in

5 saker alla pratar om efter debatten mellan Harris och Trump

taylor
Bildkälla: ABC samt Taylor Swifts Instagram

Vi listar fem snackisar från den första (och kanske sista?) debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump. Mer

1. Droppen som fick bägaren att rinna över

Hon sa att världens ledare skrattar åt honom, att han är dålig på att sköta sin privatekonomi trots att han fått allt serverat, och att 81 miljoner människor (lika många som röstade på Joe Biden i förra valet) gett honom sparken – något som han uppenbarligen har svårt att smälta.

Men det var när Kamala Harris påstod att hans egna anhängare lämnar kampanjmöten tidigt för att de är uttråkade som det verkligen brast för Donald Trump.

När det blev Trumps tur att prata var han märkbart påverkad av dissen och höll en lång utläggning om att hans kampanjmöten är ”de mest fantastiska kampanjmötena i den politiska historien”, att USA är på väg utför som nation och att ”invandrare från Haiti stjäl och äter folks husdjur”. Ett påstående som helt saknar belägg, men som Trump sa att han hade ”sett på tv”.

2. Faktagranskningarna

Påståendet om husdjuren faktagranskades i realtid av ABC:s moderatorer: lögnen kommer från en lokal Facebook-grupp och är inget som bekräftats av amerikanska myndigheter.

Båda kandidatarena ljög under debattens gång: Harris gjorde det en gång, medan Trump ljög 33 gånger, enligt CNN:s faktagranskare.

En annan minnesvärd faktagranskning från debatten var när ABC:s moderator berättade för Trump att ingen delstat tillåter abort efter att bebisen fötts.

3. Harris tal om aborträtten

Därefter vände sig Harris direkt till tittarna. ”Let’s understand how we got here”, sa hon och berättade om hur Trump jobbat för att inskränka aborträtten i landet. Om hur det i vissa delstater blivit olagligt för läkare att ge vård och att undantag inte ens ges för våldtäkt eller incest. Se hela talet i klippet nedan.

4. Taylor Swift + Kamala Harris = sant

I samband med debatten, och i ett inlägg på Instagram signerat ”Childless Cat Lady” (en pik till Donald Trumps vicepresidentkandidat JD Vances uttalande om att dessa styr USA), berättade Taylor Swift att hon kommer rösta på Kamala Harris. ”I think she is a steady-handed, gifted leader and I believe we can accomplish so much more in this country if we are led by calm and not chaos”, skriver hon.

5. Harris tydlig vinnare i debatten

63 procent av nattens tittare tyckte att Harris vann debatten mot Trump, enligt siffror från CNN. En stor skillnad från hur det såg ut i juni, då 67 procent tyckte att Trump vann debatten mot Biden.