in

Max, 23, nekades ge blod – nu hyllas hans inlägg om ”kvarvarande bögskräck”

får inte ge blod max


När Max Hällström fick en sms-påminnelse om att donera blod skrev han ett Facebook-inlägg som nu engagerat tusentals. I det skriver han om hur det är att vara man och homosexuell, samtidigt som man vill göra en god gärning och ge blod. Mer


När Max Hällström, 23 år, för några månader sedan försökte donera blod i Stockholm blev det tvärstopp. Anledningen? Max har levt i en relation med en annan man det senaste året.

Tidigare var det helt förbjudet för män som har sex med andra män att donera blod i Sverige. Men 2010 ändrade Socialstyrelsen sina regler och öppnade upp för bloddonation – men med kravet på ett års avhållsamhet. Än i dag måste bi- och homosexuella män som vill ge blod avstå från sex med andra män, även om de är i en monogam relation.

Ville göra en god gärning

Max Hällström är en av många män som vill donera blod, men som inte får.

– Jag ville göra en god gärning. För det behövs. En hör om blodkriser på sjukhus, och då är det klart en vill hjälpa till.

I ett uppmärksammat Facebook-inlägg skriver Max om ett påminnelse-sms han fick från Blodcentralen och som påminde honom om att hans blod inte är välkommet. Han skriver bland annat:

”Det är ett sådant extremt kränkande krav av er Socialstyrelsen. Vakna, tack. Jag är faktiskt kär. Explosivt, glittrande jävla fjärilskär. Och kåt. Som rätt många andra i min ålder (och andra åldrar!) också är.”

Anledningen till att Max gick till en blodcentral för att ge blod, trots att han visste om begränsningarna, för att göra ett försök.

– Jag ville gå in och testa en ny infallsvinkel i och med att jag lever i en monogam relation med en man sedan 1,5 år tillbaka. Men att vi båda var friska och inte träffar andra var inte skäl nog – vi skulle fortfarande hålla oss från varandra i ett år.

[adSpace placement=”auto”]

Max: ”Finns fördomar mot homo- och bisexuella”

Anledningen till att Socialstyrelsen har extra restriktioner för män som har sex med män är för att förekomsten av sjukdomen HIV är större i denna grupp. Men det, menar Max, är inte skäl nog för att kräva ett års avhållsamhet.

– Det finns liksom en bild av homo- och bisexuella män som promiskuösa, översexuella, slarviga och ansvarslösa. Medan jag skulle säga att det är precis tvärtom. Vi vet att vi utgör en riskgrupp och vi vet vår HIV-status. Vi uppmuntras hela tiden att testa oss, vilket vi också gör, säger Max och fortsätter:

– En annan sak som visar att gamla fördomar ligger kvar är tron om att alla ”män som har sex med män” alltid har analsex. Och det är ju verkligen inte sant. Socialstyrelsen påstår att analsexet är den största risken för blodsmitta och utmålar oss som extremt frekventa utövare, medan det inte alls är så supervanligt med penetrativt sex bara sådär, det skulle jag absolut inte säga att det är.

I sitt Facebook-inlägg skriver Max också:

Testa mig. Testa mitt blod. Jag kan göra ett blodtest och ett till efter tre månader för att ni ska vara 170% säkra på att jag inte kan smitta någon med mitt blod. Den proceduren är mycket mindre smärtsam än att avstå från det andra ni önskar att jag bör göra. Så absolut, det gör jag.

Något jag däremot vägrar att göra är att acceptera att min trovärdighet som samhällsmedborgare och blodgivare är mindre än någon annans bara för att jag delar samma sprudlande kärleks- och kåthetskänslor som många av de blodgivare i min omgivning gör, men till ett visst kön.”

”Vårt sexliv ska inte behöva drabbas”

Vid blodgivning testas alla blodgivare för sjukdomar innan deras blod skickas vidare. På så sätt säkerställer man att givaren inte bär på någon smitta. Dessutom fyller alla givare i en hälsodeklaration inför donationen.

Men vissa män avfärdas redan när de uppger att de haft sex med en man det senaste året.

– Det är ett kränkande beslut för att blodsjukdomar som HIV ska kunna gå att bevisas efter tre månader, vilket är den normala tiden som en person som har sex med andra kön får vänta efter den har träffat en ny person. Så de extra nio månaderna känns mest som en kvarvarande bögskräcks-marginal a la 80-talet, säger Max.

Vad skulle det betyda för dig om reglerna ändrades?

– Det skulle vara fint, såklart. Jag tänker att blodkrisen skulle minska ännu mer om vi tillsatte speciella åtgärder som att män som har sex med män har en karenstid på kanske sex månader, och att vi testar oss under tiden. Men att vi under den tiden får leva med en och samma monogama partner utan att vårt sexliv ska behöva drabbas.

Läs hela Max Hällströms inlägg här.