in

Kenza om graviditeten – och kampen för att få barn

Kenza är gravid


Kenza och Aleks väntar en liten bebis i juni, men vägen dit har varit lång och tuff för paret. Mer


2019 började på bästa sätt om man är ett fan av Kenza Zouiten Subosic (tbh, måste man inte ens vara ett fan men ni fattar grejen). Den 1 januari berättade Kenza och hennes man Aleks Subosic att hon är gravid! Bebisen är beräknad att komma i juni. Men, vägen dit har varit allt annat är lätt för paret – och absolut inte självklar.

I en video på YouTube berättar Kenza om parets kamp att få barn. Efter att ha försökt bli gravid i flera månader berättar Kenza att hon kände på sig att något var fel. Paret gick till en IVF-klinik och det visade sig att Kenza närmar sig tidigt klimakterium, det vill säga att hennes ägg höll på att ta slut. När hon fick det beskedet var hon 26 år gammal.

I sin video berättar Kenza också att hon och Aleks tillsammans med en läkare kom fram till att IVF (provrörsbefruktning) var det bästa alternativet för dem. Kenza berättar att varken första eller andra behandlingen lyckades, och då kliniken hade stängt under hela förra sommaren testade hon allt som gick. Vitaminer, akupunktur, kinesisk örtmedicin, fertilitetsyoga. Kenza berättar att de ville testa allt innan de gick vidare till plan B, vilket var äggdonation.

Men, under sommaren när kliniken var stängd tvingades också paret försöka slappna av och Kenza säger att det kanske var det hennes kropp och äggstockar behövde. I början av tredje IVF-behandlingen blev hon nämligen gravid på naturlig väg.

Kenza ryter ifrån mot frågor som ”Är du gravid?”

Kenza säger att hon såklart är otroligt glad och tacksam för hennes och Aleks lilla mirakel, men att hon fortfarande är rädd för att det ska hända bebisen något.

I slutet av videon berättar Kenza också att genom den här tuffa tiden hörde folk av sig och kom fram till henne, och inte bara frågade ”om de skulle skaffa barn?” eller ”är du gravid?” – utan även gratulerade henne till graviditeten för att hon ”såg gravid ut”.

– Medan folk skrev det till mig sprutade jag sprutor i min mage och undrade om jag någonsin skulle få bli mamma, säger Kenza i videon.

Så, sidospår, men låt detta för en gångs skull bli en läxa att aldrig, aldrig fråga eller anta något om en kvinnas graviditet.

Kolla på Kenzas första video här nedan. Och var beredd med näsdukar – du kommer behöva dem.

I Kenzas andra video om sin graviditet berättar hon om när hon fick reda på att hon var gravid, och hur det såg ut när hon berättade för Aleks och några av sina vänner.

Kenza åkte till ett spa i några dagar med en vän, samtidigt hade hon påbörjat den tredje IVF-behandlingen. Kenza berättar att hennes mens var sen, så hon tog ett graviditetstest – som var positivt. Hon och hennes vän åkte till apoteket och köpte alla graviditetstest som fanns då Kenza berättar att hon inte vågade tro att det var sant.

Kenza berättar om graviditeten för Aleks – skriver ”tata” på magen

Kenza och hennes vän körde direkt hem till Stockholm så hon kunde berätta för Aleks. Kenza visar också en reaktionsvideo på när Aleks får veta att han ska bli pappa, och ja, vi grät. Sugen på att se hur hennes familj och vänner reagerade på graviditetsbeskedet? Spana in videon här nedan och gråt lite till du med.

Kenza har sedan hon offentliggjorde graviditeten delat med sig av sina upplevelser av att vara gravid. I en första videodagbok kan man följa henne i vecka fem till 17,

Är det bara vi som längtar efter fler vloggar? I think not,

Tidigt klimakterium

Medelåldern för menopaus, när sista mensen upphört, (klimakteriet brukar börja något år innan sista mensen) är 51 år. Det finns dock väldigt stora individuella variationer, samt de som – precis som Kenza – drabbas av för tidigt klimakterium. För tidigt klimakterium brukar definieras av att personen går in i menopaus innan 40 års ålder. Symptomen för tidigt klimakterium är det samma som normalt klimakterium. I det flesta fall är orsaken till tidigt klimakterium okänd.