in

Så räddar du slitet hår (knepen att ta till innan du går till frisören)

Slitet har reparera


Känns håret som svinto efter sommaren? Lugn, såhär kan du rädda hårstråna hemma i badrummet – från rot till topp! Mer


Börja i duschen

Ditt slitna burr behöver fukt, massor av fukt. Därför är det en god idé att börja återfukta redan i duschen med hjälp av fuktgivande och vårdande schampo och balsam. Passa på att ge hårbottnen en välförtjänt massage när du masserar in schampot, så kickar du i gång blodcirkulationen – vilket boostar blodflödet i hårbottnen och stimulerar hårsäckarna. Sänk temperaturen på vattnet innan du sköljer det och orkar du – vrid om till kallt innan sista sköljningen. Håret blir glansigare och lenare direkt. Att duscha i skållhett vatten verkar uttorkande på både din hud och ditt hår så försök skippa det hur skönt det än kan vara.

Återfukta med balsam

När du schamponerar håret öppnar sig hårstråna för att släppa ut smuts och fettavlagringar. Därför är det jätteviktigt att du efter schamponeringen stänger dem igen med ett balsam som verkar återfuktande. Handdukstorka håret ordentligt. Massera in ditt balsam över hela håret, men var lätt på handen vid hårbottnen och slösa desto mer på längderna och hårtopparna. Kamma gärna igenom håret med en glestandad kam, så att balsamet fördelar sig jämnt. Låt verka i ett par minuter och skölj sedan igenom håret med ljummet vatten (eller ännu hellre kallt!). Har du väldigt torrt, tjockt eller lockigt hår kan du även testa balsammetoden, som innebär att utesluta schampo helt.

hårvård för slitet hår

BUDGET!
1&2: Schampo och balsam från Aussie som återfuktar skadat hår och verkar fuktgivande. Läs mer och köp schampo här och balsam här.
LYX!
3&4: Schampo och balsam från Davines som ger rejält med återfuktning. Läs mer och köp schampo här och balsam här.
VEGANSKT!
5&6: Schampo och balsam från Maria Nila som mjukgör och återfuktar. Läs mer och köp schampo här och balsam här.

Stärkande hårmask

Precis som din hud mår bra av återfuktande ansiktscremer och bodylotions får ditt hår en extra kick av en stärkande och återfuktande hårinpackning. Frisörer brukar rekommendera en behandling i veckan, har du riktigt slitet och torrt hår kan du till och med behöva två. Inpackningen ger inte bara ditt hår en välbehövlig fuktboost, den stärker också dina hårstrån och gör dem bättre rustade mot slitage i framtiden. Handdukstorka håret genom att krama ur vattnet och låt det gärna lufttorka en stund. Inpackningar fungerar nämligen bättre i hår som inte är plaskvåta.

Maximera din inpackning

Inpackningar fungerar ännu bättre om de får verka tillsammans med värme. Samla upp allt hår i en torr och varm frottéhandduk och låt inpackningen verka så länge som förpackningen anger. Att låta en tio-minuters-inpackning sitta i dubbelt så länge ger, tvärtom vad du kanske tror, inte dubbel effekt. Står det tio minuter på förpackningen är det den tid som inpackningen behöver för att göra nytta. Frottéhandduken ger dock din inpackning maximal effekt, eftersom dess värme gör att de vårdande ämnena kickar igång. Skölj sedan ur inpackningen med ljummet vatten.

inpackning för torrt hår

BUDGET!
1. Fuktgivande och mjukgörande mask från Moroccanoil. Läs mer och köp här.
LYX!
2. Inpackning från Joico som ger intensiv återfuktning. Läs mer och köp här.
VEGANSKT!
3. Återfuktande inpackning på två minuter från Love Beauty & Planet. Läs mer och köp här.

Proteinboosta

Torrt och slitet hår behöver ofta en extra dos protein för att hålla sig i topptrim, speciellt om du är ett troget fan av värmeverktyg. Gör en ordentlig inpackning med proteinspray en gång i veckan. Till och med svintohår blir som nytt! En klassiker är Extreme Cat från Redken.

Styla varsamt

Att låta håret självtorka är rena semestern för ditt hår. För det sista som ditt stressade hår behöver är, faktiskt, varma och slitsamma stylingverktyg. Kan du ändå inte låta bli fönen, plattången eller locktången, se till att du först applicerar en värmeskyddande produkt över hela håret. På så sätt tar dina hårstrån mindre stryk.

värmeskydd för skadat hår
BUDGET!
1. Värmeskydd från Lee Stafford med arganolja. Läs mer och köp här.
LYX!
2. Värmeskydd från ghd som ger både återfuktning och skydd. Läs mer och köp här.
VEGANSKT!
3. Ett vårdande värmespray från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Snabba gamechangers:

Är du som jag en person gärna vrider på sig och ändrar ställning många gånger under natten? Skrota bomullsörngott i sängen och sikta på siden. Sidenörngott minskar slitaget på håret när du sover.

Släng ut alla hårsnoddar som har någon form av metallfäste då det sliter rejält på dina strån – och köp släta hårband utan spännen istället. Sov med en scrunchie i mjukt tyg.

hårsnodd, borste, örngott1. Örngott i satin från Jotex, kommer i 2-pack. Läs mer och köp här.
2. Hårsnoddar från Invisibobble som är skonsamma mot håret. Läs mer och köp här.
3. Hårborste från Lernberger Stafsing som är skonsam mot håret. Läs mer och köp här.

Multivitamin håller uppe en bra balans av nödvändiga vitaminer i kroppen och ditt hår får den näring det behöver för att växa. Även protein (som ju hår består av) rekommenderas av många hårexperter och då gärna sojaprotein-kapslar som hjälper till att bygga upp keratinet.

Skona ditt hår. Alltså, minimera antalet färgningar, blekningar och slingningar ett tag. Känns fönen som ett måste? Kanske du kan dra ner på antalet tvättar och använda torrschampo?
Torrschampo klarBUDGET!
1. En riktig klassiker, torrschampo från Batiste. Läs mer och köp här.
LYX!
2. Torrschampo från Lernberger Stafsing som återfuktar och ger protein till håret. Läs mer och köp här.
VEGANSKT!
3. Torrschampo från Maria Nila som fräschar upp och ger lätt volym. Läs mer och köp här.

Och sist men absolut inte minst, ta hand om din hälsa och försök lokalisera stressområden, gör förändringar om det behövs och varva ner regelbundet. Ditt hår mår bra när du mår bra. Spana in det här klippet, där Youtubern Holistichabits ger sina bästa tips: