in

Veganskt, naturligt, cruelty free – vad är vad?

crueltyfree organic vegan

Ekologiskt, svanenmärkt och kaninmärkt – begreppen och märkningarna inom skönhet är många och komplexa. VeckoRevyns skönhetsredaktör Lisen Sundberg reder ut några av dem.

Mer

Vad är egentligen naturligt, och är allt som är icke-naturligt per automatik dåligt? Det är ibland känslan man kan få, men det stämmer naturligtvis inte. Ta till flugsvampar som exempel, de är ju högst naturliga, men väldigt dåliga för oss. Dessutom görs det ofta skillnad på naturligt och ekologiskt, men vad gäller egentligen där?

Kortfattat kan man säga att endast det som odlas kan vara ekologiskt och då är det hur det odlats (utan bekämpningsmedel, på ett hållbart sätt) som räknas. Naturligt, ja, det är som sagt allt annat som finns i vår natur. Det kan vara vatten, mineraler till mineralfoundation, arganoljan i din kräm och som tidigare nämnts giftiga svampar också (men de används som tur är inte så flitigt i våra krämer).

Vatten och mineraler kan inte odlas, alltså kan de aldrig kallas ekologiska, men med arganoljan är det skillnad. Här kan en produkt baserad på argan vara 100 procent naturlig, men hur den odlats och hur arganoljan har framställts och processats på vägen kan vi inte veta säkert om den inte är ekologisk. Dessutom finns det andra faktorer att ta hänsyn till, som om en produkt är testad på djur eller kallar sig ekologisk trots att den bara innehåller en lite, liten procent ekologiskt framställd del. Då kan dessa märkningar hjälpa. Men kan vara svårt att veta vad de innebär. Här reder vi ut några av dem!

 

ECOCERT – ett certifieringsorgan

logo ecocertEcocert är ett franskt certifieringsorgan som gör egna inspektioner där de granskar och kontrollerar innehåll och produktion. Under Ecocert finns det två märkningar, dels Ecocert organic Ccsmetic, dels Ecocert natural cosmetic. För att kunna certifieras med Ecocert ogganic cosmetic krävs att innehållet består av minst 95 procent naturliga ingredienser och minst 10 procent av produktens innehåll i vikt ska komma från ekologiska odlingar. För Natural gäller 50 procent respektive 5 procent av samma princip.

VEGAN – inga ingredienser från djur

vegan society

The Vegan society ser till att inga ingredienser av animaliskt ursprung, som bivax, lanolin eller karmin, finns i produkten. Inga animaliska ingredienser får heller ha använts i tillverkningen och självklart är djurförsök uteslutet. Däremot säger inte märkningen Vegan något om huruvida en produkt är ekologisk eller inte.

NATRUE – vill skapa en internationell standard

natrue hd

Ett certifieringsorgan med målet att samla alla certifieringar och skapa en standard för naturkosmetika. Natrue är stränga, här går det inte för ett företag att märka två produkter för att sedan ge intrycket av att en hel linje är certifierad. De menar att ”green washing” är den naturliga och ekologiska kosmetikens största fiende, så minst 75 procent av varumärket eller linjen måste hålla Natrues standard även om just en specifik produkt är 100% procent eko.

Natrue går efter principen att ingenting skapat i ett laboratorium är tillåtet, om inte denna ingrediens är helt naturidentisk och är absolut nödvändig för att kunna fastställa säkerheten för konsumenten.

KANINERNA – kontrollerar djurförsök

leapingbunny

Det finns två olika organisationer med snarlika märkningar, nämligen en kanin, den ena är Peta och den andra Leaping bunny. Peta kräver att det företag som ansöker om att hamna på listan fyller i ett formulär och skriver under på att de inte gör egna eller betalar andra för att utföra några som helst tester på djur.

Leaping bunny kräver även att varumärkets underleverantörer lovar detta, vilket gör slutprodukten 100 procent fri från djutester. Leaping bunny kräver också att företaget godkänner oannonserade besök på fabriker och liknande, för att själva kunna kontrollera att det efterföljs.

SVANEN – miljömärkning

svanen

Klassisk nordisk miljömärkning med uppdrag av regeringen. Märkningen syftar till att kontroll har skett från råvara till avfall och målet är ett hållbart samhälle med hållbar konsumtion. Produkterna eller dess ingredienser får inte ha testats på djur, de får inte innehålla hormonstörande eller cancerframkallande ämnen och produkterna innehåller ofta tips och råd på hur och var de bör återvinnas. Däremot är det inte en märkning som syftar till att kontrollera huruvida en produkt är ekologisk eller hur många procent av den som är av naturligt ursprung.

VAD ÄR GREEN WASHING?

Green washing är väldigt vanligt idag. Det går ofta ut på att vilseleda konsumenten att en produkt eller varumärke är naturligt, ekologiskt och miljövänligt genom marknadsföringsstrategier eller hur man väljer att döpa en produkt. Du kan kalla ett schampo ”organic pineapple juice shampoo”, trots att den bara innehåller 1 procent ekologisk ananasjuice.

PSSST! Bara för att en produkt är ickenaturlig betyder inte det att den nödvändigtvis är dålig för oss.