in

Så blir du en aktiedrottning!

isabella pingis dragare

Vill du att dina pengar ska öka i värde till och med när du sover? Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius ger sina bästa nybörjartips till aktiedjungeln. Och du – att börja med någon hundralapp är en jättebra start. Mer

För snart fyra år sen släppte entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip, 26 år, tillsammans med civilekonomen och entreprenören Pingis Hadenius, 39 år, boken Economista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv. I slutet av september släpper de ännu en bok tillsammans, Aktiedrottning.

– Med den här boken vill vi hjälpa kvinnor att investera i aktier. Många tänker att aktier är svårt, att man behöver ha massa tid och massa pengar för att ens börja, men det stämmer inte! Economista-boken handlade om privatekonomi och att ge kvinnor ett bättre ekonomiskt självförtroende och på så sätt en starkare ekonomi. Aktiedrottning är ännu ett till självständigt steg, säger Pingis.

Hur och när blev ni intresserade av aktier? 

– Jag har sannolikt en annorlunda bakgrund för jag började följa börsen när jag var 12 år. Jag lekte inte prinsessa som barn, utan jag lekte bank och bolag. Jag fick en väldigt enkelt väg in för min pappa och min morbror pratade mycket aktier när jag var barn. Därför har det aldrig känts komplext eller svårt eller att det bara är något för män, säger Pingis.

– Vi pratade aldrig om aktier eller ekonomi när jag växte upp. Pengar var en stress för mamma, och pappa kunde ha jättemycket pengar ena dagen och inga pengar nästa dag. Jag startade mitt första bolag när jag var 16 år, och det var första gånger jag kom i kontakt med aktier och insåg att man kunde köpa in sig i andras bolag. Därefter investerade jag mest i dyra fonder och litade på allt bankpersonalen sa. För sex år sen köpte jag mina första aktier. I början investerade jag runt 500–2000 kronor. Och min strategi var klar redan då, att bara köpa aktier i bolag jag förstår och behålla aktierna så länge jag tror på bolaget. Nu investerar jag bara i aktier, säger Isabella

Så vad är då aktier? Kort och gott är aktier delar av ett bolag. Innan du köper delar av ett bolag kan du läsa på massor om vad de gör, hur mycket pengar de omsätter, vem VD:n är. Det kostar inget att äga aktier men det kan kosta att köpa eller sälja dem, en kostnad som kallas courtage. En fond är, något förenklat, en samling av många olika värdepapper som till exempel aktier i flera bolag. Det kostar oftast inget att köpa delar i en fond, men det kan kosta att äga dem och sälja dem.

– Man kan säga att en fond är som en Alladinask, en blandning av olika chokladpraliner. Och aktier är som chokladpraliner du aktivt plockar själv i chokladaffären. Om du vet att du gillar trillingnöten och gräddnougaten bäst, kan du ju lika gärna köpa bara dem istället för en blandning, säger Pingis.

Innan aktier – ha ett fuck off-kapital

[adSpace placement=”auto”]

För några år sen myntade Maria Rankka, vd vid Stockholms Handelskammare, uttrycket ”fuck off-pengar”. Det är sparade pengar som ska ge dig frihet att exempelvis kunna lämna ett dåligt jobb eller en dålig partner om saker inte blir som du har tänkt. ”Pengar är ingen garanti för lycka. Brist på pengar leder däremot ofta till olycka.”, skriver Maria Rankka i antologin F-ordet – mot en ny feminism. Att spara ihop fuck off-pengar, som vissa kallar buffert och Isabella och Pingis kallar Pippi-pengar, är steg nummer ett i ditt sparande. Sträva mot att ha en buffert av pengar som du kan nå lätt, exempelvis på ett sparkonto. Hur mycket ska man ha i buffert då? Tre till sex månaders månadsinkomst brukar rekommenderas, så att om du plötsligt står utan jobb eller csn vet du att du klarar dig i minst tre till sex månader.

– Det finns fortfarande folk som tänker att pengar handlar om girighet. Men jag har kunnat lämna jobb och relationer för att jag har haft en buffert, vilket har gjort mig till en lycklig och trygg människa, säger Pingis.

När du har en buffert på ett sparkonto är det läge att titta på hur du kan investera dina resterande eller kommande pengar. För i dagsläget ger de allra flesta sparkonton väldigt låga räntor, dina sparade pengar kommer med andra ord inte öka särskilt mycket i värde som de kan göra i fonder eller aktier. Kom bara ihåg att aldrig köpa aktier för pengar du inte kan bli av med. För när det går bra eller dåligt för bolaget du har investerat i förändrats värdet. Dina pengar kan öka i värde, men också minska.

