in

5 favoriter från nya Black Lives Matter-kategorin på Netflix

black lives matter netflix
Bild: Dear White People på Netflix

Nu har Netflix en ny Black Lives Matter-genre, och här är våra favoriter bland filmer och serier. Mer

Efter mordet på George Floyd, som lett till demonstrationer mot rasism och polisbrutalitet både i USA och runt om i världen, har Netflix nu skapat en ny genre som heter Black Lives Matter. Under kategorin går det att hitta filmer, serier och dokumentärer som skildrar berättelser om svarta personers erfarenheter. Kategorin kommer synas på alla Netflix-konton runt om i världen. I samband med lanseringen den 10 juni twittrade Netflix ”When we say Black Lives Matter, we also mean Black storytelling matters”. Black Lives Matter är från början en rörelse och amerikansk organisation som anordnar demonstrationer mot rasism.

Initiativet till den nya kategorin kommer efter att det visat sig att filmen The Help från 2011 blivit Netflix mest tittade film under Black Lives Matter-prostesterna, enligt Hello Giggles. Men Bryce Dallas Howard, som skådespelade i filmen, menar att det finns många andra filmer och serier att ta del av. Såhär skrev hon på sitt Instagram-konto:

Och visst hittar vi många berättelser under fliken. En hel del gamla favoritserier och filmer, men också nya och sevärda dokumentärer. Här är några serier, filmer och dokumentärer som vi rekommenderar.

  • Dear White People
  • LA 92
  • When They See Us
  • Det 13:e tillägget
  • Pose

Dear White People (serie)

Dear White People är en amerikansk dramakomedi som finns i tre säsonger på Netflix (och det kommer en säsong till!). Serien skildrar verkligheten för svarta högskolestudenter i USA och är baserad på filmen från 2014 med samma namn.

LA 92 (dokumentärfilm)

LA 92 är en Emmy-belönad dokumentärfilm vars handling tyvärr är aktuell än idag. År 1992 startades upplopp i Los Angeles när fyra vita poliser frikändes efter att brutalt misshandlat Rodney King. Han var en svart man och polisen blev alltså inte straffade trots att en stor del av händelsen filmades. I den här dokumentären får vi följa rättegången och domen som ledde till stora demonstrationer mot polisbrutalitet och rasism i USA.

When They See Us (miniserie)

When They See Us är en miniserie i fyra delar baserad på verkliga händelser. Den handlar om fem tonåringar från Harlem som blir falskt anklagade för ett brutalt överfall i Central Park.

Det 13:e tillägget (dokumentär)

Det 13:e tillägget är en utforskande dokumentär där forskare, politiker och aktivister analyserar kriminaliseringen av afroamerikaner i USA, där allt fler personer sitter fängslade. Titeln syftar till det 13:e tillägget i USA:s konstitution, som innebär att slaveri förbjöds efter det amerikanska inbördeskriget med undantag för fångar som dömts till straffarbete. Dokumentären är regisserad av Ava DuVernay och har belönats med en Emmy.

Pose (serie)

Det har precis kommit en ny säsong av Pose på Netflix. Den här serien handlar om ballroomkulturen under 1980- och 1990-talet i New York. Serien har vunnit en Golden Globe för bästa tv-serie, och det är inte svårt att förstå varför. Titta bara på trailern!

Får du inte upp kategorin på ditt Netflix-konto än? Bara sök på ”Black Lives Matter” uppe i sökrutan!

Här kan du läsa om rasism på den svenska arbetsmarknaden.