in

Frågor och svar: Handels svarar på läsarnas frågor om villkor på jobbet

handels
Bildkälla: Freepik

ANNONS FRÅN HANDELS. Hur ofta har du som anställd rätt att ta en paus på jobbet? Och har man rätt till fler timmar på kontraktet om man begär det? Vi bad fackförbundet Handels svara på läsarnas frågor! Mer

Handels är fackförbundet för dig som jobbar i butik, på lager och e-handel, eller i frisör- och skönhetsbranschen. Även du som arbetar som florist eller är tjänsteman i någon av folkrörelsens organisationer kan bli medlem, och det spelar ingen roll vilken typ av anställning du har.

Att vara medlem i facket har många fördelar. Du kan få rådgivning och stöd när du behöver det, samtidigt som du stöttar Handels viktiga arbete med att fixa bra kollektivavtal, bra löner och bra arbetstider. Allt det som gör just din arbetsplats lite bättre! Bli med redan idag.

Så vad för typ av rådgivning och stöd kan Handels ge dig? Vi bad våra läsare ställa frågor till fackförbundets experter, här är några av svaren.

Fråga: Måste jag vara tillgänglig för att snabbt hoppa in på min lediga tid? 

Svar: Du har det som kallas för ”arbetsskyldighet” för de timmar som står på ditt kontrakt, eller om du och chefen kommit överens på annat sätt. Den arbetstid ni kommit överens om ska läggas ut på ett schema. Utöver den tiden är du inte skyldig att komma in och jobba, du ska inte behöva sitta jour och vänta på samtal från chefen. 

Fråga: Har man rätt till löneförhandling trots att man går efter en lönetrappa?

Svar: Du kan alltid löneförhandla, när som helst och var som helst! Inom Handels branscher finns ofta minimilöner reglerade. Det innebär att det finns ett golv för den absolut lägsta lönen du kan få, med hänsyn till din erfarenhet och bakgrund. Det finns inget tak, det betyder att allt över minimilönerna är en förhandlingsfråga mellan dig och chefen.

Fråga: Har jag rätt att få fler timmar på kontrakt om jag har begärt det?

Svar: Rätten till fler timmar regleras i lagen. Kort sagt kan man säga att innan chefen utlyser en ny tjänst behöver hen först kolla med de nuvarande deltidsanställda som skriftligen har begärt att gå upp i tid. Det du kan göra för att bevaka din rätt till fler timmar är att 1) skriftligen anmäla att du vill gå upp i tid 2) prata med chefen för att förhöra dig om vilka tjänster som idag eller framöver planerar att tillsättas.

Fråga: Hur många timmar får man sitta i kassan under en arbetsdag?

Svar: Om det är en utgångskassa, till exempel i matvarubutik, där det hela tiden kommer kunder så att du inte har möjlighet att få pauser i arbetsmomenten, ska du sitta som mest två timmar åt gången. Efter två timmar ska du få rast eller byta till en annan arbetsuppgift. Anledningen är att om du hela tiden återupprepar samma arbetsmoment under arbetsdagen ökar risken för förslitningsskador. Ska din kropp hålla hela ditt arbetsliv är det viktigt med varierande arbetsmoment och möjlighet till återkommande pauser på jobbet. 

Fråga: Var hittar man kollektivavtal online? Måste man vara medlem för att se det?

Svar: När du loggar in på handels.se kan du både se och läsa det kollektivavtal som gäller på din arbetsplats. Det innebär att du behöver vara medlem för att djupgående kunna läsa om villkoren på jobbet. När du blir medlem kan vi också skicka dig en fysisk kopia av avtalet, en superbra bok att ha på arbetsplatsen för att läsa om dina rättigheter. 

Fråga: Är det ok att man går miste om till exempel friskvård/sommarpresent när man är föräldraledig?

Svar: Nej, det är inte ok. Du ska inte gå miste om varken friskvård eller sommarpresent när du är föräldraledig. Grunden i det är att du inte ska missgynnas bara för att du är föräldraledig.

Fråga: Vad gör man om chefen inte uppskattar att man tar lunch/paus under sina arbetspass?

Du har rätt till en rast efter som mest fem timmars arbete. Det står i lagen, det spelar alltså ingen roll om chefen tycker om det eller inte. Chefen bryter mot lagen om de omöjliggör för dig att ta din rast. Det kan vara bra att känna till att din rast är obetald tid, det innebär att du inte har någon skyldighet att vara ”jour” eller ens stanna kvar på arbetsplatsen. Så, om chefen gillar det eller inte kan du strunta i, faktiskt. Du har rätt att ta din rast. Om du har kollegor som inte tar rast, prata med dem och se till att de har samma information som du. Gå ihop som en enad front mot chefen och förklara att ni har rätt till rast! Behöver ni hjälp, finns facket där och backar upp er! 

Fråga: Om man jobbar 12 timmar på en dag. Räcker 30 minuter rast då?

Svar: Nej! Lagen säger att du inte får jobba mer än fem timmar utan att få rast. Är det en ”måltidsrast”, alltså under en tid då du förväntas äta antingen lunch eller middag, bör rasten vara MINST 30 minuter. Vanligtvis är en sån rast 40-60 minuter lång. Utöver det ska du ha ytterligare en rast när du jobbar 12 timmar, så du inte arbetar mer än fem timmar utan rast. En sån rast är vanligtvis cirka 15-30 minuter lång. Men, det är bara rekommendationer. Lagen säger att rastens längd ska anpassas efter ditt arbete och det behov av återhämtning du har. Så nej, 30 minuter på ett 12 timmarspass räcker absolut inte!

Har du fler frågor? Ställ dem här!