in

Avslöjar: LH Cosmetics giftiga smink går fortfarande att köpa – trots polisanmälan

idk
Bildkälla: Privat, Linda Hallbergs Instagram samt Kicks och Bangerheads hemsidor.

Ett giftigt och förbjudet PFAS-ämne har hittats i en sminkpenna från LH Cosmetics. Efter flera års försäljning har företaget nu åtalsanmälts och plockat bort produkten – men den säljs fortfarande hos återförsäljare. Det visar en granskning som VeckoRevyn har gjort. Mer

Förra veckan kunde VeckoRevyn avslöja att Linda Hallbergs LH Cosmetics i flera år har sålt sminkpennor som innehåller PFAS-ämnet Perfluorononyl Dimethicone – något företaget blev uppmärksammade på redan 2021. Nu, flera år senare, har de blivit åtalsanmälda av Kemikalieinspektion och i slutet av mars meddelade företaget att sminkpennorna, där flera nyanser innehöll det giftiga ämnet, plockats bort från sortimentet.

I ett mejl till VeckoRevyn ger företagets VD Linda Hellqvist en annan version: ”Under våren 2024 informerades vi av Kemikalieinspektionen att de två crayons som vi hade kvar i lager som innehöll pfas-ämnen, inte längre får säljas, vilket stred mot tidigare information om att förbudet endast gällde nyproduktion.”

Att det rör sig om fler nyanser än två framkommer i inspektionsmeddelandet som Kemikalieinspektionen delgivit LH Cosmetics. Varför förtaget hävdar en sak och Kemikalieinspektionen en annan vet vi inte och det är inte heller något som sminkmärket har svarat på. De har heller inte svarat på varför de ville sälja slut på sitt lager med smink innehållandes PFAS, trots att de blivit informerade om riskerna för människor och miljön.

inspek
Ur Kemikalieinspektionens åtalsanmälan.

LH Cosmetics giftiga smink säljs fortfarande

LH Cosmetics har flera återförsäljare, och det finns inget krav på att sminkmärket behöver informera om att PFAS-ämnet upptäckts i produkterna. Ändå, menar sminkmärket, har detta gjorts: ”Vi agerade då omgående genom att sluta sälja dem på egen sajt samt informera återförsäljare om att de två pennorna återkallas. Det var endast en återförsäljare som hade en av pennorna kvar i mycket begränsat lager och de agerade per omgående genom att kassera dem”, skriver Linda Hellqvist vidare i mejlet.

Så varför går då pennorna, med det cancerframkallande och fertilitetsstörande ämnet, fortfarande att beställa hos återförsäljare?

Under tisdagen mottog VeckoRevyn ett paket från Cocopanda, innehållandes två av de nyanserna av produkten LH Cosmetics Crayon som kemikalieinspektionen flaggat upp. När vi läser på innehållsförteckningen ser vi att båda produkterna, som köptes i torsdags förra veckan, innehåller Perfluorononyl Dimethicone.

På Cocopandas hemsida finns ingen ingredienslista för Ory, och vad gäller Zhao nämns inte Perfluorononyl Dimethicone i innehållsförteckningen. Dock finns en brasklapp: ”Please note that ingredients may change from time to time. You will find an updated list of ingredients on the package”.

coco

VeckoRevyn har under dagen varit i kontakt med både Cocopanda och LH Cosmetics. Samma dag, den 25 juni, plockas Ory bort från Cocopandas webbshop. Däremot går det fortfarande i skrivande stund att beställa Zhao. Via mejl hävdar Cocopanda att de inte säljer några produkter som innehåller ämnet, men våra nybeställda förpackningar talar sitt tydliga språk.

Senare återkommer de ytterligare en gång och meddelar att de efter att ha fått info från LH Cosmetics om att Ory innehåller PFAS-ämnet genast plockade bort det. De skriver också till VeckoRevyn att de ska undersöka vidare varför även den andra produkten som vi mottog har ämnet på sin ingredienslista.

pfas

På Kicks och Bangerhead finns ämnet på ingredienslistan online

Två andra återförsäljare av LH Cosmetics Crayon, Kicks och Bangerhead, uppger i ingredienslistorna på hemsidorna att produkterna innehåller PFAS. För VeckoRevyn uppger Kicks att det rör sig om en felaktig ingredienslista online, och att produkterna som skickas till kund inte innehåller det farliga ämnet.

VeckoRevyn har också sökt Bangerhead för att fråga om de säljer produkter med PFAS, men inte fått något svar.

kicks 1
Bild från Kicks.se

VeckoRevyn har även sökt grundaren och influencern Linda Hallberg för en kommentar, men hon vill inte svara på specifika frågor utan skriver att företaget har följt rådande regelverk och instruktioner.

Vad är Perfluorononyl Dimethicone?

Förutom att Perfluorononyl Dimethicone är cancerframkallande kan det påverka fertiliteten negativt. Dessutom är PFAS-ämnen miljöskadliga och kan inte brytas ner i naturen, utan finns kvar i någon form för alltid. Ämnet har även upptäckts i Caia Cosmetics sortiment, och även de har åtalsanmälts av Kemikalieinspektionen, något som VeckoRevyn tidigare rapporterat om.

  • Här är nyanserna av LH Cosmetics Crayon som innehöll PFAS-ämnet:
  • Light Core 
  • Brown Core 
  • Grey Core 
  • Ory flash 
  • Spahr flash 
  • Zhao flash 
  • Whipple flash 
  • Levy flash 
  • Avoir flash 
  • Acrux flash 
  • Ascella flash 
  • Aueva flash 
  • Anger mood 
  • Happy mood 
  • Likable mood 
  • Cool mood 
  • Calm mood