. Och våga lite mer. Det är modet som saknas på något sätt, säger Jenny Klefbom.

4. Spela efter dina egna regler

Jenny Klefbom tipsar om att man ska prova göra någonting som man tror att andra kommer tycka illa om.

– Om du exempelvis alltid sminkar dig när du går till skolan, jobbet eller bara ska ut och handla, prova att gå utan smink en dag! Det som händer då är att man upptäcker att det inte var så farligt som man trodde. Man upptäcker att det inte var så att folk rynkade på näsan eller spydde när de såg en.

5. Förstå ditt eget värde

Att söka bekräftelse hos andra kan vara en indikator på låg självkänsla. Därför kan det vara bra att jobba för att göra den starkare. Självkänslan växer när du står för vad du själv tycker, hittar vänner som du kan känna dig bekväm med och ger dig själv kärlek. Dina tankar är antingen din bästa vän eller värsta fiende. Se till att dina tankar om dig själv är positiva och uppmuntrande!

–  Man ska inte döma sig själv så hårt om det är så att man känner att man har ett stort bekräftelsebehov. För det är verkligen en sådan kultur vi lever i nu, det är ett otroligt stort fokus på duktighet och hur man ser ut. Det är svårt att bryta sig loss från det här men jag kan garantera att man mår bättre om man gör det, säger Jenny Klefbom.

Men kom ihåg att bygga en stark självkänsla tar tid och behöver ständig uppassning. Dina tankar är som växter, vattnar du och ger dem näring så överlever de. Så fundera på vad det faktiskt är som du ger utrymme och näring att gro i dina tankar. Det absolut viktigaste är att du inte är för hård mot dig själv. Du duger precis som du är och du behöver inte vara perfekt. Och tro mig, ingen är så perfekt som de försöker framstå som på sociala medier heller.


“When you depend on people to build you up they’ll have the same power to break you down. You don’t need their validation to know your worth.” – okänd

När vi söker bekräftelse sträcker vi oss efter att få någonting från andra som vi egentligen borde ge till oss själva. Förutom att det är helt omöjligt att göra alla helt nöjda så går du miste om det genuina hos dig själv när ditt fokus ligger på att få allas godkännande. Vi avstår från att göra saker som vi mår bra av för att andra kanske misstycker. Visst låter det trist? Vem vill leva ett sånt liv egentligen? Inte vi! Dessutom, den enda person vars bekräftelse och kärlek du borde sträva efter är din egen. Livet är för kort för att oroa sig för vad andra tycker ändå!