in

Här är våra second hand-favoriter – från Stockholm till Göteborg

secondhand dragarbild


Att göra riktiga fynd på second hand är en konst – men alla kan lyckas! Här är tipsen som gör dig till proffs, de bästa affärerna och kläderna du ska hålla extra utkik efter! Mer

Det sägs ju att en kvinnas skräp är en annan kvinnas skatt – och det är precis det second hand-shopping handlar om. Men hur hittar man egentligen de bästa fynden? Vi guidar dig!

Bästa second hand butikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Källa: Unsplash.

Varför är det så bra med second hand?

Innan vi börjar guiden måste vi såklart förklara varför second hand-shopping är så himla bra! Det blir allt vanligare och mer trendigt med second hand, och det har såklart sina fördelar. Det är ofta billigare och mer prisvärt än att köpa nytt, eftersom du kan fynda plagg i finfina material. Men framförallt är det miljövänligt. Så skippa fast fashion och nyproduktion, kanalisera din inre Greta och bli second hand-proffs nu!

Missa inte våra grymma tips längre ner i artikeln!

Bäst second hand i Stockholm

Bästa second hand butikerna i Stockholm.
Källa: Freepik
 1. Stockholm stadsmission – finns på Södermalm och Östermalm, Liljeholmen och Farsta. Hitta den närmast dig.
 2. Myrorna – från prylar till plagg. Här kan du verkligen fynda. Finns ett flertal butiker men våra personliga favoriter ligger i Skärholmen och på Nytorget.
 3. Erikshjälpen skänker sitt överskott till barn runt om i världen. Shoppa med gott samvete. Hitta hit.
 4. Beyond Retro ger dig vintagestilen. Hitta hit.
 5. Humana. Kanske den bästa butiken. Har du inte varit här har du verkligen missat något. Hitta hit.
 6. Emmaus hittar du runt om i landet och finns självklart även i Stockholm. Hitta hit.
 7. Judits second hand-butik har både barnkläder och mammakläder. Hitta hit.
 8. Arkivet har två butiker och finns i Vastastan och på Östermalm.
 9. 118 second läder är butiken för dig som letar läderplagg. Hitta hit.
 10. Boutique finest ligger på Östermalm och är en exklusiv high fashion-butik, här kan du verkligen hitta balla smycken. Hitta hit
 11. Bodil vintage är mest möbler, men det har massor av fina grejer till hemmet. Hitta hit.
 12. Siv & Åke finns i hjärtat av Södermalm och inspireras av 50-60-talet. Hitta hit.
 13. Camillas kläder ligger vi Fridhemsplan och här finns nåt för alla. Hitta hit.

(Tips är också att gå vilse. Du hittar de bästa butikerna på smågatorna där folk inte letar.)

Bäst second hand i Göteborg

 1. Myrorna – det finns flera Myrorna. Hitta den som är närmast dig.
 2. Erikshjälpen – kedjan har flera butiker i Göteborg. Hitta hit.
 3. Evergreen – fynda massa roliga och unika plagg. Hitta hit.
 4. Emmaus Björkå – finns något för alla och i alla åldrar. Hitta hit.
 5. Ebbes Hörna har flera butiker och har mycket roliga smycken. Hitta hit
Bästa second hand butikerna i Göteborg. Vi hjälper dig hitta fynden.
Källa: Unsplash

Bäst second hand i Malmö

 1. Myrorna finns på tre olika ställen. Hitta hit.
 2. Erikshjälpen har allt du behöver för att inspireras till en ny garderob. Hitta hit.
 3. Humana, eller kanske snarare guldgruvan är ett måste att besöka. Hitta hit.
 4. Emmaus har två butiker i Malmö och ger dig förrutasättningarna att skapa en drömmig look. Hitta hit.
 5. Konnekt Second Hand är en favorit och har ett stort lager med olika stilar av plagg. Hitta hit.
Bästa second hand butikerna i Malmö. Vi guidar dig till fynden.
Källa: Freepik

Här kan du shoppa second hand online

 1. Som komplement till sina fysiska butiker lanserade Erikshjälpen sin e-handelsbutiken Secondhand.se. Liksom i butik hittar du här begagnade kläder för dam, herr och barn samt möbler. Vinsten går till sociala insatser för barn och familjer som lever i utsatthet i världen.
 2. Vestiaire Collective har både kläder och accessoarer för dam och herr. Här kan du fynda allt från begagnade Chanel-klassiker så ditt inre modelejon kan få leva ut. Sajten fylls på med cirka 25 000 nya produkter varje vecka.
 3. Trendsales kommer från Danmark och har kommit att bli en av Skandinaviens största second hand-butiker. Förutom kläder finns det även pyssel, böcker – och elektronik.
 4. Sellpy riktar sig både till dig som vill köpa och sälja. Du som vill sälja kan packa ner dina kläder och Sellpy hämtar kassen och säljer åt dig. Smidigt va? Många influencers har egna Sellpy butiker där de säljer sina gamla kläder.
 5. En av Sveriges största marknadsplatser för second hand-prylar är givetvis Tradera. Här hittar du allt från mode, inredning, elektronik, sport och produkter för barn.

