in

Molly Sandén: ”Jag förstod inte att det var ett övergrepp förrän senare”

molly sanden danny kroppsaktivism övergrepp
Hannah Hedin

Molly Sandén var gästredaktör för sommarens nummer av VeckoRevyn. I en stor intervju berättar hon nu om sexuella övergrepp och att känna sig trygg, kroppsideal och hur det är att skriva låtar om det som känns.

Mer

I slutet av april släppte  Molly Sandén, 25, sitt tredje studioalbum Större. Molly har berättat att hon skrivit alla låtarna på plattan under ett år, då hon mått som allra bäst – och som allra sämst.– Det som gjort att jag mått som sämst berodde på att en rad olika saker kom ifatt mig. Någonstans grundade det sig i att jag vuxit upp i rampljuset. Under större delen av mitt liv har jag tänkt på vad andra vill ha av mig, istället för att fråga mig själv vem jag vill vara och vad jag vill. Jag blev osäker på vem jag var och behövde ta en paus.

En paus? 

– Ja. Jag tog ju en paus från sociala medier och raderade allt på min Instagram, och fysiskt så isolerade jag mig. Jag åkte iväg för att vara ensam med mina tankar. Jag behövde vakna själv, sova själv, skapa egna rutiner och börja om på nytt. När ingen ser mig, vad gör jag då, vad lyssnar jag på, vad inspirerar mig? Det var där min telefon började fyllas av texter på svenska. Det var rim, små dikter och rader som sedan blev låtar.
 
Vad var det som gjorde att du även mådde som bäst under året?

– Att jag kände att jag hittade mig själv. Jag hittade mig själv genom musiken. Det är ju terapi att skriva texter, det är som att skriva dagbok. Med varje låt tar man ett steg längre.

molly sanden

Dina texter på albumet är väldigt personliga och både du och din sambo är ju offentliga personer. Hur har det varit att skriva så öppet om något som folk har inblick i och kommer spekulera om? 

– Att jag inte varit personlig tidigare är det som gjort att jag haft idétorka. Mina relationer är ju en stor del av mitt liv. Jag vill också säga att mina låtar är skrivna ur min vinkel, det är ju inte säkert att det är sanningen. Men jag kände att jag var tvungen att skriva om det, annars skulle jag inte vara ärlig. Jag behövde skriva om det som känns.

Vad tycker du är viktigt i relationer? 

– Det är viktigt att man ser varandra, bekräftar varandra och litar på varandra. Man ska bli en bättre person när man umgås, och man ska gilla sig själv när man är med den andra personen.

Du pratade lite om att det som gjorde att du mått dåligt är att du vuxit upp i rampljuset. Du blev känd för svenska folket när du var 14 år. Hur har det egentligen varit att växa upp som offentlig person? 

– Jag har sett det som ett privilegium och att jag är lyckligt lottad. Och jag är det, men det har varit svårt att hantera. Det finns negativa sidor, men det är det inte många som förstår. Jag har alltid behövt tänka på vad alla andra ska tycka om mig och mitt liv har varit exponerat. Minsta lilla grej kan bli en artikel, jag kan inte hindra vad som sägs och skrivs om mig. Det har gjort att jag blivit nojig och tagit mig själv på för stort allvar. Det har liksom från första början funnits en stor press på att jag ska vara en bra förebild och en bra person. Det har hindrat mig från att våga vara mig själv.

Vågar du vara dig själv nu? 

– Ja, jag har insett att vara en bra förebild innebär inte att vara en låtsasperfekt person. Att ge en bild av att man är perfekt gynnar ingen. Alla har mörker och problem. Det hjälper ingen om jag filtrerar mitt liv så mycket att jag blir overklig. Jag måste våga visa mina sårbara sidor.

Känner du ibland att du vill skita i artistlivet och göra något annat?

