in

Så bekämpar du mörka ringar och svullna ögon

Så bekämpar du mörka ringar och svullna ögon

Du känner dig utvilad men när du möter din blick i spegeln ser du allt annat än pigg ut. Mörka ringar och svullna ögon gör att du, tyvärr, ser sliten ut. Men det går att bekämpa utan att gräva i plånboken. VR listar 9 smarta knep!

Mer

Att bli av med mörka ringar och svullna ögonlock kan vara lättare sagt än gjort. Men innan du köper den där dyra ögoncremen som lovar guld och gröna skogar, testa VR:s knep först. De är både effektiva och plånboksvänliga!

GURKA, TE ELLER POTATIS

Tunna skivor av rå gurka, potatis eller urkramade tepåsar kan göra underverk på svullna ögonlock. Doppa två tepåsar i kallt vatten och lägg dem i frysen i 15 minuter. Väljer du att använda gurka eller potatis, se till att de är ordentligt kylda först. Placera gurkan, potatisen eller tepåsarna på ögonlocken och låt verka i cirka 20 minuter.

FYLL PÅ MED VATTEN

Svullna ögonlock och mörka ringar kan bero på till exempel stress eller för mycket kaffe, som verkar uttorkande på kroppen. Se därför till att du får i dig 6-8 glas vatten om dagen.

DRA NER PÅ SALTET

En alltför saltrik kost kan orsaka svullna ögonlock. Dra därför ner på saltet! Livsmedelsverket rekommenderar kvinnor att få i sig max 6 gram salt om dagen, vilket motsvarar ungefär en tesked. För män ligger den rekommenderade dosen på 7 gram.

KYL AV DIG

Kyla biter på många svullnader, eftersom det medför att blodtillförseln till ansiktet ökar. Fyll ditt handfat med kallt vatten och doppa ansiktet i det. Håll kvar i cirka 15-20 sekunder eller så länge som du står ut. Har du känslig hy, prova istället att badda ögonen med iskallt vatten.

ZZZZZ!

Se till att du sover ordentligt, åtminstone åtta timmar per natt. Sömnbrist resulterar alltid, förr eller senare, i torra och svullna ögon. Se också till att ditt sovrum är mörkt och svalt när du ska sova.

RISK FÖR ALLERGI

Dina mörka ringar och svullna ögonlock kan bero på allergi eller vara en bieffekt av olika mediciner. Om du tror att detta kan vara anledningen, prata med din doktor om du kan byta till någon annan, likvärdig medicin

GNUGGA INTE

Undvik att gnugga dig i ögonen. Kliandet irriterar huden och kan medföra att små blodkärl under ögonen går sönder, vilket i sin tur kan orsaka både svullnader och mörka ringar.

KRÄMA PÅ

Om du vill investera i en ögoncreme, se gärna till att den innehåller k-vitamin och retinol. Mörka ringar kan nämligen bero på brist på just k-vitamin, som bland annat finns i spenat och broccoli.

TA KONTAKT MED EN HUDLÄKARE

Om ingenting annat tycks hjälpa, ta kontakt med en hudläkare. En del mörka ringar går i arv och en hudläkare eller dermatolog kan rekommendera ögoncremer med a-vitamin som hjälper huden under ögat att återställa sig snabbare.