in

Midsommarsägner som kan ge dig kärlek, hälsa och tur (varning för äckliga knep!)

Fascinerande historier och sägner om midsommar (som du inte visste fanns)!

Tänker du att en traditionell midsommar är sång, sill och jordgubbar? Idag ja, men historiskt sett har mid­sommar inneburit en högtid för magiska riter. Vecko­Revyn listar sägner från förr – några så etablerade att de har blivit traditioner idag. Vissa är dock lite mer osmakliga än andra… Mer

Så fångar du kärleken under midsommar

1. Plocka magiska midsommarblommor

Förr ansågs växter ha extra kraft under midsommaren. Och även idag plockar man sju (vissa säger nio) sorters blommor och lägger dem under huvudkudden för att drömma om en framtida kärlek. Det ska helst göras under tystnad, annars bryts magin, menar folktron från det svenska bondesamhället (diffust räknat från medeltiden fram till 1800-talets första hälft).

2. Bjud på ett svettigt äpple

En annan romantisk idé som har ett par hundra år på nacken är lite mer kontroversiell. Man tänkte såhär: låt ett äpple sitta under armhålan hela dagen, så att svetten sätter sig i äpplets smak. Personen som sedan äter svettäpplet kommer bli förälskad på stört! För att vara säker på att svettlukten ska sätta sig gör man ett hål i äpplet. Mums!

3. Servera kaffe med mens

Ett till hushållsknep från förr: Om du har en crush på en person kan du spetsa en kopp kaffe med tre droppar av ditt mensblod för att göra hen förälskad.

Berättelser om midsommar du inte visste om!

4. Ät ”drömgröt”

Drömgröt låter ju gott, men alltså nja. Enligt traditionen ska du göra gröten på mjöl, vatten och mycket salt. Innan läggdags ska du äta gröten utan att dricka någonting efteråt. Personen som i drömmen ger dig dryck är din framtida partner. Vatten, öl eller vin symboliserar om ni blir fattiga, mitt emellan eller rika.

Så blir du hälsan själv denna midsommar

1. Bada med midsommarkransen

Att vi bär den klassiska midsommarkransen i håret beror inte bara på att den är fin. Förr bar man blommor i håret under den här dagen för att det ansågs vara stärkande. Ofta sparades kransen till julbadet där man trodde att de torkade blommornas kraft skulle hålla en frisk och stark resten av vintern.

2. Rulla naken i dagg och bli jättefrisk

Daggen som bildades på midsommarnatten var eftertraktad. Om man gick barfota eller rullade sig naken i den skulle man hålla sig frisk och stark. Man kunde också samla upp daggen och använda i öl och bröd, vilket skulle hjälpa jäsningen.

Få tur och påverka din framtid enligt midsommarsägnen

1. Kasta pengar för att få tur

Vid midsommar gick man tidigare till en offerkälla, en brunn eller naturlig källa, för att offra mynt genom att helt enkelt slänga dem i vattnet. Denna gest gjordes ända in på mitten av 1900-talet för att bringa tur.

2. Vaka och möt din framtid

Vaknätter, alltså att hålla sig vaken hela natten, kunde också ge den nyfikne ledtrådar om framtiden – om personen stod vid en korsväg eller på en jordfast sten. Det finns många berättelser om vaknätter, som ofta innehåller varningar. Till exempel sägnen från Hackås i Jämtland om tre flickor som vakade vid en korsväg under midsommarnatten. Den första flickan hörde slammer från en smedja, den andra hörde fiolmusik och den tredje hörde ringande kyrkklockor. Den första gifte sig med en smed, den andra med en speleman men den tredje flickan dog innan året var slut. Klockorna hon hade hört var från hennes egen begravning.

Visste du det här om midsommar?

… Midsommarstången är, enligt vissa, en fallossymbol

Högtidens främsta attribut som vi kallar midsommarstång, kallas i andra länder för majstång. Ordet kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja” vilket betyder ”att smycka med löv”. De tidigaste avbildningarna av majstänger i Sverige har hittats i Erik Dahlberg bok ”Suecia antiqua” utgiven på 1600-talet. Midsommarstången har sannolikt spridits till Sverige från Tyskland under medel­tiden. Vissa tror att dansen kring stången är en fruktbarhetsfest och att stången ursprungligen skulle symbolisera en fallossymbol, medan andra tror att det bara är en vanlig stång att dansa runt.

… Små grodorna är ett hån mot fransmän

I marschsången ”La chanson de l’Oignon” som fransmännen sjöng under franska revolutionen gick refrängen ”I takt, kamrater”. Britterna ändrade dock frasen till raljerande ”Au pas, grenouilles”, vilket betyder ”I takt, små grodor” som senare kom att bli vår allra käraste midsommarsång.

… Midsommar är häxornas högtid

Midsommar räknas som en av häxornas åtta högtider och kallas för Litha. Slöjan mellan andevärlden och vår värld sägs vara tunn nu, vilket gör det till en bra tid för ritualer och spådom.

Så får du en magisk midsommar

Så startade midsommarsägnerna

Var kommer alla sägner och midsommartraditioner ifrån? Är några av dem sanna eller är det bara påhitt? Vi frågade Agneta Lilja, lektor i etnologi på Södertörns högskola.

– Historier som mens i kaffet eller äpplen i armhålan säger snarare något om en annan tid än att kvinnor faktiskt gjorde det här på riktigt. Eftersom det var väldigt viktigt för en kvinna att bli gift förr i tiden florerade många historier och berättelser om hur kvinnor kunde locka till sig män. Under slutet av 1800-talet, i takt med att kvinnor börjar få allt fler rättigheter och möjligheter i samhället, försvinner beroendet av giftermålet.

– Midsommaraftonsnatten är speciell, även idag. Det är ljust nästan dygnet runt och högsommaren är en kort period om året som vi vill ta tillvara på. Förr ansåg man att ovanliga nätter innebar ovanliga möjligheter. Därför passade vissa på att ta tillvara på växter eller att sia om framtiden. Huruvida man trodde att natten var magisk eller inte, berodde nog på om man var pragmatiskt eller magiskt lagd, säger Agneta Lilja.