in

Felicia, 19, fick ätstörningar redan på högstadiet: ”’Healthy is the new skinny’ gjorde mig sjuk”

atstorningar

Lättklädda bilder på tränade kroppar ledde till att Felicia som 13-åring började utveckla ätstörningar. Hennes Instagram-flöde fylldes av fitspo-bilder samtidigt som hon tränade mer och åt mindre. Här är Felicias historia. Mer

kari_traa_annonsbalk-1

När Felicia Linsér, 19, från Borås gick på högstadiet blev Instagram stort på riktigt i Sverige. Helt plötsligt hade alla det och Felicia fick upp bilder i sitt flöde på smala, vältränade och lyckliga tjejer stup i kvarten.

Felicia hade som 13-åring låg självkänsla och ångest, vilket gjorde att hon mådde väldigt dåligt. Och det blev inte bättre av att direkt i sin mobil se ett konstant flöde av, för henne, perfekta människor.

– Vid den tiden slog också fitspo-trenden igenom ordentligt. ”Healthy is the new skinny” blev en grej och det gjorde mig sjuk. Jag började följa folk som la upp mycket träningsbilder och bilder på sina kroppar, säger Felicia och fortsätter:

– Jag hade ju exponerats för den typen av ideal tidigare, såklart. Men inte på det här sättet, plötsligt fick jag det upptryckt i mitt ansikte.

Räknade kalorier och tränade jämt

Felicia tränade under sin högstadietid volleyboll i princip dagligen och var en väldigt aktiv person. Men snart blev träningen mer destruktiv än positiv.

Felicias ångest tog sig nu i uttryck genom träningshets och ett ätstört beteende, där hon tränade mer och åt allt mindre. Hon berättade inte för någon och ingen ifrågasatte hennes nya matvanor. Hon smög med det i skolan och hemma drog hon ner på kolhydrater så mycket hon kunde. I samma veva började hon springa eller gymma före och efter sina volleyboll-pass. Hon räknade kalorier i olika appar och hade stenkoll på sitt dagliga intag.
– Jag gjorde sånt som folk numera gör varje dag. Plockar bort bröd, slutar äta det ena och det andra. Det kan verka oskyldigt, men ibland ligger det mer bakom.

[adSpace placement=”manual”]

”Man märker inte att man är sjuk förrän man blir frisk”

image

Det var inte förrän Felicias successivt började må bättre som hon insåg att hon faktiskt hade varit ätstörd. Men än i dag är det svårt för henne att svara på när det hela började, och när det slutade.

– Man märker inte att man är sjuk förrän man blir frisk. Det är svårt att säga när allt började och allt slutade. Jag tog aldrig hjälp och ingen hjälpte mig, och därför insåg jag inte att jag var sjuk förrän flera år senare. Och då hade jag hunnit bli relativt frisk.

Vändningen kom på gymnasiet, när Felicia hamnade i en klass där hon trivdes och fick ett sammanhang. Långsamt minskade ångesten och därmed också problemen med träningen och maten.

Men fortfarande kan hennes ätstörningar göra sig påminda.

– Mår jag extremt dåligt kan jag fortfarande få små återfall. Sjukdomen sitter långt inne, men håller sig för det mesta borta.

Vilken är samhällets största utmaning när det gäller ätstörningar?

– Det finns en massa saker som behöver göras. Steg ett är skolan. Det är alldeles för mycket fokus på BMI och vikt. Man skrämmer barn med skräckhistorier om fetma och att gå upp i vikt. Det är upplagt för att man ska börja tänka på sin vikt.

–Vad gäller reklam och sociala medier är det ju ganska svårt att kontrollera. Men jag upplever ändå att det håller på att bli bättre. Det finns så många människor som vill förändra normen och de har hjälp mig jättemycket. Jag avföljer numera folk som lägger upp träningsbilder och sånt, eftersom jag vet hur det kan påverka mig.

Finns det någonting du skulle vilja säga till tjejer som i dag har en ätstörning?

– Prata med någon, jag önskar att jag hade gjort det. Det var jobbigt att hålla inne allt själv. Och det behöver inte vara en vuxen man berättar för, berätta bara någonting för någon. Människor fattar mer än man tror.

Läs också: Varannan ung kvinna har bantat – experten: ”Andelen unga som försöker gå ner i vikt har ökat”

Artiklar publicerade under #iamtheswedishmodel sponsras av sportmärket Kari Traa och syftar till att synliggöra sport- och modebranschens skeva skönhetsideal och dess negativa inverkan på unga kvinnors psykiska hälsa. Läs mer på www.theswedishmodel.se