– Jag kände det när jag mådde dåligt. Då behövde jag komma fram till varför jag vill vara artist för att kunna komma tillbaka. Musiken är som ett förhållande. Det är fantastiskt när det är fantastiskt, och det kan vara dränerande och mörkt när det är jobbigt. Men det positiva väger över, så jag kan inte göra slut.

Molly Sandén om övergreppet

Molly Sandén: ”Om man tittar bort anser jag att man är inblandad”

De senaste åren, och kanske förra sommaren i synnerhet, har rubrikerna avlöst varandra om sexbrott på festivaler runt om i landet. Festivalen Bråvalla ställde in årets festival, och orsaken sades vara de anmälda sexbrotten. Bland annat anmälde en tjej att hon blivit våldtagen i publikhavet på Bråvalla 2017 när Håkan Hellström spelade. Året innan var det en tjej som anmälde att hon blivit våldtagen i publikhavet på samma festival under Zara Larssons konsert.

– Det är fruktansvärt att läsa om. Jag blir förbannad. Och förvånad över att det ens kan hända. Jag börjar tänka på hur det är möjligt, att det är så många människor inblandade. Folk som hjälper förövaren, eller folk som bara tittar bort. Om man tittar bort anser jag att man är inblandad, säger Molly.

Molly berättar att hon själv utsatts för två sexuella övergrepp sen hon kom in i musikbranschen för tolv år sedan.

– Det sjuka är att jag inte förstått att det varit övergrepp förrän senare. Ingen av händelserna har innefattat fysiskt våld, och det är ju det man tror att övergrepp ska innehålla. Jag har trott att jag varit delaktig eftersom jag kände personerna. Det har varit tabu att prata om och jag har känt väldigt mycket skam.

Har du anmält något av övergreppen?

– Nej, det har jag inte. Det tog ju som sagt tid för mig att förstå att det var övergrepp. Bilden jag fick tidigt i branschen var att man skulle vara smidig, härlig och lätt att jobba med, framför allt som tjej, om man inte ville bli utbytt. Så när jag förstod att det var övergrepp tänkte jag inte att det var ett alternativ att anmäla. Men att låta bli att anmäla är inget jag skulle uppmana andra att göra. Vi måste ju lita på vårt rättssystem och lita på vår lagstiftning. Och vi måste utnyttja att vi faktiskt har möjligheten att anmäla sådana här brott i Sverige.

Känner du dig trygg när du är ute?

– Om jag ska ut och festa väljer jag att gå till de klubbar där jag känner mig trygg. Jag är med människor jag litar på. Jag går sällan till nya ställen där jag inte vet vilka som är där. Det finns ju ytterligare en aspekt för mig eftersom folk känner igen mig, så att vara bland fulla människor där folk tittar på mig gör att jag kan snabbt kan känna mig otrygg.

Känner du dig trygg på festivaler?

– På festivaler är det värre, där är det lättare att känna sig otrygg. Telefoner funkar inte, alla är utspridda, man måste gå iväg långt för att kissa. Det är fler moment som är otrygga. Jag personligen har inte blivit utsatt för något just på festival. Däremot har jag flera gånger behövt hjälpa tjejer, som blivit fulla eller drogade, som varit ensamma och extra utsatta.

Gör du något speciellt för att slippa känna dig otrygg när du är ute?

– Jag ser alltid till att min mobil är laddad. Jag unnar mig att ta en Uber hem. Det är något som följt med mig sen jag var liten. Mamma sa alltid till mig och mina systrar att om vi kände oss otrygga skulle vi ta en taxi hem så betalade de. Vi skulle inte bry oss om pengarna, utan vår säkerhet gick före. Jag är medveten om att alla kanske inte kan eller har råd att ta en taxi hem, men se då till att du alltid tar följe med kompisar. Det gäller hela tiden. Om någon ska på toa på klubben, eller gå till baren, var alltid minst två. Håll ihop!

Molly berättar också att hon och hennes vänner alltid ringer eller messar varandra när de kommit hem till sig.

