in

Poeten Faysa Idle och Sistjejer prisas på årets Flickaprisgala 

faysa
Faysa Idle. Fotograf: Nicklas Thegerström

I SAMARBETE MED PLAN INTERNATIONAL. Sistjejer vinner Plan International Sveriges Flickapris 2024 för deras kamp för tvångsvårdade flickors rättigheter.

Under samma prisceremoni delades även ett nytt pris ut för första gången, ”Årets röst för flickor,” som i samarbete med Veckorevyn tilldelades författaren och poeten Faysa Idle för hennes mod att lyfta flickor i Sveriges förorter. Mer

2023 startades kontot Sistjejer på Instagram, vilket snabbt utvecklades till ett upprop riktat mot ledningen för SIS och ansvariga politiker. Över trehundra tjejer delade sina vittnesmål om våld, kränkningar, övergrepp och påtvingad isolering på SIS-hem runt om i Sverige. Linn Skånberg, initiativtagare till kontot och ordförande i Sistjejer, blev själv placerad på en SIS-institution när hon var 16 år. 

– Vi är överlevare, det ska makthavarna veta och därför fortsätter vi att kräva upprättelse och reformering av SIS. Vi kräver att akuta insatser sätts in nu, för att inga fler tjejer ska fara illa inom statens tvångsvård, säger Linn Skånberg, ordförande i föreningen Sistjejer. 

Plan International Sveriges Flickapris lyfter varje flickas rätt att bestämma över sitt eget liv. Priset går till en person eller organisation i Sverige som kämpar för att motverka kränkningar av flickors rättigheter.  

– Vi på Plan International arbetar ständigt med att lyfta flickors röster och erfarenheter för att driva på förbättring runt om i världen. Precis det har Sistjejer gjort här hemma med alla gripande och viktiga vittnesmål om övergrepp inom tvångsvården. Jag är stolt över att vi kan ge plats och synlighet åt en så pass viktig fråga, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.  

Plan International Sveriges Flickapris delas ut för tredje året i rad. Motiveringen lyder: 

”Sistjejer har på ett modigt, starkt och nödvändigt sätt lyft röster från tvångsvårdade flickor, en redan sårbar grupp barn som genom tvångsvården utsatts för ytterligare kränkningar. Tjejernas röster och berättelser har ekat så starkt och belyst systematiska övergrepp på ett sätt som gjort att makthavarna inte längre kunnat blunda, utan tvingats att lyssna och agera. Initiativet har redan haft stor effekt på samhället genom att driva fram en statlig utredning. Sistjejer kommer att spela en avgörande roll i framtidens arbete med att forma en tryggare statlig vård för barn och unga. En vård där tjejer ska kunna känna sig trygga och få sina rättigheter tillgodosedda när de behöver det som allra mest.”

Faysa Idle är Årets röst för flickor 

I samarbete med Veckorevyn delar Plan International Sverige även ut det nya priset Årets röst för flickor. 2024 tilldelas priset en person som under året använt sin röst för att sätta fokus på utmaningar som drabbar flickor i förorterna. I år prisas författaren och poeten Faysa Idle

– Jag önskar att varje liten flicka finner modet i mig när hon själv inte vågar. Att jag kan smyga in och vara hennes inre röst, så att hon aldrig förminskar sig själv eller tror att hon är mindre kapabel för att hon är en tjej, säger Faysa Idle. 

faysa2

Faysa Idle debuterade i september 2023 med boken “Ett ord för blod”. En skildring av hennes uppväxt mitt i gängkrigets våldsamma verklighet, där både familj och vänner mist livet, och där hon själv varit måltavla med ett pris på sitt huvud. 

– Jag kan inte tänka mig en viktigare eller värdigare vinnare än Faysa. Sedan jag hörde henne prata första gången har jag varit tagen av hennes förmåga att kombinera hjärta och hjärna. Det är inte alltid att lätt att både känna och göra mycket, men hon gör det – för flickors och tjejers skull, säger Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn. 

Motiveringen lyder: 

”Hon tog bladet från munnen och satte sin egen säkerhet på spel för att ge en röst åt flickor i Sveriges förorter. I flera år har media rapporterat om gängkriget, men flickorna och de unga kvinnornas tankar, idéer och erfarenheter har aldrig fått ta plats. Förrän nu: med en bok om att vara flicka, syster och vän förändrar hon spelplanen och försöker göra Sverige till en bättre plats för flickor.”