in

Tusentals kvinnor tar avstånd från rasism – hashtagen #inteerkvinna gör succé

inteerkvinnabeta

I helgen attackerade maskerade män personer med utländsk bakgrund i Stockholm i vad som, enligt dem, var ett försök att skydda vita kvinnor. Många kvinnor ville visa sitt motstånd mot att skyddas av rasister och därför startades hashtagen #inteerkvinna, som nu stöttas av tusentals. Mer

I helgen samlades maskerade män i Stockholm och attackerade personer med utländsk bakgrund. Händelserna har väckt starka reaktioner och många har tagit avstånd från gruppen som i sociala medier kallas ”lynchmobb”. På Facebook skrevs det bland annat att en av anledningarna till att männen attackerade personer var för att de ville skydda vita, svenska kvinnor.

Som en följd i det startades hashtagen #inteerkvinna som nu gör succé i sociala medier. Tusentals kvinnor har använt den för att visa att fascister och rasister inte är några de vill skyddas av.

Ann-Sofie Lönngren är en av dem som använt den för att visa sitt motstånd.

– Initiativet #inteerkvinna startades av Therese Svensson som uppmanade vita kvinnor att ta avstånd från fascism i ett slags ”inte i mitt namn”-upprop, säger Ann-Sofie.

– Initiativet föddes som en direkt reaktion mot helgens händelser i Stockholm, där rasister både i flygblad och på Facebook hävadade att man skulle göra uppror mot invandring och gatubarn för att skydda vita kvinnor.

– Jag och några till hakade snabbt på.

Av de tusentals som genom #inteerkvinna valt att ta avstånd från rasism är många offentliga personer.

– Vi har får jättemycket medial uppmärksamhet och väldigt många har använt sig av hashtagen för att visa motstånd. Vi har också fått viktig feedback som vi tar till oss. Genom att främst vita kvinnor gör ett sådant här upprop innebär att debatten börjar handla om just vita kvinnor, och inte dem som drabbas av rasism, säger Ann-Sofie och fortsätter:

– Det här initiativet är en symbolisk solidaritetshandling, men det får inte leda bort fokus från sakfrågan.

Paula Dahlberg, en av de som deltagit i initiativet, har själv utländsk bakgrund. – Jag gillar hashtagen och tycker inte att fokuset blir fel, jag tycker det är bra, säger hon. 

Hon har själv använt den både på Facebook och på Twitter.

Under måndagen publicerades en debattartikel i Expressen om #inteerkvinna. I den kan man läsa om sex kvinnor som har valt att ta ställning och varför #inteerkvinna är viktig.

Intervjun med Ann-Sofie Lönngren gjordes innan kampanjens frontfigurer meddelar att de av politiska skäl drar sig bort från medieljuset.