in

Tidslinje: Sean ”Diddy” Combs och sexbrottsanklagelserna

Sean Diddy Combs
Bildkällor: Sean Combs Instagram, tidningsrubriker och bilder från en övervakningsfilm CNN publicerat.

I mitten av september grips Sean ”Diddy” Combs på ett lyxhotell i New York. Dagen efter åtalas han för sexhandel och utpressning. Men händelsen är bara en i raden av anklagelser som riktats mot rapartisten den senaste tiden. Vi backar tillbaka bandet och reder ut vad som har hänt hittills. Mer

  • Artikeln i korthet:
  • Sean ”Diddy” Combs har stått inför en rad anklagelser, inklusive sexhandel och utpressning, vilket ledde till hans gripande i september 2024.
  • Under åren har flera kvinnor anklagat honom för misshandel och sexuella övergrepp, inklusive hans ex-flickvän Cassie Ventura.
  • En video som visade hur Diddy misshandlade Ventura publicerades i maj, vilket ledde till att han bad om ursäkt offentligt.
  • I september 2024 dömdes Diddy att betala 100 miljoner dollar i skadestånd för sexuella övergrepp. Kort därefter häktades och åtalades Combs med misstankar om att han styrt ett ”sexbrottsimperium”.
  • Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI och har faktagranskats av VeckoRevyns redaktion.

Juni 2004: Hotar att slå en gravid kvinna på en fest

När affärskvinnan Kimora Lee Simmons intervjuas av New York Magazine sommaren 2004 berättar hon att Combs en gång hotat att slå henne. Detta efter att de hamnat i en konflikt på en fest. Simmons var gravid vid tillfället, och Combs ska senare ha bett om ursäkt.

Juni 2019: Stampade ex-flickvännen i magen

I en intervju som görs i juni 2019 berättar Combs ex-flickvän Gina Huynh att rapartisten utsatte henne för både psykisk och fysisk misshandel under deras tid ihop. Hon berättar att han vid ett tillfälle stampade henne i magen, slog henne i ansiktet och att hon bad honom att sluta för att hon inte kunde andas – men att han fortsatte.

Paret var tillsammans under samma period som Combs var ihop med Cassie Ventura, som senare anklagade honom för misshandel och våldtäkt.

November 2023: Cassie anklagar Combs för misshandel och våldtäkt

Ex-flickvännen och R&B-stjärnan Cassie Ventura anklagar och stämmer Sean Combs för våldtäkt och misshandel. Brotten ska ha skett under en tioårsperiod – Combs och Ventura var ett par i 13 år, men gick skilda vägar 2018. Enligt flera amerikanska medier, som tagit del av stämningsansökan, ska han ha lurat i henne droger, tvingat henne ha sex med manliga prostituerade (medan han filmade), slagit henne och förgripit sig på henne.

”Efter år av tystnad och mörker är jag äntligen redo att berätta min historia och höja min röst både för mig själv och andra kvinnor som utsätts för våld och övergrepp i sina relationer”, skriver Ventura i ett dokument till den federala distriktsdomstolen i New York City.

Via sin advokat kommenterar Combs stämningsansökan och kallar allt för ”grundlösa och skandalösa lögner” och ett försök att smutskasta honom. Bara ett dygn senare kommer uppgifter om att ex-paret nått en förlikning – exakt vad den innebär får vi inte reda på, men i ett uttalande säger Ventura att: ”Jag har beslutat att göra upp detta i godo på ett sätt där jag har någon form av kontroll. Jag vill tacka min familj, fans och advokater för deras stora stöd”.

cassie

November 2023: Diddy anklagas för övergrepp mot minderårig

Under veckorna som följer anklagar flera kvinnor Diddy för sexuella övergrepp (detta beror bland annat på en tillfällig lagstiftning, New York Adult Survivors Act, som lät offer för sexuella övergrepp att under ett år anmäla sina förövare även om preskriptionstiden gått ut, och den slutade gälla den 24 november 2023).

I en stämningsansökan vittnar en kvinna som heter Joi Dickerson-Neal om att artisten ska ha drogat och utsatt henne för sexuella övergrepp redan 1991, när hon var en student på collage. Han ska dessutom ha filmat övergreppet och visat det för andra människor, därmed anklagas han också för hämndporr.

En annan, som heter Liza Gardner, anklagar Combs och ytterligare en man för att ha våldtagit henne för över 30 år sedan. Hon, som var 16 år vid tillfället, menar att Diddy även misshandlade henne dagar efter våldtäkten, skriver BBC.

