in

Politisk beauty – när smink blir mer än bara kosmetika

politisk beauty

Läppstift, nagellack och foundation har kommit att betyda mer än bara just smink. Mer

För att förstå det röda läppstiftets laddning krävs en snabb kurs i historia som i korta, korta drag går så här:

Under efterkrigstiden (50-talet) visade läppstiftet att man var en del av den nya, moderna tiden. Man hade plötsligt lust (och lyxen!) att måla sig. Röda läppar signalerade glädje och blev snabbt en del av dåtidens definition av en kvinna; under den tiden inte sällan hemmafru och beroende av sin man.

När lågkonjunkturen slår till på 70-talet byter trenden riktning och klassiskt kvinnliga, konventionella attribut sades det osentimentalt adjöss till. Nu lyssnades det på progg och vi slutade raka oss under armarna. Vid den tiden hade vi sagt stopp till 50-talets formstöpta kvinna, gått från den stora, politiska revolutionen där vi motsade oss den äldre generationens förlegade normer och slutligen under 70-talet orkade stå upp för oss själva, som frigjorda kvinnor. Där fanns det inte plats för röda läppar och perfekt lagda lockar.

Först under mitten av 80-talet kommer den röda läppen tillbaka i ny framgångsrik Wall street-anda. Kvinnan har fått en ny typ av makt och kan återigen äga de klassiskt kvinnliga attributen – den röda munnen signalerar “lyssna på mig” och ger extra kraft till kvinnor i maktens korridorer. Enligt beteendevetare en signal som drar uppmärksamheten till din mun, vilket kan vara positivt när folk ska lyssna. Inte konstigt att många av våra nutida starka kvinnor inom politiken använt sig av röda läppstift under sina kampanjer, i looker som blivit ikoniska för sina tidsepoker, bland andra Hillary Clinton och Gudrun Schyman.

9355782d29cff1b616940d2054378824


LACK SOM VISKAR #IMWITHHER

När Hillary Clinton kandiderade till presidentposten i november 2016 lackade vi naglarna i rött, och då helst i nyansen med passande namnet ”Madam President” från Opi:s Washington DC-kollektion som släppts tidigare under det året. Andra visade sina sympatier än mer tydligt och lackade naglarna med Hillary-porträtt.

ANTIMANIKYR

Som medlem av det brittiska kungahuset är det mycket man måste passa sig för för att inte väcka anstöt och en opassande manikyr är en av dem. Heter man Meghan, Kate eller Elizabeth är det naturliga, men rena och kortfilade naglar som gäller och lacken ska inte mer än andas på nageln.

Vill man vara helt säker på att välja rätt gör man som drottning Elizabeth och håller sig till Essies lack ”Ballet slippers”, som enligt varumärkets hemsida är drottning Elizabeths favorit sedan 1989.

BEFRIANDE BADDRÄKTSKAMPANJ

Ingen missade väl Weekdays kampanj där 25 kvinnor från Sverige, Nederländerna, Danmark och Storbritannien ombads att porträttera sig själva i säsongens badkläder (som de själva ville) och resultatet var slående vackert och befriande – precis som kvinnokroppen och den relation vi alla borde ha till den.
Fler än Weekday arbetar på att bredda skönhets-, smalhets- och vithetsnormen och vi har sett både bra (Weekday = bra!) och mindre bra (känsla = ”marknadsavdelning med ’nyskapande’ idé” snarare än kunskap och vilja till långsiktig förändring), men än har vi en l ng väg kvar.

Kroppsaktivisten (följ henne på Instagram!), sångerskan och modellen Cassandra Klatzkow, en av de grymma kvinnorna i Weekday-kampanjen, har sagt till VeckorRevyn:

– Min kropp har alltid varit något jag tänkt på i varje vaken sekund i hela mitt liv. Nu är min relation till min kropp positiv och jag är glad att jag har den. Jag känner ofta kärlek till min kropp.


ÅRETS HASHTAG #SPOTTYANDCUTE

Det finns mycket ont att säga om sociala medier; hur mycket tid de tar, mobbningen och osäkerheten de föder. Samtidigt som det är ett forum där många fantastiska människor får precis den uppmärksamhet och plattform de förtjänar. En av dem är 18-åriga studenten Hailey Wait som för ungefär ett år sedan bestämde sig för att sluta retuschera bilderna hon la upp och visade upp hur hon verkligen ser ut, inklusive aknen hon drabbats av ett antal år tidigare. För New York Times berättar hon:

– Jag insåg att hur jag ser ut inte är det som gör mig till den jag är, vilket gjorde att jag kunde lägga mindre vikt vid finnarna.
En trend i samma anda som kroppsaktivismen och en hälsosam motvikt i en tid av fotoredigeringsappar.

9.Screen Shot 2018-06-18 at 22.03.52

DEN OSMINKADE SANNINGEN

Det är svårt att sätta rätt ord på vad det är så bra med att gå utan smink. För det är ju så, utan foundation och vippiga lösfransar, som vi ser ut (också). Men att gå totalt osminkad på röda mattan eller på ett stort event i Hollywood kräver ändå ett visst mått av självförtroende och är en nyttig påminnelse om att finna sitt egenvärde i en kultur som i mångt och mycket handlar om att behaga andra.

Alicia Keys skriver själv om beslutet att lägga sminket på hyllan i Lenny Letter (Lena Dunhamns feministiska nyhetsbrev):

”Varje gång jag lämnade huset brukade jag vara orolig om jag inte sminkade mig. Tänk om någon ville ta en bild? Tänk om de postade den någonstans??? Dessa var de osäkra, ytliga, men ärliga tankarna jag hade. Och allt, på ett sätt eller annat, var baserat på vad andra människor tyckte om mig.”

Men hon har senare varit tydlig med att tillägga i en intervju med online-magasinet Variety:

– Ibland vill jag ha på mig lite jäkla smink, och då tänker jag ha det! Gissa vad – om jag vill ha rött läppstift och sätta på lösfransar, kan jag göra det om jag vill.

Och just så är det; det handlar inte om vad som är “rätt” att göra, utan att uttrycka sig på det sätt man mår allra bäst.

Alicia Keys

Den 27 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day, så peppigt! Läs mer och köp din biljett här redan idag.