– Det är en oskriven regel. Vi brukar också ha en uppsamlingsplats när vi är ute, så om någon kommer ifrån gänget eller om ens mobil dör eller blir stulen finns det en plats vi kan ses på.

molly sanden3

”Jag har gjort ett aktivt val att sluta följa till exempel Kim Kardashian”

2014 släppte Molly singeln Freak, och i musikvideon till låten var hon naken. I samband med den startade hon också hashtaggen #överminstoltakropp, som uppmanade alla att vara bekväma i sin kropp.

Du har ju alltid varit väldigt engagerad i att man ska tycka om sin kropp. Hur ser din relation ut till din kropp idag?

– Den ser bra ut. Det var intressant när jag försökte hitta mig själv, då mådde jag sämre psykiskt och märke att kroppskomplexen inte alls tog lika mycket plats. Jag bearbetade många dåliga tankar när jag släppte Freak. Sedan har jag också gjort aktiva val att sluta följa till exempel Kim Kardashian och andra personer på Instagram som ger bilden av att man ska vara smal för att vara fin. Nu fyller jag mitt flöde med olika kroppsformer. Jag mår bra av det, det ger en bredare idealbild.

Tycker du att idealet av hur man ska se ut har ändrats något sedan du var liten?

– Ja, det ändras ju hela tiden. När jag var liten skulle man ha Britney Spears-platt mage, nu är det kurvor som Kim Kardashian som gäller. Men jag har fortfarande inte upplevt att modeller större än storlek small varit i fokus. Jag hoppas det kommer ändras under tiden jag lever.

Vad tycker du man kan göra för att kämpa mot skadliga kroppsideal?
– Jag som offentlig person vill inte ge en fejkbild över att jag är glad och nöjd över mig själv hela tiden. Det är klart att jag har komplex. Men jag försöker att inte snacka ner mig och min kropp inför andra, och jag pratar inte om ohälsosamma beteenden.

Vad vill du säga till dem som känner att de inte gillar det de ser i spegeln?

– Fråga dig själv varför. Vems ord är det du hör i huvudet som säger att du inte är fin? Du kanske har hört eller läst dem någonstans, för jag tror inte det är dina egna. Jag tror att man har det i sig, att älska sig själv.

Molly Sandén om Danny

MOLLYS BÄSTA TIPS FÖR ATT TYCKA OM SIG SJÄLV OCH SIN KROPP:

➊ Jämför dig inte med någon annan. Vi är över sju miljarder människor på jorden och alla ser olika ut. Varför ska vi sträva efter ett ideal där alla ska se likadana ut, när man istället kan hylla individen? Tänk: ”jag är unik, fan vad coolt!”.

➋ Om du tänker en negativ tanke om dig själv måste du också tänka en positiv. Det kan vara svårt att komma ihåg i början, men sedan blir det lättare. Säg till dina vänner att göra samma sak, så kan ni påminna varandra.

➌ Omge dig med människor som får dig att känna dig fin. Detta är kanske den viktigaste punkten. Men om du kan välja så ta bort de personerna i ditt liv som inte får dig att trivas med dig själv.

➍ Pyssla om dig själv. Köp en ny parfym, en blus i en fin färg du gillar eller måla naglarna. Unna dig själv små saker som gör dig glad och som gör att du känner dig fin. Det börjar med de små sakerna. Att tänka ”nu ska jag älska hela mig själv”, kan kännas som ett stort steg. Då får man ta det i små steg och jobba sig framåt.

➎ Fake it til you make it. Det är vetenskapligt bevisat att om man ler även om man inte är glad, så frigörs ämnen i kroppen som gör att du känner dig gladare. Så sträck på dig, ta plats och tänk att du är fin som du är. Jag tror att det rent fysiskt händer bra saker i kroppen om du låtsas vara bekväm i dig själv.

STYLING: ANNIKA NORMAN
HÅR OCH MAKEUP: TOVE DALSRYD