Många börjar kallsvettas bara av tanken på att ställa sig inför folk och prata. Men lugn, det finns knep som underlättar! VeckoRevyn har tagit hjälp av experten Cecilia Duberg och sammanställt tipsen som gör dig till ett ess i talarstolen.
Så blir du proffs på att tala inför folk (även om du är rädd!)
Oavsett om du går i skolan eller jobbar, så kommer det tillfällen då du blir tvungen att göra en presentation eller föreläsning inför klasskamrater och kolleger. Och trots att du pratar med dem varje dag, så är det en helt annan sak att tala med allt fokus riktad mot dig. Du kanske rent av mår fysiskt eller psykiskt dåligt av att prata inför människor, och så ska det inte behöva vara. Här hittar du ett par råd på vägen som kommer göra det lättare för dig att göra ett killer speech!
Innan:
Om du är rädd för att prata inför folk och egentligen skulle göra allt för att slippa, så är det helt förståeligt att du gärna skjuter upp förberedelserna till sista sekund. Gör inte det! Att stressa igenom förberedelserna hjälper dig inte. För att känna dig säker i det du ska säga måste du ha tid att öva och kunna ändra om något inte känns rätt. Att vara förberedd och kunna ditt ämne är den största tryggheten du kan ha, det ökar ditt självförtroende, vilket i sin tur minskar din nervositet.
➊ SAMLA PÅ DIG INFORMATION
Som sagt: att vara, eller åtminstone känna sig som, en expert på det man ska talaom hjälper dig att lugna nerverna. Det gör det också lättare att plocka ut det du själv tycker är intressant och skulle vilja lyssna på.
➋ BESTÄM DIG FÖR HUR DU SKA BÖRJA
Det är bra att dyka rakt in i ämnet. Har du någon intressant historia, några chockerande fakta i ämnet eller en fråga du kan ställa till publiken? Börja med det. De som lyssnar blir nyfikna på det som kommer härnäst. Efter en stark inledning kan du sedan presentera dig själv, om du behöver det, när du redan har dina åhörare på kroken.
➌ BYGG UPP DITT TAL SÅ ENKELT SOM MÖJLIGT
Visst kan det kännas tryggt att ha ett stort papper med precis allt du vill säga framför dig, men skippa det. Om du har allt uppskrivet känner du dig ofta bunden till dina anteckningar och har lättare för att staka dig och tappa bort dig om du skulle råka säga något lite annorlunda än vad du skrivit. Skriv istället punkter och korta stödord.
➍ ÖVA!
Uttrycket ”övning ger färdighet” är en klyscha av en anledning. Börja enkelt och öva framför spegeln, för att sedan gå vidare till att öva framför vänner och familj, dem du litar på helt enkelt. Det kanske känns som en omöjlighet, men det blir lättare att framföra ditt tal i skolan eller på jobbet om du redan har hunnit öva inför riktiga människor.
Mentala förberedelser:
Ofta är man sin egen största kritiker och ställer alldeles för höga förväntningar på sig själv. Men att sänka kraven gör att du känner mindre press och stress över din prestation. Utgå från din egen förmåga och jämför dig inte med andra personer i din närhet eller till exempel vana talare du har lyssnat på tidigare.
TÄNK PÅ ATT… … DET ÄR OKEJ ATT VARA NERVÖS
Att rodna, staka sig, vara svajig på rösten eller uttala något fel är inte ett misslyckande. Det är helt normalt att vara nervös och det kan ibland hjälpa att säga det högt till publiken för att släppa på spänningarna.
… DET INTE ÄR HELA VÄRLDEN OM DU TAPPAR BORT DIG
Om du skulle råka hoppa över ett stycke eller helt glömma bort vad du ska säga, så är det viktigt att inte få panik och stressa. Ta ett djupt andetag, kolla ner på dina papper, och ta det därifrån. Kom ihåg att du är den enda som vet vad som ska sägas, publiken märker inte om det inte blev exakt så som du tänkt dig.
… BEDÖMA DIG SJÄLV SOM DU BEDÖMER ANDRA
Förmodligen har alla någon gång tyckt att det har varit jobbigt att stå framför en grupp människor och prata, och då kommer man ihåg den känslan. Visst skulle du aldrig skratta åt eller viska om en person när hen höll en presentation? Nej precis, och då gör ingen det mot dig heller.
… VAD ÄR DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA?
En klassisk filmscen är när en person dyker upp naken till sitt tal, och för att vara ärliga tror vi inte att det någonsin har hänt någon i verkligheten. Men! Skriv upp det du är rädd för ska hända, dina värsta katastroftankar. Läs sedan igenom dem högt och fundera på om något av scenarierna är rimliga och faktiskt skulle kunna hända. Svaret blir förmodligen nej.
[adSpace placement=”auto”]
Under talet:
➊ VAR I TID
Precis som att det är viktigt att börja med själva presentationen i tid, så är det också viktigt att vara i tid när det är dags för presentationen. Allt för att känna sig så förberedd och trygg som möjligt. Om du kan, försök hinna med att gå igenom presentationen en extra gång högt, bara för att få igång rösten och samtidigt hinna öva på den en extra gång.
