in

Evelina Nova Frené blev misshandlad av sin pojkvän: ”Önskar jag hade lämnat direkt”

evelina nova om sin destruktiva relation
Foto: Privat

I Love Island blev hon kallad kall och egoistisk – men bakom beteendet låg ett trauma hon burit på länge. För sin vän Annie-Ines Michaelsdotter berättar Evelina Nova Frené nu om den destruktiva relation som fått henne att tvivla på relationer och kärlek. Mer

Influencern Evelina Nova Frené syntes under hösten 2019 i TV-rutan då hon klev in som bombnedslag i Love Island. Hennes medverkan i programmet väckte många känslor bland henne själv, deltagarna och även tittarna. Ord som velig, osäker, okänslig, kall och även egoistisk har använts av tittarna för att beskriva henne när hon gång på gång avbröt relationer med killarna i huset. 

I en kort sekvens öppnar Evelina upp sig om att hennes hjärta kändes trasigt redan innan hon åkte till Love Island. Det ledde till ifrågasättande av vad Evelina egentligen ville få ut av programmet.

Nu berättar Evelina sanningen om vad hon egentligen menade. Jag, Annie-Ines, är vän med Evelina och i den här intervjun berättar hon för mig om en destruktiv relation som under två års tid präglades av psykisk och fysisk misshandel.

– Det var min första kärlek och hans beteende blev normalt för mig. I början fick han mig att känna mig som den finaste på jorden och hans beteende ändrades sakta men säkert, säger Evelina.

Började med nyp – slutade med en kvävning

Hon beskriver att det började med mindre saker. Bland annat att han kunde nypa henne tills hon fick blåmärken trots att hon sa ifrån. Men han skämtade bara bort det hela.

Snart övergick det till kränkande kommentarer om hennes kropp, utseende och intelligens. Det ledde till att Evelina blev manisk kring sitt utseende och tränade ohälsosamt mycket.

– Något som fortfarande gör ont var en gång när vi skulle sova. Han sa till mig att jag ska gå och sminka mig igen, för han inte vill se på mig. Allt jag ville var att duga för honom så jag gjorde det, mitt i natten.

Evelinas pojkvän gjorde allt för att förstöra hennes relationer. Han förbjöd henne från att träffa sina vänner och sin familj.

Det sista halvåret var värst. Då slutade både Evelina och pojkvännen leva i förnekelse. Evelina var för rädd för att lämna, och pojkvännen var nu medveten om att han betedde sig illa. Men fortsatte trots det. 

– Jag minns en gång när vi hade bråkat och jag drabbades av en panikattack. Han började skrika mig i ansiktet samtidigt som han sparkade i väggarna. När jag inte kunde sluta gråta tryckte han ner mig i sängen och höll en kudde över mitt ansikte så jag inte kunde andas.

Droppen kom när ett bråk uppstod där pojkvännen vägrade låta Evelina lämna hans rum. I ren panik övervägde Evelina till och med att försöka ta sig ut genom hans fönster, trots att han bodde på tredje våningen. Det slutade med att han höll fast Evelina så hårt att hon fick stora blåmärken.

En anställd på skolan där Evelina och hennes kille gick såg hennes blåmärken och ringde Evelinas mamma. Snart påbörjades en lång rättsprocess och pojkvännen dömdes till skadestånd och samhällstjänst i i tingsrätten, både för den psykiska och fysiska misshandel han utsatt henne för. 

Efter domen började också konflikten med skolan. Evelinas mamma krigade för att pojkvännen inte skulle få gå kvar. Det slutade med att han fick gå kvar på distans och kort efter han gått klart utbildningen fick han jobb på koncernen som äger skolan. 

– Han dömdes i tingsrätt för vad han gjort mot mig, och belönades av skolan med ett jobb. Det känns som ett hån mot oss offer och det bidrog till min skam. Än idag kan han periodvis försöka kontakta mig och jag måste påminnas om vad han gjort.

Det tog lång tid för Evelina förstå att detta faktiskt hänt henne. Hon beskriver det som en utomkroppslig upplevelse där hon såg allt ske men inte kunde förstå att hon som så ung var i ett destruktivt förhållande. 

– Jag tror inte man vill se att det kan börja redan i tonåren. Det var min första kärlek, och enligt alla ungdomsfilmer jag sett ska det vara den finaste typen av kärlek. Därför gjorde jag allt för att slippa inse.

Kallades känslokall – var egentligen livrädd

När Evelina klev in i Love Island gjorde hon det med förhoppningarna att våga känna igen. Kanske inte bli blixtkär, men ändå ge det en chans. Det blev en safe zone för att våga försöka, för ingen kunde göra henne illa då kamerorna alltid var på. Hennes mål var att pusha sig själv för att våga öppna upp, men det blev snarare tvärtom. Hon försökte, men blev istället rädd att känna mycket och sedan inse att det kanske inte var på riktigt. 

– När jag kom hem från Love Island kunde jag till viss del förstå vad som sas om mig. Men jag hade hoppats att folk kunde se lite djupare än så och förstå att den där tjejen som de kallar för känslokall egentligen var livrädd.

evelina nova love island
Evelina Nova i Love Island.

Idag känner Evelina att hon hjälper sig själv genom att prata om det. Samtidigt har hon ett mål att med sin öppenhet och det är att kunna hjälpa andra som delar liknande erfarenheter. Hon uttrycker att hon nu känner sig fri och vill fokusera på sina passioner i livet. Mode, musik och att vara ett stöd för andra.

– Det är aldrig värt att stanna hos någon i hopp om att de kommer förändras, och jag önskar att det hade funnits ett magiskt ord som fått mig att lämna direkt istället. Jag slösade många år av mitt liv i hopp om att få tillbaka killen jag blev kär i, men nu inser jag att det sista jag var skyldig honom var en andra chans.”

Text: Annie-Ines Michaelsdotter