December 2023: Combs anklagas för trafficking

I december väljer ytterligare en kvinna, som valt att vara anonym, att träda fram. Hon anklagar rapparen för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp och människohandel 2003. Som 17-åring ska hon ha blivit förd till en studio i New York, där Combs och två andra män ska ha tvingat i henne droger och alkohol och sedan våldtagit henne. Det är den här anklagelsen som får Combs att offentligt kommentera den senaste tidens händelser. I ett skriftligt uttalande till BBC säger han att ”det räcker nu” och att han ”inte gjort några av de fruktansvärda saker” som han anklagats för.

Februari 2024: Manlig producent anklagar Diddy för övergrepp

Producenten Rodney Jones anklagar Combs för sexuella övergrepp och trakasserier. Jones vittnar om att Combs ska ha tafsat på honom, tvingat honom ha sex med prostituerade och att rapartisten ska ha hotat med våld om Jones inte gjorde som han sa. Övergreppen ska ha skett under tiden som de jobbade med Diddys senaste album, The Love Album, mellan september 2022 och november 2023. I den 73 sidor långa stämningsansökan beskriver Jones att han inte bara varit ett offer för Combs sexuella övergrepp, utan också för hans ”sexhandelsorganisation”.

Mars 2024: Razzia mot Combs bostäder

I mars utförs razzior mot rapparens egendomar i Los Angeles och Miami. Fastigheterna genomsöks av beväpnade federala poliser, och de tar med sig flera beslag. Bakgrunden är den sextrafficking-utredning som vid den här tidpunkten inletts mot artisten.

Maj 2024: Videobevis på misshandeln sprids

Det blir svårt för Diddy att hävda ”grundlösa” och ”skandalösa” lögner när en video från 2016, som visar hur han misshandlar Ventura, sprids som en löpeld över internet. CNN är först med att publicera filmen, som kommer från en övervakningskamera, och som visar hur Combs utdelar sparkar och slag på ett hotell i Los Angeles. Man kan se hur han attackerar henne så hon faller omkull och hur han släpar runt henne i korridoren. Enligt CNN ska Combs ha betalat hotellet 50 000 dollar för övervakningsvideon. Hur kanalen själva fått tag på materialet är oklart.

Så, efter att ha kallat Venturas anklagelser för skandalösa lögner går Combs ut på Instagram och ber om ursäkt. I ett klipp säger han att han ”var upprörd” men att han inte har några ursäkter: ”mitt beteende på den videon är oförlåtligt. Jag tar fullt ansvar för mina handlingar.”

film
Bild från övervakningsfilmen som CNN publicerat.

Juni 2024: Blir av med sin doktorshatt

I svallvågorna av filmen förlorar Combs den hederstitel han tilldelades 2014 – ett hedersdoktorat från Howard University i Washington. Han ombeds också lämna tillbaka utmärkelsen ”stadens nyckel”, som han tilldelats i september 2023 av New Yorks borgmästare.

September 2024: Döms att betala 100 miljoner dollar i skadestånd

Bara dagar innan han grips på en lyxhotell i New York döms rapartisten att betala 100 miljoner dollar i skadestånd till en 51-årig man. Mannen anklagar Combs för att ha drogat och våldtagit honom på en fest för nästan 30 år sedan. 51-åringen avtjänar själv ett fängelsestraff, och vinner åtalet automatiskt eftersom Combs inte dyker upp på rättegångsförhandlingen. Via sin advokat meddelar artisten att han planerar att överklaga.

September 2024: Sean ”Diddy” Combs häktas misstänkt för sexhandel

Och nu är vi framme vid den där septemberdagen, i en hotellobby på Manhattan, där rapartisten grips för att senare åtalas för sexhandel och utpressning. Han anklagas för att ha styrt över ett sexbrottsimperium och enligt åtalet hittades över 1000 flaskor med kroppsolja i en razzia mot artistens hem. Combs och hans anställda anklagas för att ha ägnat sig åt bland annat organiserad sexhandel, tvångsarbete och kidnappning. I skrivande stund sitter han fortfarande häktad och har nekat till anklagelserna. Vad utredningen kommer landa i återstår att se.

  • Blir du utsatt för våld i en nära relation?
  • Vid akuta situationer ring 112
  • Brottsofferjouren erbjuder stöd till dig som blir utsatt för brott.
  • Du kan ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på 020-50 50 50. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Storasyster erbjuder stöd för dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp.
  • Hos Roks kan du hitta kvinno- och tjejjourer nära dig.
  • Terrafem har en jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst, och erbjuder stödsamtal på flera olika språk. Du når dem på 020-52 10 10 och samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Om du är under 20 år kan du få stöd av Unga relationer. Du kan chatta anonymt varje kväll mellan klockan 20.00 och 22.00.