in

”Jag lärde mig den hårda vägen att en vältränad kropp bara är det nya smala”

traning orotrexi hets

LÄSARKRÖNIKA. Lina Nilsson skriver om hur ätstörningar och träningshets hänger ihop – och hur hon själv har påverkats av det. Mer

Ätstörningar, kroppshets och människors negativa relation till både mat och sina egna kroppar blir mer och mer uppmärksammat för varje dag. Ofta får vi till och med lära oss om det redan i skolan. Stora profiler öppnar upp sig om sina egna psykiska och fysiska problem och kroppspositiva konton fortsätter att ta över sociala medier.

Samtidigt främjar vi hela tiden träning. Under en period var det en vältränad kropp som blev det nya smala. Och eftersom träning är så himla nyttigt och hälsosamt är det ju ingenting att bli upprörd över. Eller? Absolut, träning är bra på väldigt många sätt och jag tror att de flesta har koll på fördelarna som kommer med en aktiv livsstil och regelbunden motion. Men av någon anledning verkar problemen med ideal och kroppshets ändå glömmas bort lite när det kommer till träningssnack. Å ena sidan pratas det allt mer öppet om psykisk ohälsa i form av ätstörningar och hur samhället måste ta sitt ansvar för att motverka och hjälpa. Å andra sidan ska man träna som en elitidrottare för att motverka ångest och ”bli sitt bästa jag”. Som om dessa två inte riktigt har med varandra att göra. 

”Många typer av ätstörningar är kopplade till träning”

Träning gör att du mår bättre rent kemiskt, det säger jag inte emot. Det jag menar är att det är betydligt mer komplicerat än så för vissa av oss. 2017 var det drygt 190 000 människor som drabbades av någon form av ätstörning, bara i Sverige. Många typer av ätstörningar är idag starkt kopplade till träning och en ohälsosam träningshets, någonting som jag tyvärr har fått erfara. Och jag har insett att fixering vid en hälsosam livsstil och extrem ångest vid minsta ”felsteg” vad gäller kost och träning har blivit vardag för fler och fler. För många har det lett till ortorexi, ett fortfarande ganska nytt och okänt begrepp.

Vid ortorexi blir träning någonting otroligt destruktivt och en aktivitet som endast kopplas till ångest. Träningen får dig inte att må bättre, den kan möjligtvis få dig att slippa ångesten och de elaka tankarna en stund men inte mycket mer än så. När du har de här tankarna spelar det ingen roll om du redan tränar fem gånger i veckan och gör allt som alla hälsotidningar säger åt dig att göra. Du kommer aldrig att känna dig nöjd och fullt ut kunna njuta av känslan i kroppen efter ett träningspass ändå. Och den typen av ångest går faktiskt inte att bota med träning. Såklart. För de som bestämt sig för att få hjälp, för att de märker hur mycket detta beteendemönster bryter ner dem, kan det leda till att de får träningsförbud just för att träningen skadat dem både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att tänka på. Träning löser inte allt. 

Träning får inte bli en ångestfaktor

Precis som Anders Hansen säger i sitt väldigt uppmärksammade sommarprat är motion och rörelse centralt för alla människor och vårt välmående. Men det har vi väl hört tillräckligt om nu? Vi alla fungerar inte likadant. Det jag vill att ni tänker en gång extra på är vad just din hjärna och din kropp behöver och mår bra av. Följ inte alla studier, dieter eller träningsscheman slaviskt om du märker att det stressar dig eller att du faktiskt gör det av helt fel anledningar, oavsett vad experterna säger. Det sista vi vill är att träning blir ytterligare en ångestfaktor där du ständigt ska prestera och sträva efter någonting som inte alltid går att uppnå. Att läsa en bra bok i soffan kan vara minst lika ångestdämpande som en springtur. Glöm aldrig det.

Av: Lina Nilsson, student.

Källor: 
Clinton, D & Birgegård, A. 2017. Stort mörkertal för ätstörningar – fler behöver hjälp tidigt
. Läkartidningen, 13.