11 tips när du ska shoppa kläder och väskor second hand

Tips hur du hittar de bästa second hand fynden i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Källa: Unsplash

Bestäm dig innan

Vet du vad du letar efter blir det lättare att sålla bort saker i butiken. Är du på jakt efter en viss trend, ett plagg eller en väska blir det enklare och framför allt undviker du onödiga spontanköp! Så tänk efter ordentligt innan! Men med det sagt, håll också ögonen öppna och våga prova det oväntade också.

Ha gott om tid

För att lyckas göra de där riktiga fynden krävs det tid (och tålamod) för att leta igenom lådor, klädställningar och hyllor. Ja, second hand-shopping är en sport!

Be om hjälp

Fråga personalen om det är något specifikt du är ute efter, som en tidsepok eller ett speciellt plagg. Personer som arbetar i second hand-butiker är ofta väldigt kunniga och har bra koll. Ta dig även en ordentlig kik på hur butiken ser ut och hur de har sorterat kläderna, plaggen kan vara uppdelade efter färg, storlek, tidsepok eller klädtyp.

Kolla att kläderna är hela och rena

Kolla plaggets skick, var uppmärksam på eventuella fläckar och lukt, titta på sömmar och revor. Plagget ska kännas fräscht. Om inte annat kan du fynda och få plagget billigare om det är ett hål i. Det kan du lätt sy själv, eller be mormor fixa. 

Miljövänliga second hand-kläder i Stockholm.
Källa: Unsplash

Syna materialet

Mycket av det som finns att få tag på idag är från 50-, 60- och 70-talet då man nästan använde sig uteslutande av polyester. Försök att hitta plagg i bomull, kashmir, ull och andra naturmaterial. De är  ofta av bättre kvalitet och skönare mot kroppen. Dessutom är polyester en riktig miljöbov, så undvik det så mycket du kan!

Plocka fram symaskinen

Om inte plagget sitter som en smäck, eller har ett blixtlås som behöver bytas ut, kan du ta fram symaskinen eller lämna in plagget till en skräddare. Känner du på dig att det inte kommer bli av är det bättre att låta plagget vara och fortsätta leta. Risken är stor att ”fyndet” blir hängandes i garderoben.

Åk utanför stan

I second hand-butiker på mindre orter är priserna mycket lägre än i storstäderna. Även om Stockholm erbjuder bra second hand shopping och har stora välkända kedjor, åk utanför tullarna. Billigare plus du gör det till en utflykt.  

Lägg i en sula

Tycker du att det känns ofräscht att ha på sig någon annans gamla skor men inte kan låta bli de där pumpsen eller stövlarna? Gå upp en skostorlek och lägg i en ren och fräsch sula. Sulor finns att köpa i de flesta skoaffärer. Kläderna ska i regel dock alltid vara tvättade och fräscha när de hänger i butiken. 

Lämna till skomakaren

Skor där sulan har släppt kan vara svåra att limma och laga, så lämna kvar dem i butiken. Att klacka om ett par skor däremot är inga problem för en skomakare.

Bli stamkund

Second hand-butiker får in nya saker hela tiden. Kika in ofta och var en flitig besökare, så att du inte missar när fynden kommer in. Olika butiker har lite olika stilar, hitta din favorit second hand butik. 

Gör en oslipad diamant till en riktig juvel

Du kanske hittar saker på second hand men det är inte exakt det du vill ha. Färgen är fel eller plagget är för långt. Du kan alltid göra om det och pyssla lite hemma. Youtubern Ribecka visar hur hon gör om sina second hand plagg till riktiga fynd. 

Video från Rribeckas Youtube-kanal.

Vad är ditt bästa tips när du handlar second hand, Rribecka?

– Jag brukar kolla herravdelningen eftersom jag älskar oversize. Vill man ha feta Adidas och Nike-hoodies brukar jag kolla träningsavdelningen då många glömmer det.

Vad ska man köpa på second hand?

Att second hand är ett utmärkt sätt att fynda vackra unika plagg och märkeskläder vet alla. Märken som Chanel, Burberry, Missoni, Prada, Dior , och Yves Saint Laurent finns ofta bland second hand-hyllorna och är ofta bra fynd.

Märkeskläder i all ära, men man ska inte glömma att accessoarjunkien har allra bäst chans att lyckas med second hand! Snyggt färdigslitna läderväskor, skärp, solglasögon, smycken, broscher och kuvertväskor är roligare att köpa second hand än nytt!

Fynda smycken på second hand i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Källa: Unsplash

Shoppa bland det som redan finns runt dig!

Rota i garderoben

Glöm inte att kolla in vad som gömmer sig i mammas och mormors garderob. Det är kanske här du hittar flest fynd?

Byt kläder med en vän

Har du en vän med bra stil och samma mått som dig? Perfekt, byt kläder sinsemellan. Jackor och tjocktröjor kan du byta nästan oavsett. Byt bort din jacka i några veckor och när du saknar den kan du alltid byt tillbaka. Då känns det alltid som att du har en ny garderob. Du utvecklar din stil, har en anledning att träffa dina vänner oftare och är snäll mot plånkan. 

Artikel av: Alicia Franzen, Josephine Aune och Hedvig Spångmark.