in

Därför är julen det perfekta tillfället att lära dig säga ”nej”

5a311a34ed440 5a311a34ed48cfrisnocc88.jpg

Sällan är livet så hektiskt som det är runt jul. Hundra saker att tänka på och hundra platser att vara på. Det är nu det är som viktigast att våga säga nej! Mer

Jag är en person som vill att alla ska vara glada och nöjda, och det gäller inte minst i juletider. Trots att jag vet att det inte kommer att gå, och trots att jag egentligen inte ens har lust att försöka, så kommer jag försöka vara på alla ställen samtidigt under julhelgen.

När jag var liten firade vi nästan alltid jul hemma hos farmor och farfar med resten av släkten på pappas sida. Det var lite stressigt. Jag och min syster sjöng alltid i kyrkan i barnkören på morgonen, men skulle ändå hinna byta om till finkläder och vara hemma hos farmor och farfar till lunch. Men det var alltid ungefär samma rutin, och vi barn behövde bara hänga med, äta och öppna paket.

Sedan dess har det blivit lite mer komplicerat. Mamma och pappa är skilda och vill såklart båda fira jul med sina barn. Jag har en fästman som jag vill fira jul med, som i sin tur inte kan föreställa sig en jul utan sina föräldrar. Sedan ska det julfikas hos släktingar och familjevänner, och helst ska alla nämnda få en genomtänkt julklapp. Plötsligt känns den där veckan innan nyår mer upphackad och stressig än kul och ledig.

Du känner säkert igen dig. Att vara en vuxen, tänkande och planerande person är inte det lättaste. Men det är klart att du måste fira lilljul och storjul på sju olika ställen så att alla känner sig sedda och älskade, eller? Kanske är det i själva verket dags att lära sig att säga ”nej” till det du faktiskt inte känner för. Spara dina pengar, din tid och din energi till att göra det som får dig att må bra.

Jag ska erkänna att jag själv är livrädd för att säga nej till familj och släkt. Eller, kanske inte livrädd, men jag får en klump i halsen vid tanken på att säga ”Nej, jag firar bara jul med Stefan och hans föräldrar i år, det blir för mycket annars”.

istock 621374074

Att säga nej, att inte vara med och inte engagera sig, känns som ett så stort svek, men ska det egentligen behöva kännas så? Familjemedlem X kanske blir lite sur när du först berättar att du inte kommer på jullunchen, men om du berättar hur du känner och varför, borde hen visa förståelse och komma över det så småningom.

Gör den inte det är det kan det vara läge att fundera över relationen. En nära anhörig som hellre vill att du är stressad och trött än väntar med julfikat två veckor, kanske inte tillför så mycket positiv energi i ditt liv.

Med det sagt, så är det fortfarande inte enkelt att säga tack, men nej tack till höger och vänster. Men försök komma ihåg att du, som vuxen, självständig människa, faktiskt har rätt att bestämma själv. Du får säga att det är viktigt för dig att få varva ner och ha lugn och ro och du måste inte se till att alla andra får sin vilja fram.

PS. Är du en person som vill vara på många ställen och tycker det är jobbigt att inte variera umgänge under julhelgen, kan du såklart öva nejsägande åt andra hållet. Du ska inte behöva sitta och växa fast i en fåtölj i tre dagar om du inte vill det.