in

”Systerskapet bor i allra högsta grad på nagelsalongen”

krönika maktsalongen linn svansbo
Kris Atomic on Unsplash / Nadja Endler

Veckans krönika från Maktsalongens ordförande Linn Svansbo handlar om vardagssepartism och systerskap på nagelsalongen. Mer

”Allt en feminist gör är inte feministiskt” tänker jag och kliver in på en stor nagelsalong och desperat frågar damen i kassan efter en ”akuttid”. Vissa skulle kanske inte använda ordet akut på en salong, men nagelkrisen är allvarlig och lunchluckan är bara en timme, så jag tycker ändå att det är på sin plats. Damen i kassan ler lite och meddelar att det nog ska gå att ordna.

Medan jag får mina naglar akutfixade ser jag mig omkring och tänker på hur mycket jag tycker om rum som i praktiken bara är till för kvinnor. Salongen är stor och vid varje bord sitter två kvinnor; på ena sidan en nagelteknolog som filar och målar, och på andra sidan en kund.

Kvinnan som får sina naglar fixade tröstar och stöttar henne

Här finns kvinnor med Birkenstocks, kvinnor med klackar och kvinnor med fotriktiga Ecco-sandaler. Någon i 30-årsåldern med tatuerade underarmar och någon i 50-årsåldern med kavaj som döljer underarmarna – tatuerade eller ej. Damen i kassan tar emot en kund som måste vara över 70 år. De sätter sig på varsin sida om bordet och börjar prata om EU-valet. Bakom mig sitter två tjejer i min ålder och pratar om hur stressade de var under sin gymnasietid, men att de mår bättre nu. Snett framför mig sitter två kvinnor och pratar om relationer som gått i kras.

Nagelteknologen filar och målar, och berättar samtidigt om sin ex-pojkvän som flera gånger blivit så arg att han slagit sönder saker i deras lägenhet. Aldrig henne, men deras saker. En gång för att hon påpekade att han diskat slarvigt, en annan gång för att hon glömt köpa tvättmedel. De har gått i terapi i omgångar och han har fått öva på att sätta sig på sina händer när han blir arg, för att inte bli våldsam. Kvinnan som får sina naglar fixade tröstar henne, stöttar henne och låter meddela att det åtminstone är bra att de inte är tillsammans längre. Sedan byter de samtalsämne och börjar prata om hur fort man egentligen får köra på ett reservdäck som nagelteknologen nyligen bytt till efter en punktering. Mina naglar blir ljusröda och fina igen, och jag tackar nagelteknologen för hjälpen. 

Nej. Allt en feminist gör är inte feministiskt, och ibland kliver hon in i rum som egentligen bara finns till för att hon ska bli tillfixad efter rådande skönhetsideal. Men även där bor uppenbarligen systerskapet. Kvinnor som hjälps åt, håller ihop, pratar politik och stöttar varandra i både däckbyten och relationer. Snygga naglar i all ära – men bäst av allt med min trekvarts-lunch var att bada i vardagsseparatismen och systerskapet som bor i den, även där man minst kan ana.

Linn Svansbo, ordförande för Maktsalongen.

Vad är Maktsalongen?

Maktsalongen är en organisation vars mål är ett jämställt samhälle, där makt och inflytande fördelas rättvist. Vi vill att fler unga kvinnor ska kunna ta ledarpositioner i samhället. Jämställdhet är ofta en fråga om kultur, normer, vanor, mönster och attityder och för att komma åt dem är det viktigt att börja tidigt. Genom att arbeta med att stärka och lyfta unga engagerade kvinnor kan vi tidigt utmana normer som sätter snäva ramar för hur makt ser ut och vad en ledare kan vara