in

Enkla testet: så tar du reda på vilken hudtyp du har


Ska du investera i nya skönhetsprodukter? Då är det viktigt att du vet vilken hudtyp du har. Fel produkter kan göra huden torrare, fetare eller finnig. VeckoRevyns sminkbloggare Helen Torsgården har satt ihop en grym video till hur du tar reda på vilken hudtyp du har, och vad du ska använda för produkter! Mer


Hur kan jag ta reda på vilken hudtyp jag har?
Börja med att tvätta huden med rengöring två gånger och låt huden torka. Använd inga produkter efter det! Känn efter hur huden känns. Stramar den eller känns det bara rent och skönt? Vänta några timmar, gärna tre till fyra och känn efter under tiden. Känns den annorlunda nu? Ser huden glansig ut? Ta en bit papper och tryck mot huden, blir pappret fläckigt så har du fet hy. Det kan också vara så att du har en blandhy med feta partier, tryck pappret mot olika delar av ansiktet och kolla samma sak (tex kinder, haka, panna). Om huden ser glansig ut men pappret förblir rent har du torr hud.

Torr hud kan uppfattas som glansig just för att huden stramar och spänns ut. Huden känns lite stel och stramar när huden torkar efter rengöring. Om pappret blir knappt synbart fläckigt har du normal hud.

Den vanligaste hudtypen är blandhy. T.ex att man har normal hy runtom i ansiktet, ofta kinder men fet hy i t-zonen (panna, näsa och haka).
Alla hudtyper kan bli glansiga och feta efter en stressig dag på jobbet eller i skolan. Men det är bara när den är helt rengjord som vi kan veta vilken hudtyp vi har.

Torr hy:
En torr hy har oftast små fina porer, stramar och känns matt. Utan kräm kan den lätt flagna. Personer med torr hud får ofta rynkor runt mun och ögon. En torr hy behöver den bästa ansiktskrämen p.g.a. brist på fukt. I många fall är torr hud i själva verket normal hud som felbehandlats så att den torkat ut. Använd anpassad rengöring för torr hy, morgon och kväll. Om du har väldigt torr hy kan det räcka med att bara tvätta ansiktet med vatten på morgonen. En gång i veckan kan du byta ut rengörgingen mot en skrubb för att avlägsna döda hudceller.

Kom ihåg att undvika produkter med alkohol eftersom de torkar ut huden och att använda en fuktspray då och då under dagen.

Normal hy:
En normal hy har oftast inte finnar och pormaskar. Den stramar inte efter tvätt, och blir heller inte oljig. Man brukar säga att huden är i balans. En normal hy blir ofta torr med åren då den egna produktionen av naturliga fetter och oljor minskar. Rätt ansiktsvård kan förhindra att huden känns trött och sliten och med rätt vård fördröjs hudens åldrande. En normal hy klarar de mesta, men använd inte produkter som torkar ut eller gör den fet. Använd produkter för normal hy.

[adSpace]Blandhy:
En blandning mellan torr, fet och normal hy. Oftast är man torr om kinderna och fet i t-zonen. Som sagt är detta den vanligaste hudtypen. Den absolut bästa lösningen är att punktbehandla områden som är feta med anpassade produkter, och anpassa de andra delarna med produkter som passar för dem. De finns produkter som är för blandhy som man kan använda i hela ansiktet. De behandlar feta partier utan att torka ut de övriga.

Fet hy:
En fet hy kan lätt få finnar, har stora porer och pormaskar. Den blir även fet och glansig. Det som är positivt är att fet hud åldras inte lika fort som torr eller normal hud. När huden överproducerar fett i talgkörtlarna blir huden fet. Behandla de feta partierna med produkter anpassade för fet hud. Tänk på att bara för att huden är fet så betyder det inte att den är återfuktad, även fet hud behöver återfuktas med en ansiktskräm efter rengöring för att fettproduktionen ska balanseras. Använd rengöring anpassad för fet hy, och därefter ett ansiktsvatten. Ett ansiktsvatten förbereder huden på fukt, återställer PH-balansen och är porsammandragenade. Använd oljefria fuktkrämer, gärna i gelform. Du kan även använda anti-shine produkter för att dämpa det feta. Tänk på att inte använda oljebaserad foundation, vattenbaserade är de ultimata för fet hy.

Känslig hy:
En känslig hy ser ofta lite genomskinlig ut och har ytliga blodkärl. Personer med känslig hud upplever ofta reaktioner på kryddstark mat, parfymerade produkter, kyla och sol. Undvik produkter med starka kemikalier och parfym. Använd parfymfritt och allergitestat. Ofta upplever personer med känslig hud att helt naturliga produkter är det som fungerar bäst för dem. Men var uppmärksam då även naturliga produkter kan innehålla starka irritanter, exempelvis eteriska oljor som citron och eukalyptus.

Vill du lära dig mer? Spana in Helens senaste video!

Text: Linnea Isaksson