in

8 anledningar att din mens kan vara sen – som inte alls har med graviditet att göra

Menstrosa
Bildkälla: Freepik

Är din mens sen? Det behöver verkligen inte bero på att du är gravid. Det finns en massa saker som kan påverka och göra att mensen blir sen, här är åtta av dem. Mer

En utebliven mens är inte alltid lika med graviditet. Det finns en rad omständigheter som kan påverka när din mens kommer, såväl inre som yttre faktorer kan göra att det spökar rejält. Här är åtta saker som kan göra att mensen blir sen:

1. Stress

Stress påverkar en psykiskt, men det kan också påverka kroppen fysiskt. Stress uppmuntrar stresshormonet kortisol att utsöndras, som verkar för att kontrollera stresspåslaget i kroppen. När kortisol utsöndras kan det sänka normala nivån av reproduktiva hormoner, som kan leda till en ändring i din ägglossning vilket påverkar din menscykel.

2. Resor

Jet lag kan påverka din menscykel, så om du rest nyligen kan det vara anledningen till att din mens är sen. När du reser genom olika tidszoner exponeras du för solljus under olika tider på ett dygn. Detta rubbar din dygnsrytm, vilket i sin tur är kopplad till din menscykel.

hur sen kan mensen bli
Nils Anders Cederlund / Unsplash

3. Sjukdom

På samma sätt som en maginfluensa eller vanlig förkylning kan påverka, bland annat, kroppens matsmältningssystem, så är det troligt att en sjukdom även påverkar din menscykel också. Om du märker att din mens är sen, och att du var sjuk månaden innan, kan det vara det som gör att menscykeln ändrats lite.

4. Medicin

Medicin som påverkar hormonproduktionen, så som sköldkörtelmediciner, kan påverka menscykeln och göra att den blir sen.

5. Felräkning

Den typiska menscykeln är 28 dagar lång, men många har faktiskt en längre eller kortare cykel än så, plus att det även är vanligt att ha en oregelbunden menscykel. Så om din mens till exempel är ’tidig’ månaden innan, kan du tro att den är ’sen’ denna månaden.

6. Du har bytt rutin

En ändring till dina dagliga rutiner kan ändra menscykeln tills du ändrar tillbaka till din gamla rutin, eller tills din kropp vänjer sig vid den nya. Du kanske har börjat ett nytt jobb dit du har längre pendlingstid, och därmed behöver gå upp tidigare på morgonen. Eller så kanske du precis blivit vegetarian och ändrat dina matvanor. Detta kan påverka din menscykel då det påverkar balansen i dina hormoner.

varför är min mens sen inte gravid
Brooke Lark / Unsplash

7. Hård träning

Hård träning kan leda till att din mens blir oregelbunden, hos elitidrottare kan även mensen försvinna helt. Vanlig, regelbunden träning rekommenderas för att få din menscykel back on track.

8. Du har gått upp eller ner i vikt

Drastiska eller plötsliga ändringar i din vikt kan påverka din ägglossning. Att äta för lite kalorier än vad du behöver kan göra att din mens försvinner, och viktökning kan göra att östrogenet i kroppen ökar. Båda sakerna kan påverka din menscykel.

I den här videon kan du lära dig mer om menscykeln, hormoner och reporduktion!