Det kliar och kliar, underlivet är ömt och irriterat. Könssjukdom! tänker du. Men lugn i stormen, det kan vara en helt vanlig svampinfektion. Mer
Kliar det där nere? – så vet du om du har en svampinfektion
Svamp i underlivet. Det låter inte särskilt roligt, men vi kan lugna dig med att det är mer obehagligt än farligt. Och framförallt är det väldigt vanligt. Tre av fyra kvinnor får underlivssvamp någon gång i livet.
Varför får man svamp?
Det är jästsvampen Candida som ställer till det för oss. Det är när ph-värdet i slidan kommer i obalans som svampinfektionen kan få fäste. Det kan vara att du får skavsår eller sprickor i underlivet när du har sex, att du har diabetes som inte behandlas rätt eller när du äter en penicillinkur.
Vad får jag för symptom?
Får du kesoliknande eller vita flytningar som inte luktar kan det vara tecken på svamp. Du kan bli svullen och det kliar mycket. Oftast är det just klådan som gör att det kan kännas outhärdligt och att du behöver behandla svampen.
När söker jag hjälp?
Kliar det? Kliar det så mycket att du och din vardag påverkas av det, då ska du söka hjälp och få behandling. En receptfri kräm, vaginalkapsel eller vaginaltablett kan användas för att behandla svampinfektionen. Är det första gången du får en svampinfektion ska du alltid besöka en läkare för att utesluta att du inte har någon annan sjukdom eller infektion i underlivet.
Det viktigaste rådet är dock att inte bli rädd. Svamp i underlivet är ofarligt och hjälp finns.
Här kan du läsa mer om underlivssvamp.
Canesten (klotrimazol) är ett receptfritt läkemedel (vaginaltablett/kapsel och kräm) för behandling av underlivsinfektioner orsakade av mikroorganismer känsliga för klotrimazol, såsom jästsvampar (Candida albicans). Varningar och försiktighet: Barn mellan 12-15 år och postmenopausala kvinnor ska bedömas av läkare före användning av Canesten för att utesluta andra orsaker till symtomen. Förstagångsinfektion eller infektion med allmänsymptom som t.ex. feber eller buksmärtor ska alltid diagnosticeras av läkare. Om du är gravid eller ammar rådfråga läkare innan behandling: Läs bipacksedel före användning. www.bayer.se.
L.SE.MKT.06.2017.2853