in

Frej Larsson vill att tjejer ska skicka nudes för att hjälpa Gaza – kallar VeckoRevyn ”horor” när vi frågar om kritiken

frejlarsson
Bildkälla: Frej Larsson på Tiktok.

Under parollen #Tits4Gaza uppmanar artisten Frej Larsson sina följare att skicka nudes – för att stötta de utsatta i Gaza. Men vad går pengar till och hur vet han med säkerhet att bilderna inte föreställer minderåriga eller personer som inte vill medverka frivilligt?

Istället för att svara på frågorna går han hårt åt familjen Bonnier och kallar VeckoRevyns redaktion för horor.

– De sanna hororna här är ni som jobbar på Veckorevyn. Ni säljer något mycket mer klandervärt än sex, ni säljer er trovärdighet till rika vita gubbar på Bonniers. Mer

”Show your tits for Gaza! Skickar ni bilder på era pattar nu till min inbox, så kommer jag lägga upp dem på en Onlyfans. Jag kommer tjäna massa pengar på dem”. Det säger artisten Frej Larsson i en video på sociala medier, där han alltså uppmanar sina följare att skicka bröstbilder för att samla in pengar till Gaza. Det hela går under parollen #Tits4Gaza och exakt till vilken organisation pengarna går är oklart, men parallellt med bröstkampanjen säljer Frej Larsson även t-shirts där överskottet går till Läkare utan gränser.

I videon där kampanjen introduceras verkar artisten främst vända sig till de följare som vanligtvis brukar skicka nudes till honom: ”Ni har skitfina pattar, skitfina kroppar. Jag älskar de sexuella inviterna. Men nu, låt oss göra något bra för den här fucking världen. Låt inte alla de där pattarna ligga där bara för mig”, säger han. Men i en senare video säger han att: ”Alla som inte har råd att skicka pengar till Palestina – skicka bilder på era kroppar och jag ska försöka kapitalisera på dem”.

Initiativet har mötts av både hejarop och kritik. I kommentarsfältet skriver följare att han är kreativ, medan andra tycker det är fel att han sexualiserar kampen, enligt ETC.

Några som är kritiska till Frej Larssons kampanj är Inte Din Hora, en förening för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. I ett inlägg på Instagram undrar de hur artisten tänkt säkerställa att ingen av bilderna är på minderåriga eller att det inte är någon annan som skickar in bilder på en person som inte godkänt att få dem utlagda. Att sprida nakenbilder på minderåriga, eller på personer som inte har gett sitt medgivande, är straffbart. De tipsar även om andra sätt att stötta Gaza, utan att samtidigt stötta kopplerisidan Onlyfans.

VeckoRevyn har tidigare skrivit om Onlyfans. Plattformens åldersgräns är 18 år, men en granskning från BBC visar att barn så unga som 14 år använt sajten. Granskningen visar också att flera av de minderåriga på sajten är offer på tidigare sexuella övergrepp, och dessutom har försvunna barn förekommit i videor på plattformen. Samtidigt plockade sajtens ägare, Leonid Radvinsky, nyligen ut en vinst på 388 miljoner dollar.

Frej Larsson: ”De sanna hororna här är ni som jobbar på Veckorevyn”

Vi kontaktar Frej Larsson för att ställa några frågor kring hans initiativ – bland annat hur han kan säkerställa att inga minderåriga förekommer på bilderna, och att alla som skickar bilder medverkar frivilligt. Vi undrar också hur mycket pengar han samlat in och var dessa pengar har gått. Han går med på att svara på våra frågor via mejl, och kräver att vi publicerar hans svar oredigerat för att över huvudtaget ställa upp på en intervju. Ett önskemål vi som publicister givetvis inte behöver förhålla oss till, men eftersom svaren i sig har ett informationsvärde och ett underhållningsvärde så kommer de här – i sin helhet. Eftersom VeckoRevyn och vi som jobbar med tidningen också kritiseras har vi även valt att svara nedan.

VeckoRevyn: Varför har du startat det här initiativet?

Frej Larsson: För att så gott jag kan försöka fixa vatten till barn i nöd. Jag går sönder av att se söndersprängda barn i feeden. Jag har en plattform och en fantastisk skara fans som mer är som mina vänner som kan göra en liten skillnad.

VeckoRevyn: Hur mycket har du fått in?

Frej Larsson: 600 000 liter rent vatten, förhoppningen är en miljon liter innan veckan är slut. Hur mycket har Veckorevyn fått in?

VeckoRevyn: Vad har pengarna gått till? Vilka organisationer? Har du prints av att du skickat pengarna som vi kan använda i artikeln? 

