Selfie-queen är inte alltid lätt att vara alla dagar när bilden inte blir som man tänkt.

Ni vet de där dagarna då man kollar sig i spegeln och tänker att damn I look fine. Och så tar man upp kameran i mobilen för att ta en selfie och det blir inte bra hur många man än tar. Ja, det finns faktiskt flera anledningar till att man ser sig själv så olik i spegeln vs kameran.

Den främsta anledningen till det är att vad du ser i spegeln inte riktigt är så du ser ut. Chockerande, eller hur? Fotografen Jay Perry förklarade till HuffPost att det du ser i spegeln är ett omvänt du, och alltså omvänt på hur folk faktiskt ser dig. Vilket ju är väldigt logiskt om man förstått konceptet av speglar.

Tycker du ändå att det är konstigt att ditt ansikte ser så annorlunda ut när det är omvänt? Mycket sitter i ditt huvud, eftersom din referensram för hur du ser ut just är väldigt baserad på din spegelbild. Så när du ser det omvända av det, till exempel i en kamera, kan vissa av dina drag vara mer framstående. Att se dina fräknar i en annorlunda konstellation eller vilket ögonbryn som är högre än det andra är små grejer som kan verka stora.

Baserat på vanlig exponeringsteori, vilket säger att ”genom att upprepade gånger stöta på någonting gör att vi gillar det mer”, tenderar vi att föredra spegelbilden av oss själva. Det är så vi ”ser” oss själva, så vi blir vana av tanken att det är så vi ser ut. Och eftersom vi är så vana vid vår spegelbild vet vi hur vi ska jobba med den.

– När du kollar dig i spegeln rör du omedvetet ditt ansikte, oftast till en vinkel som du tycker är mest optimal. Du attraherar dig själv, förklarar fotografen Michael Levy till HuffPost.

Det är dessutom ovanligt att vi står helt stilla när vi tittar oss i spegeln. Vi tvättar oss, sminkar oss, undersöker vår hud – vilket kräver rörelse. Enligt Perry kan de rörelserna sudda ut ”imperfektioner”, och göra det svårt för oss att fokusera på ett enda ställe på vårt ansikte. Men en bild på en telefon är det däremot mycket lättare att stirra sig blind på sitt ansikte.

Vi är generellt sett också väldigt duktiga på att kritisera oss själva och vårt utseende. Så vi gissar på att den där selfien du tog förut faktiskt är jättefin.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

NUVARANDE Därför tycker du att du ser så olika ut i spegeln och på selfien
NÄSTA Du har antagligen tänt ljus fel i hela ditt liv (!)