Gör din påsk cruelty free – håll koll på var fjädrarna kommer från

Påsken närmar sig med stormsteg, och snart är det dags för många att börja pynta. Men har du koll på om ditt pynt är cruelty free?

Vi pratar ofta om vikten av syntetiska fjädrar när det kommer till kuddar, sängkläder, jackor och annat. Men när det kommer till påskfjädrar är det inte lika många som har koll på var deras fjädrar faktiskt kommer ifrån.

De flesta påskfjädrar som säljs i butikerna är inte syntetiska, oavsett hur fejkade de ser ut i sina färgglada kulörer. Enligt Djurens Rätt kommer majoriteten av fjädrarna nästan uteslutande från kalkoner från köttproduktioner i USA. Det går heller inte att säkerställa att kalkonerna är döda när man plockar dem. Plockning av levande fåglar strider mot både EU:s direktiv och Europarådets konvention för djur i livsmedelsproduktion. Trots förbudet så har fall ändå dokumenterats både inom och utanför EU under de senaste åren, bland annat kunde Kalla Fakta avslöja ett fall i Ungern 2009 där fåglar plockades levande.

Köp alltid syntetiska fjädrar

Långa transportsträckor är också vanligt när det kommer till påskfjäder-industrin. Kalkonfjädrarna som plockas i USA transporteras ofta till Kina där de färgas, och sedan är det vidare till bland annat Sverige och våra butiker.

Så om du vill pynta hemma med påskfjädrar är det bra att kolla extra noga att dina fjädrar är cruelty free, alltså syntetiska. Här kan du bland annat köpa jättefina fjädrar som är syntetiska.

Glad (cruelty free) påsk!

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss

NUVARANDE Gör din påsk cruelty free – håll koll på var fjädrarna kommer från
NÄSTA Benjamin Ingrosso: ”Låten handlar om att borsta av sig sitt ex”