Så börjar du investera i aktier

För att börja köpa aktier behöver du starta ett konto där köpen görs. Det kan göras på din vanliga bank eller en onlinebank som Nordnet eller Avanza. Du kan välja att starta en aktiedepå, kapitalförsäkring (KF) eller ett investeringssparkonto (ISK). Enligt Aktiedrottning är det smartast för de allra flesta att öppna ett ISK-konto. För över lite pengar, och du är redo att köpa dina första aktier!

Vilka aktier ska man köpa? 

– Fundera över vad du kan och vad du tror om framtiden. Det finns en aktieanalytiker i oss alla! Du kanske kan jättemycket om handel, bra! Vilka affärer brukar du handla i? Tror du att det kommer fortsätta gå bra för dem i framtiden? Eller märker du att människor i omvärlden hellre köper upplevelser och resor? Se dig omkring i din värld och leta bolag som du förstår dig på och tror på. Allt börjar där. Ett sätt är att ta Stockholmsbörsens alla listade bolag. Läsa igenom och se vilka bolag du känner igen. Välj ut max fem som du tycker är intressanta och läs på kring bolagen – redovisning, ledning och ägare. Skapa din bild, din analys. Aktier är ju att köpa andelar i ett bolag och du ska, enligt mig göra det på minst fem års sikt. Jag köper aktier i de bolag som jag tror kommer öka i värde på lång sikt ifrån dagens nivå. Det krävs lite research och tankeverksamhet, men jag tror att alla som läser detta har en uppfattning om framtiden för några bolag. Ta exempelvis noterade bolag som ICA, Axfood, HM, Björn Borg, Samsonite eller Zara (Inditex). Kom ihåg att bara köpa aktier för pengar du skulle kunna förlora, i branscher du kan och i bolag du tror på, säger Pingis.

Hur mycket pengar behöver man ha? Måste man vara rik? 

[adSpace placement=”auto”]

– Nej, man behöver inte vara rik för att börja investera i aktier. Du kan börja med 500 kronor. Det viktiga är att komma igång. Den bästa kunskapen har jag fått genom att prova mig fram. Till exempel ser jag en ökad efterfrågan på säkerhet i världen. Med en tro på den trenden har jag köpt mycket aktier i säkerhetsbolaget Securitas, säger Isabella.

Hur mycket tid måste man lägga ner? 

–Om du sparar på lång sikt behöver du absolut inte kolla dina aktier varje dag. Men du behöver kolla då och då, och hålla dig uppdaterad om vad som händer i bolaget och hur det påverkas av omvärlden. Sen bör man sätta så kallade ”stop-loss”, en nivå man säljer på för att minska en eventuell förlust. Sätt in en sådan spärr i förväg i din depå, alltså aktiegarderob, säger Isabella.

Slutligen: Är aktier något för alla? 

– Alla som vill lära sig kan lära sig! Det är inte så svårt som det först kan låta! Men bäst är om du har ett långsiktigt perspektiv med pengarna, bara investerar pengar du kan förlora och bara investerar i bolag du tror på!

Isabella och Pingis största missar

Isabella: ”Jag har gjort flera missar. En klassiker är att man går in på exempelvis di.se, ser rubriken ”Fem aktieklipp just nu” och hoppar på. Min lärdom är att när det skrivs om aktietips så har man redan missat fyndchansen, då är det redan för sent.

Pingis: ”Jag har investerat i bolag där jag rakt av har lyssnat på någon annas tips. Aktien har utvecklats åt fel håll, och när jag har frågat mig själv varför jag tror på bolaget så har jag inga bra svar. Det jag har lärt mig är att jag själv alltid måste göra analysen, förstå vad bolaget håller på med och vad jag tror på hos dem.

10 tips till dig som vill lära dig mer:

1. Gå med i Facebookgrupperna ”Economista – kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” och ”Economista – aktier och investeringar”

2. Följ instagramkontot Aktietjejerna och Börshajen 

3. Spana in bloggen Miljonar.blogspot.se, en anonym bloggare som blev miljonär innan 30 år

4. Lyssna på Isabella och Pingis podcast Economista 

5. Se filmen The big short, om hur en börskrasch kan se ut

6. Ladda hem appen Dreams, som hjälper dig att spara pengar

7. Lyssna på podcasten #pratapenger, Unga aktiesparares podcast eller Lyxfällans podd.

8. Kolla på sajter som di.se, wsj.com och ft.com

9. Läs böcker som Aktiedrottning, Den enkla vägen att lyckas med aktier och Köp billigt – sälj dyrt: hur du blir miljonär på aktier

10. Ta en gratis kurs på Borshajen.nu.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.