Frej Larsson: Den här frågan i sig är ett sätt att skapa misstro mot mig, min insamling och min legitimitet. Ni frågar aldrig Musikhjälpen samma sak. Det här är en känd manipulationstaktik som kallas agnotologi, ni försöker flytta fokus från min insamling till min trovärdighet (Proctor & Schiebinger 2008). Jag har sedan början av min karriär blivit falskt anklagad och misskrediterad så mycket och har aldrig tagit illa upp. Men när en Bonnierägd tidning flyttar fokus från palestinska barns rätt till rent vatten till min trovärdighet blir jag förbannad. Hur har du mage att dansa efter en sådan här tidskrifts pipa? Min personliga åsikt är att Veckorevyn objektifierar kvinnor till sminkdockor som har lika mycket att säga till om som Disneyprinsessor. Att ni riktar er till tjejer som ibland är så unga som nio år är exploatering av barn. Vad har Bonnier gjort för att stoppa folkmordet? Har de ens uttalat sig? Malou von Sivers var den första som utsatte mig för det här och nu är jag mer vaksam när privilegierade, västerländska personer ställer frågor som inte helgar målet. Jag hänger just nu med en kompis som har djup insyn i humanitärt arbete på regeringsnivå, han säger att tio procent av Rädda barnens inkomster går till att rädda barn. Så du kan kalla den här insamlingen Orädda barnen. Jag sätter min själ på att 100 procent av det vi går plus går direkt till den organisation med högst utfall. Vi tar tempen och kollar dagsformen på alla organisationer. Gåvobrev kommer att publiceras när kampanjen är avslutad och det kommer att komma fler kampanjer fortlöpande. Vi försöker dra ett litet strå till stacken och förhoppningsvis inspirerar det fler att skänka eller starta egna kampanjer. Första rundan går till Läkare utan gränser som har lyckats köra in med lastbilar med nödhjälp, och fortsätter pusha. De är certifierade av Svensk insamlingskontroll. Det här har gått snabbt, jag och mina fantastiska systrar och bröder gör vårt bästa. 

VeckoRevyns svar till läsarna: Det stämmer att just VeckoRevyn aldrig frågat Musikhjälpen samma sak. Deras insamling använder sig av ett 90-konto, vilket är en kvalitetsstämpel som talar om för givaren att det är en seriös insamlingsorganisation som står under oberoende kontroll och granskning av Svensk Insamlingskontroll. Här finns en redovisning för vilka projekt Musikhjälpen 2022 har stöttat.

Vidare drivs all VeckoRevyns verksamhet sedan flera år tillbaka av P.Y.T Media, ett mediebolag som till hundra procent ägs av journalisten Irena Pozar, och målgruppen är kvinnor mellan 18 och 40 år.

VeckoRevyn: Vad tänker du om kritiken, kan du förstå den?

Frej Larsson: Kan du förstå kritiken mot Veckorevyn? Du jobbar för Bonniers och kritiserar mig för att jag fixar rent vatten till bombade barn som inte ens kan tvätta bort bomb-dammet från ansiktet? Kan du förstå att jag tycker det här är ovärdigt och arrogant att prata om mitt under ett pågående folkmord? (Du slösar min tid för att du ska tjäna dina 38 000 i lön efter skatt?) Tiden det tar att skriva det här är 20 000 liter rent vatten. Jag gör bara den här intervjun för att ni som läser ska delta i tits4gaza eller köpa min konst. 100 procent går till barnen i Gaza. Bara mina systrar och bröder kan döma mig. Alla har en personlig agenda och en bias som oftast lyser igenom allt för tydligt. Jag bryr mig inte alls om vad rika, privilegierade horungar med silversked i göten säger. Karens will Karen.

VeckoRevyns svar till läsarna: Vi jobbar inte för Bonnier, men även om vi gjorde det hade det inte varit ett problem. Familjen Bonnier har länge varit måltavlan för antisemitiska konspirationsteorier, något som gör Frej Larssons vevande mot just Bonnier extra pikant i det här läget.

VeckoRevyn: Hur säkerställer du att de som skickar bilder medverkar frivilligt? / inte är minderåriga? 

Frej Larsson: Äckligt fokusflytteri ännu en gång. Jag skulle säga att er tidning är den största pedofiltidskriften i Sverige. Objektifierar tjejer ibland så unga som nio år. Gör reklam för sminkmärken och falska hälsokurer och dansar efter konsumtionshetsens pipa. FOKUSERA PÅ ATT STOPPA FOLKMORDET!

VeckoRevyn: Vad tänker du om Only fans som plattform?

Frej Larsson: Jag skulle helst se att en kvinna hade skapat och ägt Only fans men industrin har blivit säkrare av att digitaliseras. Only fans är den första möjligheten för kvinnor och män att säkert tjäna pengar på sin egen kropp utan de stora riskerna det medför att vara fysiskt nära kunden. Har du skrivit om de här frågorna? Varför ska systrar alltid attackera sina systrar så fort de tjänar pengar? Är de avundsjuka? Är det chefen på Bonnier som är rädd för kvinnlig frigörelse? Vad tycker du om Veckorevyn som plattform? Jag tycker att den suger penis och har ända sedan mina genusstudier i Malmö undrat hur i helvete ni får finnas fortfarande. Ni är marginaliserade till en liten internetsida och försöker tjäna clout så här. Sorgligt, jävligt sorgligt. Nu tycker jag att ni kan gräva lite djupare för att hitta lögner om mitt namn, ni kan säkert sätta ihop ett schysst team och fabricera trovärdiga lögner för en hjärndöd publik. De sanna hororna här är ni som jobbar på Veckorevyn. Ni säljer något mycket mer klandervärt än sex, ni säljer er trovärdighet till rika vita gubbar på Bonniers. När ni inte är snygga längre kommer det alltid en ny sminkdocka och fortsätter. Fuck er allihopa! Ha en dålig dag och ta inte upp mer av min tid. Befria Palestina! Stoppa folkmordet!

Vill du hjälpa de utsatta i Gaza?

Här är några sätt som du kan bidra!

Vill du stötta VeckoRevyns arbete för att granska och belysa frågor som är viktiga för unga kvinnor? Vill du bidra till fler avslöjanden om sexuella övergrepp i statlig vård, en trasig förlossningsvård och ätstörningsklinikerna? Bli Patreon här!