Extremister, sexister och folk som vägrar inse att klänningen är blå och svart. Det finns så mycket att diskutera på sociala medier, men vetenskapen visar att få ändrar åsikt efter en eldig Twitter-diskussion. Vi förklarar varför. Mer
Forskning visar: därför är det meningslöst att diskutera på sociala medier
Hänger du på sociala medier? Då har du säkert känt dig frestad att tala om för personer med mer eller mindre dåliga åsikter varför de borde tycka annorlunda. Mig händer det då och då, och nästan varje gång jag ger efter för frestelsen får jag en lätt hjärtklappning och lätt, om än tillfällig, ångest.
Enligt en studie från Pew, där cirka tio tusen amerikaner deltog, känner nästan 60 procent en ökad stress av att argumentera på sociala medier, medan bara en av fem har ändrat sin åsikt tack vare interaktion på sociala medier.
Så, betyder det att vi ska sluta diskutera saker och bara hoppas att folk tar sitt förnuft till fånga på egen hand? Nja, det verkar mer handla om vilket sätt du för fram din åsikt på. En ny studie, publicerad i Association for Psychological Science, visar nämligen att det inte handlar så mycket om vad du försöker förmedla, utan snarare hur du försöker förmedla det.
I studien spelade forskare från tre amerikanska universitet in personer som uttryckte sina åsikter kring abort, kriget i Afghanistan, samt vad man tycker om bäst: rap eller countrymusik. Materialet visades för tre olika grupper där en grupp fick se video, en fick lyssna på ljudinspelning, och en läsa budskapet. Sedan fick deltagarna värdera hur de uppfattade personen som framförde åsikten verkade vara.
Deltagarna som fick se video eller höra en ljudinspelning tyckte att avsändaren verkade mer sofistikerad och varm, även om de inte höll med om vad den tyckte, jämfört med om de bara fick läsa en text med samma budskap. Om deltagarna höll med om åsikten, verkade det spela mindre roll om de mottog den som text, ljud eller video.
Samma studie gjordes om, då med grupper som fick ta del av personers åsikter om kandidaterna i valet 2016 (Trump, Clinton etc.) där resultatet blev det samma. Budskap i ljud- eller videoformat var mer övertygande än de i textform.
Forskarna bakom studien menar att sättet en person pratar på kan göra att vi lättare förmänskligar dem. Faktorer som eftertänksamma pauser och förändringar i tonläge gör att vi bättre kan relatera till en person än om vi bara läser en text, där pauser och tonläge inte framgår.
Kommer det här göra att vi slutar debattera på Twitter? Förmodligen inte. Men det kan ju vara bra att veta, att om du verkligen vill övertyga någon om något, så är det bättre att ta ett steg bort från datorn och prata med personen på riktigt. Vem vet? Kanske känner du dig tillfreds istället för frustrerad efteråt.
Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!
Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!
Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!