➋ KOLLA UPP ALLT DU KAN
Känn efter var i lokalen du vill talal. Vill du stå eller sitta ner? Om du ska använda dig av en powerpoint, se till att kolla hur tekniken fungerar, och om du ska skriva på tavlan är det bra att kolla så att pennorna funkar.
➌ BÄR BEKVÄMA KLÄDER
Med ”bekväma” menas inte din bästa mjukisdress, utan att du ska ha på dig sådant som du känner dig hemma i. Om du hatar att gå i klackar är det ingen bra idé att ha på dig det nu, oavsett om du har läst någonstans att det ”ger mer power”.
➍ VÅGA TITTA UPP PÅ PUBLIKEN
Att se sin publik i ögonen är något av det jobbigaste man kan göra om man hatar att prata inför människor, men att bara stirra ner på sina anteckningar brukar sällan uppskattas av lärare och chefer. Vilken tur då att det finns sätt att fuska på! Om du fokuserar blicken på punkten mellan ögonbrynen på dem som lyssnar får de intrycket av att du tittar på dem, och du vågar även hålla kvar blicken längre eftersom pannor inte är lika läskiga att titta på som ögon. Win-win!
Efteråt:
Grattis! Du klarade det, vi visste väl det! Nu återstår bara att utvärdera och peppa sig själv för att utveckla dina förmågor och lära dig av dina erfarenheter för att bli bättre och bättre för varje presentation du gör.
TÄNK PÅ ATT… … BERÖMMA DIG SJÄLV!
Första och viktigaste steget. Vad gjorde du bra? Vad hade du utvecklat sedan förra gången? Visst klarade du det galant? Skjut alla negativa tankar åt sidan ett tag och tänk bara på allt bra och det positiva som denna erfarenhet förde med sig.
… ANALYSERA MED SNÄLLA ÖGON
Tänk igenom vad du önskar att du hade gjort bättre och vad du vill förbättra till nästa gång, utan att bli för självkritisk. Tänk på att du ska bedöma dig själv som du skulle ha gjort med en kompis. Du skulle ju aldrig vara taskig mot en vän, så varför ska du vara det mot dig själv? Gräv inte ner dig i det du tyckte var misstag, utan ta istället lärdom av dem och tänk att ”detta gör jag bättre nästa gång! ”.
… SKRIVA NER DET DU VILL FÖRBÄTTRA
Om du skriver ner det du vill förbättra till nästa gång du ska tala inför en grupp, så blir det inte bara lättare att komma ihåg, du jobbar också mot det mer målinriktat. Att ha tydliga mål gör det enklare att veta hur och vad man ska göra för att bli så duktig som möjligt.
… SLAPPNA AV
Nu är det äntligen gjort och förhoppningsvis dröjer det ett tag tills nästa gång du behöver hålla en presentation, så ge dig tid till att slappna av. Klappa dig själv på axeln!
[adSpace placement=”auto”]
3 FRÅGOR TILL VECKOREVYNS MENTALA COACH CECILIA:
Om man hatar att hålla tal, vad ska man tänka på då?
– I samma stund som du tänker ställa dig upp och säga något poppar tanken på att du kommer bli värderad upp, du tappar fokus på vad du ville säga, och vips sjunker självförtroendet. Känns det igen? Många upplever sig bli bedömda när de ska säga något inför en grupp människor, och det är bland det mest hotande vi vet. Oftast är det dock inte så. Våra tankeläsningar, tolkningar av vad andra tänker är sällan sanna, de flesta människor är nyfikna på vad du tänkt säga! Försök fokusera på vad du vill ha sagt, på budskapet, och varför du tycker det är viktigt att säga det. Kom ihåg att människor inte bryr sig om ifall du snubblar på något ord eller glömmer bot något, de lyssnar efter ditt budskap. Om du själv är engagerad av det du pratar om, kommer andra att bli det också.
Hur kan man peppa sig själv på bästa sätt?
– Eftersom det gäller att hålla fokus på vad du vill säga, snarare än på vad folktycker och tänker, kan du peppa dig själv genom att fundera över varför du tycker ditt budskap är viktigt. När du ger innehållet värde känns det viktigare att säga det! Om du är nervös, försök fokusera på att det är en bra övning att prata inför folk. För varje gång du gör det, blir du lite starkare.
Vilket är ditt bästa tips för att lugna nerverna?
– Lugna dig själv genom att vara påläst, och veta om att du är det. Ju mer du vet om det du vill säga, desto lättare blir det att fokusera på ditt budskap. Andas lugnt och djupt innan. Hitta en person i publiken som du känner dig trygg med, och prata till honom/henne. Tänk på din kroppshållning, en rak rygg, lyft bröstkorg och ha bredd mellan fötterna. Det hjälper dig att känna dig säker.
Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:
Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!
Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!
Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!